Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Minek az olyannak gyerek, aki...

Minek az olyannak gyerek, aki nem szól rá, de ha kár történik, akkor meg torkaszakadtából üvöltözik?

Figyelt kérdés

Egyszerűen nem értem. Ma délelőtt szemtanúja voltam ennek. Boltban voltam, ahol árulnak parfümöket is, azaz van parfümrészleg.

Gyerek szaladgált, anyuka le se sz@rta, pedig már az eladó is szólt neki, hogy ne futkosson, mert drágák a termékek, és kárt okoz. Anyuka meg volt sértődve, apuka kontrázott. Fizetésnél voltam éppen, amikor a gyerek elcsúszott a szaladgálásban, nekiesett egy asztalnak, amikről kb 2-3 parfüm leesett, és össze is tört.

A gyerek amúgy kb 4-5 éves lehetett.

Na erre az anyuka mint a vadsakál, torkaszakadtából nekiállt üvöltözni, apuka meg rángatta a gyereket szintén üvöltözve, hogy nézze meg, mit csinált.

Szerintem a gyerek fel sem fogta, hogy kárt okozott, de sírt.

Ekkor jött az üzletvezető, vagy kicsoda, hogy most akkor készpénzben, vagy hogy szeretnék kifizetni? Ment a mentegetőzés, de végül nem volt más választásuk, mert hívták volna a rendőröket.

Nem voltak kisebbségiek amúgy.

Nem értem. Aki nem szól rá a gyerekre, lusta nevelni, vérig van sértve, ha más rá mer szólni, de ha tényleg gond történik, akkor meg tutul a gyerekkel mint a vadbarom, és még a gyereket hibáztatja mindenért, annak MI A FENÉNEK KELLETT GYEREK???

NEM provokálásnak szánom, de ezt tényleg meg akarnám értei.

Rossz volt nézni, hogy nem nevelik a gyereket, ezáltal a gyerek nem érzi a korlátokat, nem tudja, hogy a tetteinek következménye van, utána meg mint egy senkiházival ordítoznak, kiabálnak mindenki füle hallatára, és szeme láttára.

Miért??

Mi a véleményetek?

Történt veletek hasonló eset? Láttatok már ilyet?

vagy ez a normális manapság?

2014. aug. 29. 10:23
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
86%
Szia! Az a baj az ilyen liberális szellemben nevelt gyerekekkel, hogy a szülők azt hiszik jót csinálnak neki vele. De ez óriási tévedés. Amikor a gyerek iskolába kerül akkor bizony szabályok és korlátok közé szorul és nincs elnézve, hogy azt csinál amit akar. A családunkban van egy ilyen kisfiú. Iszonyú lelki törés volt neki a suli és nagyon nehezen illeszkedett be mert az eleresztett egója miatt mindenki gúnyolta és piszkálta. Ráadásul órákon is mindig gond volt vele. Évekig tartott mire realizálódott a helyzet. Nem az a gyerek lesz önbizalomhiányos és ingatag akit nevelnek és szabályokhoz van szoktatva hanem az akinek akkor törik le a szarvát amikor ez már lelkileg is megviseli...
2014. aug. 29. 12:10
 12/31 anonim ***** válasza:
39%

Én ott akadok mindig el, hogy miért szül gyereket az, aki utána nem tudja szeretni. 9 hónapig kihordta, utána bántja, korlátozza, nem neveli értékekre, megalázza... soroljam? Miért nevel gyereket az, akinek nem érdeke egy boldog, értelmes ember nevelése? Az ilyen szülő mit gondolt, mikor elvállalta a gyereket?

Autót nem vezethetsz jogosítvány nélkül, de egy apró emberéletért vállalhatsz felelősséget úgy, hogy egy darab szakkönyvet sem olvastál el a nevelésről...

2014. aug. 29. 12:18
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen anyák-apák csak azt nem fogják fel, hogy a gyereknek a szabályok biztonságérzetet adnak. Nem kell vigyázzban állni egész nap, de az ésszerű korlátok igenis szükségesek.
2014. aug. 29. 12:35
 14/31 anonim ***** válasza:
88%
nincs szükség szakkönyvekre,csak szeretetre és odafigyelèsre. És szeretet alatt nem azt a fajta majomszeretetet értem,amikor a gyereknek mindent szabad és mindent megkap, hanem igenis köbetkezetesen a gyerek érdrkeit szem előtt tartva kell nevelni. Szabályokra és rendszerre szükség van, ettől lesznek a picik nyugodtak és kiegyensúlyozottak kicsinek is és nagyobb korukban is.
2014. aug. 29. 12:43
 15/31 anonim ***** válasza:
14%
9 Vásárláskor Plázázáskor nincs ott helye a gyereknek.
2014. aug. 29. 13:14
 16/31 anonim ***** válasza:
68%

3 éves a lányom, nem vagyk szuper anya. Sokmindent ha újra tudnék csinálni, változtatnék, de törekszem és ez a legfontosabb.

Mielőtt bárhova elmegyünk, előre szólok a gyermekemnek, hogy hova megyünk és mit csinálunk ott. Van egy Ábc ahova rendszeresen járunk. Mikor megtanúlt járni és letettem, persze hiába szóltam, hogy ne vegyel el, hozzányúlt, vagy épp beleharapot egy elérhető gyümölcsbe, azt megvettük, mert így korrekt. Azóta szólok és tudja, hogy nem lehet, de ha kér valamit, szólt és megvesszük. Múltkor megfogta a barackot és szóltam, hogy ne. Az volt a válasz, hogy kérek. Vettem egy szatyrot és szedtem bele, persze körbeforgattam, hogy egészséges gyümölcsöt vegyek, Visszakérdezett, hogy "de neked szabad"? Azóta soha nem tiltom, együtt választjuk ki a gyümölcsöt, vagy bármit.

Keretek és határok. A mai anyukák nagy része ezt elfelejti!

2014. aug. 29. 13:48
 17/31 anonim ***** válasza:
57%

Ne keverjük a szezont a fazonnal, a liberális szellem egyáltalán nem ez. A liberális elv szerint is kellenek törvények, szabályok, csak nem kell mindent a legapróbb részletekig szabályozni. Tehát egy liberálisan nevelt gyereknek sem szabad körülnézés nélkül átrohanni az úttesten, de szabad neki piros nadrágot rózsaszín pólóval fölvenni, ha azt akar (ide képzelje el mindenki a számára legízléstelenebb színkombinációt).

A gyerekkel ordibálás pedig egyáltalán nem része a liberális nevelésnek.

2014. aug. 29. 15:02
 18/31 anonim ***** válasza:
92%

Nekem alapba ilyennél 2 dolog jut eszemben.

Az első az, hogy ezek nem valók szülőnek, és szerintem amikor a gyereket vállalták, akkor bele sem gondoltak, hogy nem csak gagyarászásból áll a gyereknevelés. Megcsinálták a gyereket, de mivel lusták, és fogalmuk sincs róla, hogyan kéne nevelni, mindent ráhagynak addig, amíg közvetlenül a szülőnek nem okoz ezzel kárt. Fogalmuk sincs az ilyen embereknek, hogy egy kisgyerekhez, ha gond van, hogyan kéne viszonyulni, mi a helyes megoldás, és amondó vagyok, hogy nem is érdekli őket, ezért aztán választják a könnyű utat, azaz leordítják a gyerekről a hajat is, és szerintük ezzel meg van oldva.

Az ilyenek azok a tipikus lusta (nem liberális!! hanem LUSTA) szülők, akik lenyomják a gyereket a TV vagy számítógép elé, vagy megvesznek neki mindent azért, hogy nehogy foglalkozni kelljen komolyabban vele, és csöndbe maradjon. Igazából ezek nem is gondolnak bele, hogy a gyerekkel b @sznak ki szó szerint igazán.

A "szülők" előtt se volt jó példa, így ők is a moslék, nevelésnek nem mondható dolgot "örökítik" tovább. De mindenképpen a lustaság áll a háttérben, is itt szoktak jönni a szép kifogások, hogy "de mindig dolgoznom kell", "a sok munka mellett sajnos nincs időm a gyerekre". Akkor MINEK vállalta?

A második az, amit a 11-es válaszoló is leírt. Az ilyen gyerekeknek pokoli lesz az iskola. Az óvoda még hagyján, de az iskola biztos. Bekerül a suliba, ahol szabályok vannak, és nem nézi el neki senki, hogy azt csináljon korlátok nélkül, amit akar. Láttam már ilyet. Az ilyeneket kezdik el csúfolni, és kiközösíteni a társaik, mert tulajdonképpen ezzel a viselkedéssel meglehetősen antiszociális személyiség. És évekbe telhet, mire beáll egy normális egyensúly a viselkedésében, megérti, hogy a tetteinek következménye van, mit szabad, és mit nem. De hiába tanulja ezt meg az iskolában, ha otthon egyszerűen nem ezt látja, és tapasztalja. Ezért lesz sok ilyen egyszerűen lelkileg zavaros, zűrös, és később baromi nehezen nevelhető.

Aztán majd jön anyuci panaszkodni, hogy a tinédzser gyerekére nem tud hatni, sz@rik az anyja/apja fejére, zűrös életet él, antiszociális, stb. Egy kisgyereket könnyű kordában tartani, de minél idősebb lesz, annál nehezebb ezt megtenni. És ez a viselkedési forma egy bizonyos életkor után már ténylegesen szinte visszafordíthatatlan, és utána már kár siránkozni, kár azon töprengeni, hogy "hol rontottuk el".

Sok ilyen zűrös, antiszociális fiatal felnőtt van, 20-25 évesek, akik pontosan azért ilyenek, mert ilyen nevelést kapnak. Az iskolában inkább eltűrik ezeket, amíg ténylegesen komoly kárt nem okoznak, így ott sem kapnak korlátokat sokszor (tiszt.kiv.), így megmaradnak ugyanolyan neveletlen felnőttnek.

A kérdésben említett szülőket én nevelési tanácsadóhoz, meg tanfolyamokra küldeném. Mert nem kell több ilyen problémás egyed a társadalomnak, mert ez senkinek sem hasznos, még a gyereknek sem.

2014. aug. 29. 21:06
 19/31 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem ez pont nem a liberálisan nevelő szülő, mert az tuti nem fog így üvöltözni a gyerekével. Ez csak a lusta szülő, a "nekem ne mondják meg, mit csinálok"-féle, és ugyebár addig sem kell figyelnie rá, ha elintézi annyival, hogy leszidja az eladót, hogy a gyereke úgysem fog semmi bajt csinálni. Aztán persze amikor gáz van, akkor nem vallaná be, hogy én voltam a hülye, áááááá... gyerek meg nem tudja, hogy rosszat csinált, mert anyuci túl lusta volt arra, hogy elmagyarázza, hogyha futkározik, akkor leverheti a cuccokat a polcról, amitől bibis lesz a keze, és amit nekik kell kifizetni...
2014. aug. 31. 19:25
 20/31 anonim ***** válasza:
50%
A liberális szülő beszélget a gyerekével, válaszol a kérdéseire (nem a nyolcvanadik miértre, hanem az értelmesekre), és ésszerű korlátokat állít, például este 8-kor a gyereknek ágyban a helye, napi ötszöri étkezés meghatározott időpontokban, és ehhez ragaszkodni, hogy beálljon a szervezete, stb. de például nem mondja meg, hogy délelőtt gyurmázunk egy óra hosszát, utána rajzolunk, hanem azt játszik a gyerekkel, amihez mondjuk kedve van a kicsinek, esetleg mindkettőnek. Számomra ez a liberális nevelés, engem így neveltek. Inkább beszélgettek velem, mint neveltek, de voltak szabályok, amiket be kellett tartani otthon, és máshol is. (Nem pakoljuk ki a szekrényt, senkinél, otthon se. A lábas nem játék, és kész.) Én is így szeretném nevelni a gyerekeimet. Amiről ti írtatok sokan, az nem liberális nevelés, az LUSTASÁG, NEMTÖRŐDÖMSÉG. A kettő közötti különbséget zongorázni lehetne.
2014. aug. 31. 20:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!