Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért szülnek a huszonévesek...

Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?

Figyelt kérdés

Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.

A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.

És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.

Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....

Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.

2013. dec. 24. 11:37
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ❯❯
 91/271 anonim ***** válasza:
69%
Aki gyerekkel van otthon az fizetés nélküli van az attól még nem lesz munkanélküli.
2013. dec. 24. 19:50
 92/271 anonim ***** válasza:
26%
Azt én is tudom,hogy ettől még nem lesz az,ha volt egy jó munkahelye,én csak tapasztalatból írom,hogy van sok ismerősöm és túlnyomórészt a pici gyerekes anyák azok,ahogy a kérdező is emiatt kérdezett.
2013. dec. 24. 19:54
 93/271 anonim ***** válasza:
41%
90-es ezek teljesen fals adatok.Itt Északon egy nagyvároshoz közeli faluban,minden második családban van munkanélküli...meg a városok 5%-a tűnt el külföldre...HIÁBA példálóznak itt a nagyokos megmondókapitányok a GDP-vel stb.MI a valódi értelmes munka?Van itt termelőágazat?Nem lenne munkaerő hiány,ha a nők a családot látnák el.Mert az aktatologatás, hr,irodakukacság,marketing nem valódi munka(nem értékteremtő)-csak foglalkoztatás.
2013. dec. 24. 21:31
 94/271 anonim ***** válasza:
81%
Azért azt is tegyük hozzá, hogy nem minden nő végez aktakukac munkát... Soknak értelmes foglalkozása van. Én is programozó vagyok. Ne általánosítsunk...
2013. dec. 24. 21:32
 95/271 anonim ***** válasza:
11%
Na látod..ilyen foglalkozás 40 éve még nem nagyon létezett,csak elvétve...kérdés az elkövetkező 40...
2013. dec. 24. 21:40
 96/271 anonim ***** válasza:
12%
Utolsó ne viccelj programozásé a jövő. Amikor egy orvos helyett majd egy program gyógyít 40év múlva gondolj vissza erre a kijelentésedre.
2013. dec. 24. 21:45
 97/271 anonim ***** válasza:
21%
Nem viccelek.Bár ha tévednék is,szerencsére nem valószínű, hogy megélem.
2013. dec. 24. 21:54
 98/271 anonim ***** válasza:
69%

"Mert az aktatologatás, hr,irodakukacság,marketing nem valódi munka(nem értékteremtő)-csak foglalkoztatás."

:D:D Igazi barom vagy, hallod-e.

Szóval a bérszámfejtők, akik a fizetésedről "tologatják az aktákat", hogy te esetlegesen pénzt kapj a hónapban, vagy a marketingesek, akik ELADNAK dolgokat (ezzel haszont, forgalmat, kereskedelmet, piacot teremtve...), a hr-esek, akik eldöntik kit vegyenek fel a céghez, és az adott cég bérpapírjait intézik, vagy pl. akik a randstad, trenkwalder és hasonló MUNKAKÖZVETÍTŐ irodákban ülnek és embereknek munkát találnak (mivel ők mind hr-esek), ők nem dolgoznak. De említhetnék még ezer másik "aktatologatós" szakmát is.

Bezzeg az munka, ha otthon mereszted a segged a gyereked 20 éves koráig, mi? :)

2013. dec. 25. 00:41
 99/271 anonim ***** válasza:
94%

egyszerű a válasz: semmilyen értelmes céljuk nincs az életben, és azt hiszik hogy ha anyává válnak, az legitimizálja a létüket, mert nem csak otthon meresztik a körmüket reszelgetve, hanem "nevelik" a gyereket és takarítanak.

nekem még most 26 évesen sincs tervben hogy gyereket szülök, pedig van pár kortársam akinek lassan iskolás a gyereke. nekem a fiatalon szülés mindig is olyan prolis dolog volt, a nagymamám 33 évesen, anyum 26 évesen szült.

ezt a példát láttam, ezt veszem át, ezt adom tovább.

előbb az egzisztencia, a karrier, a világlátás, a tapasztalatszerzés, az önismeret, a fejlődés. utána jöhet az utód, akinek mindezt átadom. ha nincs mit továbbadnom, akkor mi értelme?

igenis van hozzá közünk, hiszen nem mind1, hogy a mi tudatosan tervezett, normálisan nevelt gyerekeink milyen társadalomban nőnek fel, kik lesznek az iskolatársai, kikkel kerül naponta kapcsolatba.

kiterjesztve a kérdést: ha képzett, szorgalmas emberekből tevődik össze az ország, akkor jutunk valamire. ha az ingyenélők kontraprodukálják magukat, akkor lehúzhatjuk magunkat a klotyón.

2013. dec. 25. 04:01
 100/271 anonim ***** válasza:
28%

Miért érzed azt, hogy van jogod bírálni őket? Mivel nem te éled az ő életüket nem tudhatod, hogy mi vezetett el ideáig. Lehet csak nem akartak abortuszra menni.

99 esnek. Anyukám 21 volt az 1.nél majd 23 nálam, majd 30 évesen szült ikreket. Ja és nem volt proli.

19 évesen szültem, nem hagytam félbe a tanulmányaimat az iskolapadból mentem szülni. Még most is folytatom, 1 éves a kislányom. Albérletben élünk, de veszünk házat ( nem apámék tolják alám), felújítjuk és lehet arra az idöre ideköltözünk anyukámékhoz a 120 NM-re ... Tudom más világ volt anno, de ők 4 gyereket neveltek fel tisztességgel úgy, hogy egy olyan házba születtünk még mi, ami nem volt közművesítve. Most pedig egy 15 M házban élnek. És nem loptak, csaltak.. Hanem tisztességgel dolgoztak, apukámnak mg most is 2 munkahelye van.

Félre ne érts azt én is elítélem, aki megszüli aztán mereszti a valagát... Látod én is szültem, végzem mellette a sulit, munkát is kaptam, de a költözés miatt mást kell keresnem. Egy megyeszékhely lakóparkjában van albérletünk, még csak nem is panel... Aki szül gyereket és otthon ül a szülőknél lehet azért teszi, mert "becsúszott" és saját házra tesznek félre pl...

Az én ismerőseim közül egy olyat se tudok felsorolni mint te... csak olyat aki vállalta, külön él, és tanul mellette... Válogasd meg a faceboook ismerőseid... Ui:

Igen én is szoktam panaszkodni, amikor éjszaka forgolódik és 10X kel fel, reggel 6 kor kel, aztán meg vizsgáznom kell..... De ha vissza mehetnék az időben akkor is vállalnám.

2013. dec. 25. 10:22
❮❮ ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!