Az előbb láttam, hogy egy kb.5-6 éves gyerek megütötte, megrúgta, majd leköpte az anyját. Hogyan fajulhat ez idáig?
Engem őszintén megdöbbentett, hogy egy ilyen kicsi gyerek hogy lehet ilyen agresszív. Ráadásul, ha jól értettem, az váltotta ki belőle ezt a viselkedést, hogy az anyja nem vett neki meg valamit.
Mégis, kinek a hibája ez? Ti mit tennétek, ha így viselkedne a gyereketek?
20! ez most az új divat a nevelésben.
Ezért lett lepontozva az, aki szerint anya hibája.
Engem nem zavar a 0 %-om, sőt, örülök neki, úgy tűnik sokaknak betalált
Rengeteg ilyet láttam, évekig dolgoztam, foglalkoztam gyerekekkel, és ma is "ebben" dolgozom. Nagyon sok gyerek nevelésénél abban van a hiba, hogy a szülő nem fekteti le a szabályokat, vagy ha igen, akkor nem tartja be következetesen azokat. Nálam, velem soha egyik gyerekkel sem volt probléma, pedig dolgoztam 5*-os hotelekben is, ahová a celebek kimondottan elkényeztetett gyerekei járnak nyaralni. Érdekes módon nálam egyik se hisztizett, ha nem ő nyert, vagy nem kapott meg valamit, de amint anyu/apu belépett a színtérbe, a gyerek rögtön átváltott hisztikirály/nő módba, és ugrált a szülő fején, az meg nézett rám, hogy én ezt hogy viseltem el az elmúlt órákban?
Nyilván egy gyerek a szüleivel felszabadultabb, több dolgot megenged magának velük szemben. Ez tény, és ez nem baj. De a szemtelenség, erőszakos viselkedés akkor sem megengedett. Szabályokat kell állítani, és be kell tartatni azokat. Kicsi korától kezdve.
Állhat a dolog mögött viselkedészavar, de ahogy már elôttem írták, otthonról hozott minta is.
Ha a családban verekedéssel, köpködéssel, ordibálással "oldják meg" a konfliktusokat, akkor evidens, hogy ez rögzül a gyereknél is.
(Megjegyzem, magatartászavarnál egy ekkora gyerek általában már kap segítséget Nevelési Tanácsadón keresztül, és ebben az esetben anyuka is helyesen le tudja reagálni a történteket, mivel megtanítják rá.)
Egyértelmûen nem csak az anya, hanem az egész család okolható az ilyen viselkedésért. Agresszióra agresszióval reagálni ("lekeverni neki egy hatalmasat") meg hosszú távon éppen nem túl kifizetôdô.
Következetlenség is fajulhat idáig, és egyértelmûen tenni kell ellene valamit. Szakember bevonásával lehetôleg.
Lányom 3 éves nem szoktam verni, de ha leköpne valaha is,már borítékolok neki egy szájba vágást,mert ez elfogadhatatlan.
Dackorszakban van éppen,így van hiszti rendesen,de sosem hagyom hogy elfajuljon.Ha jön felém és csapna vagy rúgna mert volt rá precedens akkor már mondom neki,hogy "úgy üss,hogy vissza adom" ez elég is hogy leálljon.
Az egyik vàlaszadó kérdezte, mit csinált az anya: szigorúan rászólt, hogy elmennek innen és nem kap semmit (pékségben voltunk), majd kivonultak. A kisfiú ezt röpke két perc alatt játszotta el.
Köszönöm a válaszokat!
De ha kialakult ez a viselkedés, hogyan lehet megváltoztatni?
Nekem ugyan még nincs gyerekem, de ha egyszer lesz, nem szeretném, hogy ilyen agresszív legyen (nyilván).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!