A 14 éves fiam bejelentette, hogy meleg. Hogy kéne reagálnom?
A kérdés bugyuta, tudom. 35 éves anya vagyok. Egyedül nevelem, mindig is csak ketten voltunk. Három napja megkért, hogy üljünk le az ebédlőbe, mert fontos dologról szeretne beszélni velem. Először úgy gondoltam, hogy valami iskola ügy, vagy csak szeretne valamit, de aztán kibújt a szög a zsákból, és ezzel a mondattal zárta a mondandóját: "Anya, tudom, hogy szeretsz, én is szeretlek, ezért úgy érzem, hogy őszintének kell lennem veled. Lehet, hogy nem fog tetszeni, de meleg vagyok, és barátom van lassan 8. hónapja."
Tulajdonképpen úgy ledöbbentem, hogy először csak bámultam, mint borjú az újkapura. SEMMIT nem vettem észre. Abszolút fiús a viselkedése, sosem adta jeleit ilyesminek.
Időt kértem tőle, hogy feldolgozhassam. Hangsúlyozom, hogy SEMMIKÉPP nem akarom elítélni, vagy kitagadni. Nem vagyok homofób, semmilyen problémám nincs a melegekkel. Csak egyszerűen nem tudok semmit. Hogyan kell hozzáállnom a témához? Miben lesz más az életünk mostantól?
Hajlandó vagyok tanulni, és tágítani a tudásomat, és a tapasztalataimat, de félek. Félek attól, hogy esetleg azt hiszi, hogy "oké, anyám elfogadja, de egyáltalán akarja / nem tudja megérteni, hogy mi van velem". Ezt NEM akarom.....
Beszéltem egy pszichológus barátnőmmel (nem akarom elcipelni - magam miatt beszéltem vele), és ő adott néhány tanácsot. Köztük azt is, hogy olvasgassak a neten, beszélgessek más szülőkkel.
Egy raklapnyi weboldalt átolvastam már, szóval most itt vagyok... tanácsokért, saját szemszögökért, és minden egyébért... nagyon köszönöm!
13-asnak pedig olyan téren igaza van, hogy egy szakember jobban el tud vele erről a témáról beszélgetni, akár úgy, hogy lehet egyenesbe is jön ilyen téren a dolog, hogy kiderül, hogy valóban a fiúkhoz vonzódik vagy csak most érzi úgy.
Alapvetően nem " ciki " a szakember segítségét kérni, lehet többet segít mint mi mindannyian itt akik írunk.
Miért kellene pszichológushoz vinni? Az majd meggyőzi, hogy nem is a fiúkra izgul, hanem a lányokra? :)
Semmi értelme. Ő egy értelmes, komoly tini, aki nagyon szerencsés, hogy ilyen anyja van. Ha meleg marad, hát melegként éli le az életét, ha meg nem, akkor meg heteróként. Nem mindegy az az embereknek, hogy kivel és mit csinál otthon az ágyában? Ugyan úgy nem tartozik senkire, mint ahogy az sem, ha valaki a 130 kilós nőkre vagy a pisiszexre izgul, ez csakis rá tartozik.
Akadnak itt szép válaszok dögivel... Eh, csodálatos.
(A nem-biztos-hogy-meleg dologhoz annyit fűznék hozzá, hogy a fiúk sokkal kevésbé kíváncsiak ezen a téren. A lányoknál "szexi", ha valaki "leszbikus" [értsétek ezalatt a kísérletezéseket, amiket nyilvánosságra hoznak, a buliban csókokat, stb], míg a fiúkat nagyon keményen elítélik és megbélyegzik az ilyenért. Ha tényleg teljes mértékben kíváncsiság lenne a dolog mögött, az valószínű egy-egy alkalom lenne, nem majd' egy év.)
Én nem vagyok szülő, jelenleg még csak kapcsolatom sincs, ellenben voltam hasonló helyzetben, mint a fiad most - és tisztellek titeket azért, hogy eléd mert állni! Nagyon jó kapcsolatotok lehet, hogyha ezt meg merte lépni.
Szerintem meg kéne kérni, hogy mutassa be nálatok otthon. Ezáltal te is megnézed magadnak a fiút, a fiad pedig érzi, hogy támogatod benne.
A pszichológussal beszélgetést én is támogatom: egyedül azért, hogy megvitassák, hogyan fog ez hatni a fiad szociális életére. Előbb-utóbb mindenki elkezd csajozni, neki pedig ott a kapcsolata azzal a fiúval, és ha nem is coming outol, hogyha esetleg érzékenyebb a lelkivilága, megviselhetik, amiket mondhatnak rá. Kívánom, hogy ne ilyen barátai legyenek, de manapság... soha nem lehet tudni.
Nem tudom, hogy szeretkeznek-e már, de ha igen, esetleg érdemes lenne megejteni egy beszélgetés-félét (ami valószínű, hogy mindkettőtök számára kínos lesz, de mégiscsak 14 éves, és bár az iskolában vannak felvilágosítóórák, az emlékeim szerint a melegeket még csak meg sem említettük, és nem végeztem ám olyan rég a középsuliban), és hát gondolom neki is fontos lesz most a védekezés meg az ilyesmi.
Az meg, hogy miben lesz más?
Valószínűleg, ha coming outra kerül a sor, nagyon sok támadásnak lesz kitéve a fiad.
Ennek ellenére, mivel írtad, hogy egyedül neveled őt, férfiuralom lesz, ha barátja is ott lesz nálatok :D Viccet félretéve szerintem semmiben. Később ugyan úgy vállalhat gyereket örökbefogadással, mintha hetero kapcsolatban élne, vagy egyedülálló lenne (persze macerás, de meg lehet kerülni a dolgot, egyedülállóként elvileg egyszerűbb) - nektek sajnos még az sem lehet akadály, hogy a család többi tagja nem fogadja el őt.
Szóval, hát... hajrá, kitartást az egészhez! Nem lesz olyan ijesztő a későbbiekben, mint amilyennek most tűnik, csak a sokk, ugye :) De a hozzáállásotok csodálatos, és bízom abban, hogy minden rendben lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!