Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehetne egy kamasz...

Hogyan lehetne egy kamasz gyereket az olvasásra ösztönözni? . Hogy megszeresse a könyveket, ne csak az internetet bújja.

Figyelt kérdés
Jön a vakáció. Olyan sok értékes, érdekes könyv van, a mai gyerekeknek nagy részének ez már kimarad az érdeklődéséből, sajnos.

2015. jún. 10. 06:15
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%
Ne te határozd meg hogy mit szeressen a gyerek, hanem ő. Nekem is itt van a polcon pár Jókai, hatalmas album a festészetről, néhány Thomas Mann és L.L.L kötet és hasonlók, de nem érdekel. Átlapoztam amikor kaptam udvariasságból, de sosem szerettem az ilyen témákat. Amikor viszont történelmi és háborús könyveket kezdtek venni, rögtön rákaptam, van is kb 200 ilyen témájú könyvem, ez érdekel. Nem sok gyerek van akit ebben a korban a szépirodalom köt le, hiába ez a vesszőparipája némelyeknek.
2015. jún. 10. 08:39
 12/40 anonim ***** válasza:
82%
Ha mar "osztonozni" kell valakit valamire, akkor mar megette a fene. Csak akkor lenne haszna az egesznek, ha sajat indittatasbol olvasna. Egyebkent bigott dolog, ha te akarod megszabni, hogy a gyerek mit szeressen, es mit nem. Vakacioban egyebkent is a szabadban kellene sportolni, kirandulni, nem pedig regi konyveket bujni a fulledt szobaban.
2015. jún. 10. 09:04
 13/40 Platypus ***** válasza:
100%
Például ne általad értékesnek és érdekesnek tartott könyvekkel támadd le. A ponyva és az ifjúsági irodalom lehet, hogy nem számít értékteremtőnek, de arra van kitalálva, hogy az is élvezze, aki nem nagy könyvmoly. És manapság nagyon sok regényt adnak ki videojátékok, népszerű sorozatok, mozifilmek történeteivel. Akkor van a legnagyobb esélyed, ha olyasmit veszel neki, ami az érdeklődési köréhez kapcsolódik. Ne a világirodalom remekeit erőltesd, mert azzal nem lehet a nulláról megszerettetni valakivel az olvasást.
2015. jún. 10. 09:13
 14/40 anonim ***** válasza:
100%
Csak kiegészítő megjegyzésként: nekem olvasós korszakaim voltam. Gyerekként szinte semmit nem olvastam, úgy 10 éves korom környékén rákaptam, aztán 17 éves koroimg semmi. Onnantól kezdve faltam a könyveket, de 24 éves korom óta megint nem olvastam szinte semmit.
2015. jún. 10. 09:21
 15/40 anonim ***** válasza:
49%
Köszi a lepontozást, így segítsen az ember!
2015. jún. 10. 09:50
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

Én már korán, még oviban megtanultam olvasni.

Olyan másodikos koromtól kezdve olvastam rengeteget.Persze a korosztályomnak megfelelőt, nagybetűset, egyszerű nyelvezetűt.

Aztán szépen lassan áttértem a felnőttesebb témákra.

A mai napig a lányos regények tetszenek, főleg a nőknek való, de a tiniknek valót is szívesen olvasom.

Persze, sokaktól megkapom, hogy miért nem olvasok klasszikus könyveket, miért ilyen "szenny" Sophie Kinsellát olvasok vagy Meg Cabotot...Nekem az ilyen stílusúak jönnek be, szórakoztatnak, akár egy nap alatt elolvasom a vaskosabbakat is, hogyha leköt.

Amikor kötelezőket kellett olvasni, egész nyáron át húztam őket. A kőszívű ember fiai pedig általánosban egy jó darabig megutáltatta velem az olvasást.

Szóval én azt mondom, hogy ne erőltessünk semmit rá a gyerekre, majd ő megtalálja magának valót, amit szívesen olvas.

Én a helyedben elvinném a gyereket magammal a könyvtárba, hadd nézzen szét. Persze csak ilyen alibiként vidd, mintha magadnak keresnél valamit. És biztos vagyok benne, hogy talál valamit ami tetszik neki . Ha elolvasna 1-2 neki való érdekes könyvet, utána már jönne a többi magától, biztatás nélkül is.

Nem tudom hány éves, de én olyan 9-14 évesnek a Thomas Brezina könyveket ajánlanám.Ezek nem túl hosszúak, lesz sikerélmény, hogy elolvasott egy egész könyvet. És egész jók, mindenféle témában írt, egész sorozatokat-sorozatonként 25 részt is akár..Én ezzel kezdtem elsőként.(fiúk kizárva sorozat)

A Harry Potter könyveket meg tudom, hogy divat szidni, de szerintem igenis becsületre méltó aki ezeket olvassa, hiszen összessen vagy 3000-4000 oldal biztosan van a sorozat. Én is olvastam kisebb koromban, nagyon élveztem, nem látom okát, hogy miért ne olvashatná ezt a gyerek. Olvasson inkább valami Jókait ? Nem mondom,hogy nem írt jó könyveket, de talán nem az ilyenekkel kéne traktálni a gyerekeket a mai modern világban.

2015. jún. 10. 09:54
 17/40 anonim ***** válasza:
100%

16. vagyok

Ha mindenképpen klasszikust akarunk a gyereknek adni, akkor Robinsont vagy Tom Sawyer kalandait ajánlanám, esetleg néhány Verne regényt.

Nem is értem, hogy az iskolákban miért nem ilyeneket adnak fel kötelező olvasmánynak. Talán többen szeretnének olvasni, hogyha jó élményeik lennének a könyvekkel kapcsolatban.

Talán hatodikos koromban volt A kőszívű ember fiai.Hát komolyan mondom, hogy senkinek nem tetszett, bár a többség az első fejezet után letette mert dögunalom..Nem való az egy általános iskolás gyereknek az biztos.

2015. jún. 10. 09:57
 18/40 A kérdező kommentje:
A fiam 17 múlt, és azt látta kicsi korától, hogy én imádom a könyveket, rengeteg könyvet kapott ő is, de mégis az internet nyűgözte le. - Örömmel venném, ha 17 éves fiúnak való jó könyveket, filmeket ajánlanátok. Köszönöm az eddigi válaszokat.
2015. jún. 10. 10:26
 19/40 anonim ***** válasza:
100%
Én kisebb koromban rengeteget olvastam, Harry Pottert meg egyéb ifjúsági könyveket. Volt, hogy két nap alatt kiolvastam egy könyvet. Szépirodalmat nem, a kötelezőket elolvastam mert muszáj volt, de ki nem állhattam őket. Aztán kimaradt pár év, és most 16 évesen ismét elkezdtem olvasni. Most Stephen King könyvei lettek a kedvenceim, amit egyébként ajánlani is tudnék. Lehet, hogy az ilyen könyvek nem képviselnek akkora értéket mint egy klasszikus, de nem hiszem, hogy azzal kellene kezdeni. A tanárom mondta, hogy őt nem érdekli, hogy mit olvasunk csak betű legyen. Szerinte sem túl jellemző az olvasás ebben a korosztályban és pont ezért örülni kell, ha egyáltalán a gyerek talál magának olyan könyvet, amit élvezettel olvas. Valamint kifejtette, hogy ma már teljesen más érdekli a gyerekeket, minden megváltozott és egy Jókai könyv nem fogja lekötni egy tizenéves gyerek figyelmét és ezt el kell fogadni. Szerintem vidd el magaddal egy könyvesboltba vagy egy könyvtárba (Esetleg a neten is rengeteg könyv van fenn, amit le tud tölteni. Bár szerintem nem jó így olvasni, de ismerek olyat, aki pont így szeret.) és hagyd, hogy válasszon magának valamit, ami érdekli. Ne szabd meg neki, hogy mi közül válogathat, hanem hagyd, hogy magának válasszon. Rengeteg könyvnek van filmadaptációja is, lehet, hogy ilyesmit szívesebben olvasna (A Stephen King könyveknek is egyébként). Nem tudom, hogy milyen ízlése van mit szeret mert az, hogy 17 éves és fiú nem jelent sokat ilyen szempontból. Ismerek olyat, aki nem szeretett olvasni, de a Gyűrűk Urát, mint filmet imádta és ezért elolvasta a könyveket is. A Szürke ötven árnyalatát és a következő részeit is elolvasták olyan barátnőim, akiknek még sosem láttam könyvet a kezében. Ezt nem ajánlani szeretném (Én személy szerint csak beleolvastam, nem tudok róla nyilatkozni, de amennyit olvastam belőle szerintem szörnyű volt. Sokaktól hallottam, akik végigolvasták, hogy teljesen felesleges.) csak ez is egy példa rá, hogy a film egyfajta motiváció lehet...Játékokkal kapcsolatos könyvek is vannak. Van egy barátom, aki nagyon szereti a focit ezért például a kedvenc focistáinak életrajzait olvassa. Szinte minden témához vannak könyvek, szerintem bármi ami érdekli jó lehet és szerintem ha ott van az üzletben és látja őket, a színes borítókat meg megérzi ezt a tipikus könyvesbolt illatot, akkor legalább egy könyv lesz, amin megakad a szeme.
2015. jún. 10. 12:09
 20/40 anonim ***** válasza:
100%

1. Kényszeríteni, erőltetni nem érdemes, mert rosszabb esetben lázadást szítasz vele. Még most, felnőttként is frusztrál, ha vmit kötelező elolvasnom ekkorra-akkorra, ha rám akarja más erőltetni, hogy b...ki, miért nem olvastad már el, mert olllllllyan jó... ez nálam ellenállást szokott kiváltani. Agatha Christie-t pl. uszkve 20-25 évig nem olvastam, mert anyám folyton nyaggatott, hogy olvassam, mert annyira jóóóóó.

2. Olyan könyvekkel kell kezdeni, amik érdekelhetik őt mint 21. századi / 2015-ben élő tinédzsert. Sokakat nem lehet a 30-40-50 éves pöttyös könyvekkel, a Tüskevárral meg Erich Kästnerrel lefoglalni... ami érthető, mert ezek mind az akkori gyerekeknek, tiniknek készültek, és sok tini van, akit érthetően inkább a saját gondjai érdekelnek. Félre kell tenni az averziót, hogy hú, a mostani tinikönyvek milyen szarok (meg miért van benne pasizás, szex, amikor régebben elég volt az erdőben a kirándulás stb.), mert a legtöbb fiatalt ezek vesznek rá az olvasásra manapság, ha tetszik, ha nem. És sztem inkább olvasson olyat, ami egy felnőttnek nem elég igényes, mint hogy egyáltalán ne olvasson (jó, nyilván van egy határ, Szürke 50 árnyalatát meg ilyeneket nem engednék 13-14 éves kiscsajoknak olvasni, nyilvánvaló). Lehet fújni ezekre a könyvekre, hogy miért a mai "elzüllött" fiatalság problémáival foglalkoznak, miért vannak bennük paranormális elemek (mert érdekes... ez is vicces, magyartanárom pl. minden 3. órán megemlítette, hogy a Harry Potter mekkora fos, amiért varázslat van benne, mert csak az igazi dolog lehet minőség... de az meg elvitathatatlan, hogy a 21. századi tiniket ez a könyvsorozat szoktatta rá az olvasásra). Azt is el kell fogadni, hogy nem mindenkit érdekelnek a "minőségi" könyvek, a kifejezett szépírás, és az sem, hogy 13-14 éves korában jobban megismerje a világot. De ezek az újfajta ifjúsági könyvek is terelhetik őket a jó irányba, csak meg kell válogatni, hogy ezek közül melyiket válasszuk. Pl. Az éhezők viadalából rengeteget lehet tanulni a médiáról és a társadalomról.

2015. jún. 10. 12:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!