Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi az a nevelési hiba, amit...

Mi az a nevelési hiba, amit úgy érzel, hogy elkövettek a szüleid?

Figyelt kérdés
Persze olyan történetet is megköszönök, aki már maga szülő és rájött, hogy eltolt valamit.
2014. jún. 29. 20:10
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%
Utáltam a matekot. Anyukám eltépte a színváltós karton vonalzómat 9 éves koromban, mert azt nézegettem ahelyett, hogy a matekot tanultam volna. :D Az óta is utálom a matekot, tehát a helyzeten nem segített. Viszont életre szóló traumát sem okozott, fogalmam sincs, miért jutott eszembe ez a szitu. Szerencsére nem bántottak, (sajnálom, akit igen, és kívánom, hogy annak ellenére éljen teljes és boldog életet!) nem terrorizáltak, se lelkileg, se tettleg. A legnagyobb problémám a "túlóvás" volt, az miatt nehezebben ment a "leválás" anyukám oldaláról, megszenvedte, hogy a kicsi lánya felnőtt. De ezen túljutottunk, mert felnőttem, és megbeszéltem vele a problémáimat. És iskolás koromban igen igazságtalannak tartottam, hogy - mivel egyke vagyok- a sok elvárásnak meg kellett felelnem. Nem volt kivel osztozzak a szobán, a holmijaimon, és a szülői szereteten (és ezt nem bánom, bár megtanultam osztozkodni, és önző sem vagyok, mint sok egyke), de ezzel egy vonalban nekem kellett minden elvárásnak megfelelnem. Szörnyen ugrált az igazságérzetem, amiért kitaposták belőlem a legjobbat, és csak most, felnőtt fejjel tudom, hogy a sok veszekedés azért volt, mert tudta anyukám, hogy képes vagyok az ötösre (matekból a négyesre, később hármasra) és azt a szintet követelte meg tőlem, amire képes voltam. Nem többet, de nem is kevesebbet. Akkor és ott nagyon bosszantott, hogy miért kell nyervákolni mondjuk az emelt szintű töri érettségi 59 pontos négyeséért, amikor amúgy a szakmai versenyeknek és nyelvvizsgáknak köszönhetően maximum pontos lett az érettségim, és oda mentem továbbtanulni, ahová akartam. De már tudom, hogy azért kellett, mert tudtam volna sokkal jobban is. Szóval amit akkor nevelési hibának érzünk, és igazságtalannak, (nyilván nem bántalmazásról, elhanyagolásról, szeretet hiányáról beszélek) nem biztos, hogy később nem válik a hasznunkra, ha vagyunk annyira felnőttek, hogy feldolgozzuk, beismerjük, vagy megbeszéljük.
2014. jún. 29. 22:43
 22/30 anonim ***** válasza:
80%

Apám szóbeli bántalmazó volt. Nem tudok rá jobb kifejezést. Mindig tudott mondani valamit, amivel szép lassan letörögette az önbizalmamat.

Alapvetően jó volt a kapcsolatunk, szeretett mindig és ez ma is így van. Nem rosszindulatból bántott, és épp ez a legkényesebb: Nem szeretném átvenni a mintáját (nincs még gyerekem), de nagyon oda kell figyelnem. Egy dolog biztos: nem fogom letagadni, ha megbántottam a gyerekemet, nem fogok rajta gúnyolódni, nem fogom lejáratni, és legfőképpen nem fogom elbagatellizálni a sérelmeit azzal indokolva hogy: "Te vagy a hülye, ha sértve érzed magad."

2014. jún. 29. 22:44
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Engem pl nem is neveltek. Az anyám agresszív volt és alkoholista, az apám meg tutyi mutyi, gyerekes.
2014. jún. 29. 22:47
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Nm tudom, és nem is szerretném nagyon kifejteni...

Önbizalomhiányossá neveltek minket. Aszüleim, igazából nem is tudom pontosan, hogy jogyan és mivel... Kicsit olyan, hogy nekik mindkettejüknek egészségesen magas az önbizalmuk, ez természetes számukra, így elfelejtették, hogy ez nem minden esetben csak úgy jön, hanem kell hozzá a nevelés is.

Ez aszüleim is tudják, de ők sem értik, hogy pontosan ez hol csúszott el, pedig nagyon jó a kapcsolatunk, szeretnek minket, mi is őket, csak jőt akarnak nekünk..mégis kórosan alacsony az önbizalmunk, és sajnos önértékelési gondokkal is küzdünk, és valőszínű hogy. Aszüleink tehetnekmeóla, hiszen egyformán a tesómmal mind a ketten ilyenek vagyunk.

27/n

2014. jún. 30. 08:05
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

Én hálás vagyok a szüleimnek alapvetően, mert felneveltek, szeretnek és támogatnak, segítenek a mai napig ha bármilyen nyűgömmel bajommal megyek hozzájuk. Viszont azért egy-két hibát elkövettek, de én voltam a prototípus gyerek, a tesóimnál már belejöttek. Pl a szokásos mondat nálunk sokszor elhangzott ha bezzeg a Julcsival jöttem. "Más gyereke nem érdekel" Ez leginkább tanulás terén jött elő vagy kamaszkorban amikor bulizni akartam (sose mehettem 18 éves koromig, onnantól meg már nem akartam). Dicséretet sose kaptam, csak miért nem ötös ha négyes lett vagy nagy a seggem (akkor még nem volt az, csak kamaszodtam, szélesebb csípő, stb.) mozogjak, mielőtt még nagyobb lesz. Így önbizalom hiány és testkép zavar elég erősen bejátszik az életemben. Zsebpénzt sose kaptam, még házimunkáért vagy jó jegyekért jelképest sem, szülinapra és egyéb "ajándékozási lehetőség" esetén is rendes ajándékot kaptam, sose pénzt. Nem tanultam meg takarékoskodni, és leginkább azért se, mert apukám rettentően sóher, így moziba menni hülyeség, úgyis adják majd a tv-ben, azt azért fizetjük (még a net előtti korszak). Minek pizzát rendelni? Van itthon főtt kaja, igaz 3-4 napos, de még ott a hűtőben és nem penészes. Minek trapéz farmer (akkor indult a divatja) van egy halom melegítőd. Szóval kb minden olyan hülyeség volt, ami egy tininek fontos, így pénzt se kaptam rá, így amint volt lehetőségem pénzt keresni elszórtam apróságokra. Most eléggé visszaüt mikor figyelni kellene minden forintra, mert éppen kijönnénk, akkor az él a fejemben, hogy egy mozit, egy kis rendelt kaját megérdemlünk vagy a századik könyvet, amit egyszer elolvasok, aztán csak a polcon porosodik. Ha akkor a "lécci apu" kérések egy részének enged vagy kapok zsebpénzt, hogy oldjam meg belőle biztos máshogy alakul a pénzhez való viszonyom, ezt leginkább húgomon látom. Ő már jegyek alapján kapott, most egyetemista korára elég szép megtakarításai vannak, mert a nyári munkás pénzeit rendszeresen félrerakta vagy addig gyűjtötte amíg megvett valami nagyobb dolgot belőle (legutóbb laptopot) és nem elszórta, mint én, mert ő már a kezdetektől arra volt nevelve, hogy gyűjtöd megvehetsz nagyobb dolgot, ha nem gyűjtöd és kicsikre elszórod az a te döntésed, de ha tanulsz következő hónapban is kapsz zsebpénzt és nem csak nyáron mikor dolgozol érte.

Na szóval így a nagyon hosszú szöveg végére. Senki se tökéletes szülő elsőre, de bele lehet jönni, mint nálunk is látszik, így nem hibáztatom a szüleim. Simán peches voltam, hogy elsőnek érkeztem a családba, de ahogy kezdtem hálás vagyok nekik, mert szerető, támogató családom van, és sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, így kár azon keseregnem, hogy jajj de rossz nekem, mert másnak rosszabb, és ezek a "nagy gondok" csak apróságnak tűnnek.

2014. jún. 30. 08:17
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
22-es vagyok. Úgy látom, másoknál is működinek bizonyos nevelési hibák és sok szülő magára ismert.
2014. jún. 30. 08:40
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Engem elég szigorúan fogtak kb 15 éves koromig, ami akkor természetesen nagyon nem tetszett, de így utólag egyáltalán nem bánom, és felnőtt fejjel meg is értem miért volt, igazat adok nekik. Az egyetlen dolog, amit sajnálok, hogy túlságosan féltettek és pl általános iskolás koromban nem mehettem el táborokba, vagy korcsolyázni az osztállyal, stb. nehogy bajom legyen. A gyerekemmel én is szeretnék majd következetes lenni, de biztos, hogy hagyom majd jobban önállósodni, necsak az én szoknyámon üljön.
2014. jún. 30. 09:43
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

Hú, nagyon sokmindent sajnos. :( Anyám nem szeretett engem, csak a húgomat. Mindig elnyomásban éltem. Nem írnám le az egészet, mert napestig itt ülhetnék. Aztán szegény anyám meg is halt mikor 15 voltam. Apám készítette ki.

A hozadéka a csodás gyerekkoromnak az, hogy most 23 éves vagyok és társfüggő. Nagyon betegesen függök érzelmileg a drogfüggő páromtól. Nemrégen láttam be, hogy bajban vagyok, elkezdtem pszichiáterhez járni. Tisztában vagyok vele, hogy már felnőttem, nem okolhatom mindenért a szüleimet de sajnos erősen benne van a kezük abban, hogy ilyen lettem.

Igyekszem "meggyógyulni", én nem akarok ilyen szülővé válni.

2014. jún. 30. 19:41
 29/30 anonim ***** válasza:
74%

"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."

> Müller Péter <

2014. júl. 1. 11:06
 30/30 anonim ***** válasza:
Engem otthagyott az anyám (két másik testvéremmel). Apukám nevelt fel, és taníttatott, neki köszönhetek mindent, amit elértem. A mai napig nem tanultam meg azokat a dolgokat, amiket egy lány az anyjától szokott tudni.
2014. júl. 1. 14:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!