Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?
Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.
A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.
És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.
Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....
Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.
Na látod 71.és ez teljesen jól volt így.
Amúgy szerintem elég sok most a jó 30-as 40-es korában még mindig a szülein élősködő is.
Úgyhogy nem kell a gyereken ürügyet találni,sajnos ez karakter függő.Gyerekkel,anélkül is ugyanolyanok.
Mert akkor mondanánk nekik minek szültél,de hagyjuk már,az ilyen ismerőseim ilyenek voltak gyerek nélkül is.
Részemről is ki nem állhatom ezt a típust.
Én új vagyok a kérdésben, és hát elég gáz ez a nyálverés minden oldalról.
Annyit kívánok érdemben hozzászólni, hogy nem vagyok biztos benne, hogy baromi jó az nekem, hogy ebben a ku...rva felvilágosodott világban látom nagy felvilágosultan miről maradok le ÉN IS, nem csak a nagyszüleim. Pardon.
Az, hogy most nem élünk 5-en egy szobában és nem járunk szakadt ruhában, az teljesen mindegy, amíg naponta az orrod alá dörgöli az a szájbalökött média-akkor is ha nem akarod látni-, hogy mennyire fasza lehetne az életed, ha éppen lenne pár miskád karibi utazásra, meg középkategóriás autóra és műmellekre stb stb.
Lehet, hogy ök 5-en aludtak egy szobában, de arra a szobára nem kellett 25 évre felvenni devizahitelt.
Inkább lennék boldog tudatlan, csak ne látnám, hogy a nagy bőségben nagyobb a nyomor mint valaha. Egyre több a válás, a fiatalok képtelenek párkapcsolatban élni, az emberek boldogtalanabbak mint bármikor. A technika fejlődött, igen. De az semmit sem változott, hogy az embernek mindig mindenből több kell és ami van, az soha sem elég jó. Itt kérem sehol sincsen semmilyen fejlődés.
Mindezt úgy mondom, hogy 28 évesen saját kifizetett lakásban csücsülök egy eléggé frekventál helyen, egy elég jó munkával. Akár gyerekem is lehetne. Szóval asszem nem az irigység beszél belőlem. Ez a valóság.
Azt meg én sem tudom miért szül valaki a semmire.
" Az én nagymamám kiolvasta 2x a komplett városi könyvtárat.Jómódú iparosok voltak.Bár csak 4 osztályt végzett,de olvasottabb volt jóval a mai értelmiségnél:-)) "
És ha elmegyek ma egy állásinterjúra, bemutatom a négy osztályos végzettségem, de mellé odamondom, hogy "de kétszer kiolvastam a komplett városi könyvtárat", akkor szerinted felvesznek?
Gondolkodjatok már, emberek...
"Jómódú iparosok voltak."
Elég meseszerű, főleg hogy a 6 osztály kellett ahhoz is, hogy egy ipart elkezdessen. Kontárokat akkor sem vették semmibe.Persze az idő sok mindent megszépít, így neked már így adták tovább,ami természetes csak azért elhinni sem kell mindent.
Nem hiszem, hogy primitív lennék azért, mert azt mondtam, hogy a nagyszüleink még nem voltak olyan tanultak, mint mi és nem érték őket olyan erős ingerek és a minőségi élet olyan fuvallata, amivel mi a technológia miatt naponta találkozunk. Ez tény, kár vele vitatkozni, én viszont nem is minősítettem azt, hogy ez jobb-e nekünk vagy sem.
Ismét csak ott tartunk, hogy egy tény, senki nem lesz boldog manapság három testvérrel egy szobában, egymás elhordott ruháiban járkálva, miközben a szülők éjjel-nappal a belüket kidolgozzák a minimálbérért - mert egyszerűen mindenki azt látja, hogy ennél sokkal jobb is lehetne. Arról nem beszélve, hogy mint írták, egy munkavállalót sem fog érdekelni, hogy te azért mentél lepukkant ruhában állásinterjúra, mert a szüleid nem tudnak normálisan ruházni, azért nincs magasabb végzettséged, mert már nem telik rá, hogy finanszírozzák az otthon élésed, azért nincs nyelvvizsgád, mert anyád egyből szült és aztán a nulla tapasztalatával már ő sem kapott munkát.
Szóval, ezért mondtam, hogy nem lehet azzal érvelni, hogy mert a nagyszüleink milyen boldogok voltak egymás hegyén-hátán a 8 általánossal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!