Miért gondolja egy szülő, hogy veréssel, kiabálással meg lehet oldani mindent?
Okádék ez a viselkedés.
Ismerősömnél dettó ugyanez volt. Az apja mindenért ordított mint a vadsakál, normális érve semmire sem volt, de üvölteni és ütni nagyon tudott. Ismerősöm megelégelte, kiosztotta a fenébe, majd elköltözött. Most 25 éves, és az apjával a kapcsolata nagyon minimális.
Van olyan, hogy valaki a szüleitől tanulja el ezt a viselkedést, de ez a ritkább. Van, aki az indulatát, feszültségét üvöltéssel, fenyegetőzéssel vezeti le egy olyan személyen, aki semmiről sem tehet. Igazából ez a "bejön a szobába és üvölt" szituáció olyan, hogy nincs jó választás. Ha nem foglalkozol vele, még idegesebb lesz. Ha leállsz vele vitatkozni, szintén még idegesebb lesz.
Amint csak tudsz, költözz el otthonról. Sajnos csak ez az 1 választás van, gondolom nyugodtan megbeszélni vele nem lehet, amikor nem ideges.
Azon vagyok, hogy elköltözzek. De ez nem megy egyik napról a másikra. Egyszer próbáltam vele megbeszélni, azt mondta neki van igaza mikor üvölt... Most erre mit lehet mondani?
Azt hiszi az amit ő kitalál az a legfontosabb a világon, másnak sose lehet dolga ami fontos. (Akár azt is felhozhatom példának, hogy le kell ugrani a boltba de annyit nem tud várni, míg az ember elmegy a mosdóba)
"A pedagógiában úgy tanítják, hogy többféle nevelési módszer van, a tekintélyelvű nevelés az egyik, és legjobban elterjedt.
Régen még az iskolákban is ez volt, most már csak némelyik ilyen nevelést kapott szülő viszi tovább.
Ahogy a te példád is igazolja.
A cél a agresszív fél részéről a teljes lelki megsemmisítés, és alárendeltségi viszony kialakítása.
Amíg vele élsz, de te alárendelt ember leszel a szemében."
A tekintélyelvű nevelés nem arról szól, hogy vernek valakit. Az én szüleimnek is volt tekintélye a szememben, de verést sosem kaptam, fenékrecsapást pedig meg tudom számolni 1 kezemen, hányszor kaptam gyerekként.
Mennyivel jobb a mai nevelési módszer? Ahol az anyuka a barátnője a saját lányának. Na ott aztán semennyi nevelés nincs, "nehogy sérüljön a lelke". Nincsenek korlátok, tiltások, mert "nem szabad gátolni semmiben". Így nem tanulják meg a közösségi együttélés szabályait, nem tanulják meg azt, hogy "lányom, ezt NEM csináljuk".
Hány topicot olvastam, hogy "nem tiltom a gyereknek a szexet 15 évesen, mert különben bokorban csinálná titokban..."
Ahelyett, hogy időben megtanította volna a gyereknek, hogy minek van ideje 15 évesen, és mihez gyerek még lelkileg és testileg is. De neem, mert a szülő nem ül le beszélgetni, inkább barátnőzik a lányával, és oda ez nem fér bele.
A szülő maradjon szülő, és ne barát. És ahhoz bizony a tekintélyelvű nevelés a hasznos, a laza barátnősdi nem. Az utóbbi jópár év bizonyította ezt bőven. Meg sok GYK-s kétségbeesett szülő topicja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!