Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért szülnek a huszonévesek...

Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?

Figyelt kérdés

Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.

A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.

És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.

Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....

Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.

2013. dec. 24. 11:37
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/271 anonim ***** válasza:
84%

39: oké, van ilyen munkáltató, de ritka.

Én pl. januárban fogok kezdeni az új munkahelyemen, és ez volt az egyetlen, ahol nem kérdezték meg, hogy még miért nincs gyermekem, mikor akarok, stb. Kb. 15 interjúból...

Szóval erre nem nagyon lehet alapozni, mert ritka, mint a fehér holló. Természetes, hogy elsőnek a szakmai tudásnak/tapasztalatnak kell lennie, DE a legtöbb munkáltató ilyenkor előnyben részesíti a férfiakat, mert náluk egyszerűen nem kell 1-3 év babázással számolni/gyerek + a táppénzzel, ha a kicsik betegek, stb. Egyszerűbb, jobban megéri nekik. Munkáltatói szemmel logikus.

2013. dec. 24. 13:28
 42/271 anonim ***** válasza:
28%

22éves vagyok 15hónapos a lányom. akkor most az utcán lehajtott fejjel menjek? O.o

apuka melozik én is hétvégén 12órát,plusz hétköznap egyszer takaritok plusz a gyes és albiba vagyunk

2013. dec. 24. 13:33
 43/271 anonim ***** válasza:
43%
Utolsó nem rólatok van szó, hanem azokról a tinimamikról akik nem is akarnak dolgozni, ezért szülnek gyorsan 1-2-3 gyereket... Ha mindenki legalább Ennyit dolgozna mint ti és albiba szülné a gyereket nem lenne gond!
2013. dec. 24. 13:36
 44/271 anonim ***** válasza:
25%

Hát ez az 42-es,a kérdező nyilván még túl fiatal.

Az én gyerekem már 13 éves,a többi anyuka is mind dolgozik már régen,szó nincs élősködésről és kitartásról,mivel a férfiak sem tudnak már eltartani egy családot.

A kérdező lehet vagy 20 eleji,élettapasztalat igazából nincs erről csak nagy vélemény...

2013. dec. 24. 13:37
 45/271 anonim ***** válasza:
20%

Ja, apuka 12 órát dolgozik... mert neked derogál megemelni a segged, és elmenni dolgozni, inkább ülsz segélyen (gyes). Arról nem is beszélve, hogy ha 15 hós a lányod, és gyest kapsz, akkor gyedet soha nem kaptál, tehát eleve segélyre szültél.

Igen, rólad szól a kérdés!

2013. dec. 24. 13:40
 46/271 anonim ***** válasza:
66%
45.ik a te anyád mit csinált mikor te 15 hónapos voltál,hm??
2013. dec. 24. 13:42
 47/271 anonim ***** válasza:
58%

te miről beszélsz?

én dolgozok 12órát szombat vasárnap!!!

plussz egy héten egyszer megyek takaritani a párom 8órás munkát végezz köcsög.

2013. dec. 24. 13:42
 48/271 anonim ***** válasza:
73%
#26-os vagyok, még annyival kiegészíteném, hogy akik ennyire sietnek, és 19-22 évesen szülnek, azoknak nem hiányzik egy kis kötetlen élet? Kettesben a párjával, utazgatni, szórakozni? Csak egymással lenni? Egymásnak élni? Ha van egy gyerek az már teljesen más. Ott felelősség van, ott mindent meg kell szervezni. Múltkor valakitől megkaptam, hogy ugyanúgy le lehet a gyereket passzolni és elmenni valahova hétvégén. Értem én, de az nem ugyanaz. Semmi spontán dolog nincs ilyenkor, mindent meg kell szervezni előre és sokszor a szülők végigaggódják az egészet, hogy jajj otthon vajon mi van a gyerekkel stb stb. Nekem a korábbiakban leírtakon kívül még ez nem fér a fejembe. Hogy hova sietnek, miért nem élvezik a fiatalkorukat kötöttségek nélkül? Lehet én vagyok a önző, de ha választanom kell, hogy akkor most elugrunk valahova világotlátni a barátommal kettesben egész hétvégére egy spontán ötletból kifolyólag, vagy csak péntek este a moziig jutunk el és sietünk vissza fürdetésre, akkor az előzőt választanám.
2013. dec. 24. 13:49
 49/271 A kérdező kommentje:

Miért, mennyi élettapasztalat kell ahhoz, hogy a saját szememmel lássam és a saját fülemmel halljam, hogy a korombeliek végzettség/tapasztalat/pénz nélkül szülnek? És mellette, mint rendszeresen mondják, nem is dolgoznak? Be kell tölteni egy bizonyos kort ahhoz, hogy ezt lássa az ember?

Kedves 22 éves lány, arra akarnak utalni azzal, hogy csak gyest kapsz, hogy ezek alapján még neked sem volt normális munkaviszonyod, tehát nem igazán foglalkozol vele, hogy manapság szinte sehova nem kellenek a tapasztalatlan, gyerekes nők.

2013. dec. 24. 13:51
 50/271 anonim ***** válasza:
27%

érdekes én kerestem 15hós gyerek mellett mégis felvettek.

én akartam megis találtam.

2013. dec. 24. 13:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!