A kamasz fiamra rossz hatással vannak a barátai. Beleszólhatok, hogy kivel barátkozzon?
"A kamasz fiamra rossz hatással vannak a barátai."
Ezt fejtsd ki részletesebben!
nézd, ha úgy nevelted, magától is rá fog jönni.
Az én lányom nyolcoszt gimibe járt, nyolcadikig kb ugyanaz volt a baráti köre. Aztán egyik napról a másikra egészen mások. Nem kérdeztem, miért. Jó fél év múlva mondta el, hogy az előző társaság egyszer (egyszer, nem rendszeresen!) titokban színház után piált... ő meg nem akart inni, hát keresett más társaságot. És nem lett baja tőle, két-három év múlva ugyanolyan jóban lettek újra, most érettségiznek. Okos fiatal felnőttek lettek. Én úgy gondolom, átadtam neki azt, ami alapján el tudja dönteni, mit tegyen. Aki 18 évesen nem látja be, hogy előnytelenül változik mádok hatására, annak tilthatsz te bármit.
"Persze, hogy beleszólhatsz."
Csak éppen hatása nem lesz. Te is voltál 18 éves, kérdező. Te is jobban tudtál mindenkinél mindent. Te is kíméletlen öntudatossággal vaskalaposoztad le apádat, ha valami, a te szemszögeddel ellentétes dologra akart rávenni. Így van ez, mióta világ a világ, és így lesz, amíg ember él e sárgolyón.
Ha nevelni akarod a csemetédet, példamutatással tudsz leginkább hatni rá. A lelkifröccstől világgá megy, azzal nem érsz semmit. Persze ahhoz, hogy példát tudjál mutatni, először azt kellett volna elérned, hogy észrevegye, érdemes rád figyelnie. Amit most tehetsz, csak annyi, hogy látszólag jelentéktelen, elejtett szavakkal értésére adod, nem helyesled, sőt boldogtalanná tesz, amit csinál.
Az én gyerekeim már elhagyták a 30-at. Nem mondom, hogy mindig mindent jól csináltam, hiszen senki sem úgy születik, hogy tud gyereket nevelni. Sajnos, ezeket menet közben, saját hibáinkból kell megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!