Miért szülnek a huszonévesek úgy, hogy még semmijük nincs az életben?
Ahogy az elmúlt időszakban észrevettem, egyre több velem egykorú, 20-23 éves ismerősöm vállal gyereket, miközben kb. nulla végzettséggel, nulla munkatapasztalattal és nulla saját jövedelemmel rendelkeznek. A többség épp csak megcsinálta az érettségit, néhányan belekezdtek a szakmába vagy egyetembe, de otthagyták, mert "nem megy" és "nincs kedvük hozzá", esetleg időközben diákmunkáztak egy keveset vagy dolgoztak valamelyik boltban fél évet - és ennyi, jön a baba a semmire.
A kérdés onnan jött, hogy nemrégiben találkoztam egy velem egykorú ismerősömmel, aki ott ragadt az egyik áruházban minimálbérért, ahol együtt diákmunkáztunk anno. Tavaly született meg a gyereke a képzetlen, 19 éves barátnőjétől,. Elbeszélgettünk egy kicsit, és elmeséltem neki, hogy most egyetemre járok, mellette önszorgalomból nyelveket tanulok és dolgozok... komolyan mondom, majd' elsírta magát, hogy ők otthon laknak a szülőknél egy szobában a gyerekkel, alig jönnek ki a pénzből, semmi előrelépési lehetőségük nincs a jövőben.
És az ismerőseim többsége ugyanígy él, otthon a szülőknél a gyerekkel, sokaknak mint mondtam még végzettsége sincs. Persze, facebookra naponta töltik fel a gyerekeik képét, amikor élőben találkozunk, akkor meg megállás nélkül panaszkodnak, hogy semmi pénzük és semmi lehetőségük.
Miért van az, hogy egy viszonylag értelmes emberben (jó, ezek a lányok tipikusan azok, akik az egész életüket max. egy közértben képzelik el, de ettől még szociálisan fejlettek) fel sem merül annak a gondolata, hogy MINIMÁLIS alapot megteremtsen a saját gyerekeinek. Nem kell 30 éves koráig szülni, nem kell saját lakás vagy autó, de hogy lehetséges, hogy még annyi igényük sincs, hogy legalább a saját családjukat el tudják tartani, önálló életük legyen és ne csak a nyomorgásra legyen kilátásuk? Legalább egy kis albérlet, némi összespórolt pénz mellé vagy valami... mert oké, nyilván mindenki kerülhet rossz helyzetbe, de nem mindegy hogy alapból a semmire szülünk gyereket vagy előtte igenis megteszünk mindent azért, hogy elkerüljük a nincstelenséget. Ha már csak annyit tettek volna, hogy inkább elvégeznek egy normális iskolát vagy dolgoznak vagy két évig, hogy a Gyesről ne úgy menjenek vissza, hogy 25 évesen se végzettségük, se reális tapasztalatuk, csak egy gyerekük....
Mielőtt jönnének a "semmi közöd hozzá"-típusú válaszok, szerintem rendezzük le azt, hogy ez egy kérdező oldal, engem érdekel, hogy miért nincs valakiben ennyi igény. És igen, van közöm hozzá, mert én hallgatom a panaszukat, és az én adómból fizetik nekik a segélyt, mert derogált dolgozniuk.
".Ha csak a férfiak dolgoznának,nem lenne ennyire kilátástalan a lét"
Ez egy nagyon-nagy butaság, egyrészt mert ha csak a férfiak dolgoznának, akkor sem lenne kevesebb ember a földön, sőt, valószínűleg még több gyerek születne, márpedig manapság azért van ekkora ellehetetlenülés, mert egyszerűen képtelen annyi javat termelni a világon, hogy el lehessen látni 7 milliárd embert.
Másrészt, lenne egy csomó lelki nyomorék nő, aki olyan mértékben függne az akár erőszakos, bántalmazó férjétől, hogy végleg tönkretenné az életét. Meg a gyerekét is.
nah már most... (én irtam hogy 40 éves korukra se lesz jobb)
4 munkahelyem volt eddig, (a diák munkát nem számítva)
az első két munkahelynél feketén dolgoztam, irodán, lett volna előre lépés (az egyiknél unokanővérem is ott dolgozott)
a hiba ott volt, hogy a fönöknek nem volt elég a feleség meg a szerető engem is beakart szervezni, én meg köszöntem, de nem kértem... érdekes módon 1 hét se kellett és már nem volt szükség rám.
a harmadik munkahely a már említett szalag munka, minimálbérért, normális munka hely, vannak mindenféle pótlékok, szerényen meg lehet élni belőle. nagy cég, van előrelépés, ami sikerült is.. aztán jött a gazdasági vezető keresztlánya, én meg mentem a pcsába...
a jelenlegi munkahely kis cég, szintén szalag, csak éppen semmi pótlék, még megélni se lehet belőle...
és simán megtehettem volna hogy apuci, anyuci nyakára szülök egy gyereket, mert eltudnának tartani (voltaképpen most is azt teszik) csak éppenséggel van eszem és gondolok arra hogy mi lesz ha anyuci apuci nem lesz többé...
de attól, hogy nem szültem gyereket a nyakukra nem vagyok előrébb... sőt.. akkor lenne kedvezményem, a cég is kapna rám kedvezményt, és még a tanulásra is kapnánk kedvezményt.
...
De hallottam már olyan hölgyről is aki azért kapott vezetői fizetést olyan munkakörért hogy ellenőrzi a lámpák lekapcsolását szünetben mert jó embernek és jól térdelt..
"Ha csak a férfiak dolgoznának,nem lenne ennyire kilátástalan a lét."
Azt ugye tudod, hogy az iparosodás megindulásával növekedett a munkaerő-szükséglet, így manapság ha csak a férfiak dolgoznának, akkor kb. 50%-os munkaerőhiány lenne? Attól nem lesz kevesebb munkahely, hogy kevesebben akarnak dolgozni...úristen.
"Magasabbak lennének a bérek,és nem volna ennyi munkanélküli."
Lásd az előző érvelésemet, észkombájn.
"Itt jelenleg 2 kereső ember nem tud felnevelni lassan 1 gyereket sem-normális viszonyok közt."
De ez nem a férfi-női munkavállalás függvénye, hanem a sz* politikai helyzeté. Érdekes módon Németországban, az Egyesült Királyságban vagy épp a skandináv országokban ugyanúgy dolgozik mindkét fél, és fel tud egy fizetésből ugyanúgy nem, hacsak nem kivételesen jól keresnek). A különbség a politikai rendszerben rejlik, melynek titka, hogy nem LOPJÁK SZÉT az országot. Vagy legalább nem feltűnő mértékben.
Egyébként engem is foglalkoztat a kérdés.van a közösségi oldalon egy csoport ahol ingyen adnak dolgokat amivel nincs is baj mert ha nem kell neked másnak hasznos lehet de amikor megláton az olyan kérést ,hogy pár hós gyerekkel egyik szülő sem dolgozik mert nincs lehetőség és pelenkáért meg tápszerért könyörög hogy egyen valamit a kisgyerek és ami kiverte a biztosìtékot az amit a végére ìrt:szerintem nem nagy kérés ez hogy tápszert küldjebek!!!!
Kik ezek???felháborìtó.én 22vagyok de addig gyereket nem szülök amìg mindent meg nem teremtettünk a baba számára!!a másik meg tényleg az hogy a mi adónkból verik magukat otthon.én meg minden nap 12 òrát dolgozok!szegény gyerekek.ìgy lesz a sok bűnöző.anyu,apu nem dolgozik:lop,csal,hazudik a fennmaradásért!
Lehet itt lepontozni de én nem segìtenék az ilyen embereken mert semmi felelősségtudat nincs bennük csak a gyerekcsinálásra van meg az ész aztán meg majd lesz valami,gondolják magukba!!!örülök hogy feltetted ezt a kérdést legalább kiirhattam magamból amit gondolok!!!
Ezt én sem értem kérdező, én is ebbe a korosztályba tartozok, 22 éves vagyok. Rengeteg ismerősöm, barátnőm már otthon babázik. Az egyetemet félbehagyták, végzettségük nincs, a szülők nyakára szültek és ők is tartják el.
Szerintem szörnyen felelőtlenség így, a semmire gyereket vállalni, de ezt eddig ahány kérdésnél fejtettem, anyniszor hurrogtak le.
Az egyik oka az szerintem, hogy sok lány fél, hogy egyedül marad. 24-25 évesek szájából is ilyeneket hallok, hogy jajj hát elég sok a gond a párommal, meg annyira nem is illünk össze, de hát jobbat már úgysem fogok találni. Kész, huszonévesen eltemetik magukat, mert nincs már jobb... Ezzel a mentalitással nem is lesz. Így szépen, ha megvan a pasi, akkor szülnek egyet, hogy bebiztosítsák magukat. Az már más kérdés, hogy ez mennyire kifizetődő, és 10-15 év múlva is ilyen jó ötletenek fogják-e godolni mint most...
A másik, hogy nincs jövőképük, nem tudják mit szeretnének csinálni, mi érdeklő őket, ezért hogy igazolják a saját létezésüket, szülnek egy pár kölköt, és anyák lesznek. Ezekből lesznek azok a tipikus ősanyák, akik 20-30 év múlva azzal jönnek, hogy dehát én a gyerekeimért éltem, mindent feláldoztam értük, az egész életemet stb stb. Persze, nem is volt életük, csak a gyerekkel takaróznak.
Sokan azzal jönnek, hogy de hát egy diploma semmire sem jó, nem garantálja a munkát stb stb. Igaz, mert manapság már boldog-boldogtalannak diplomát oszogatnak. Akik ilyennel jönnek, tipikusan valami büfészakot elvégzett emberek, akik jönnek a semmire kapott papírjukkal, hogy ők bizony diplomások és mégsem kapnak állást. Persze, hiszen semmit nem ér amit csináltak, nicsn rá kereslet. Fizikai munkát, vagy valami "alantasat" (pl, boltos) pedig már nem akarnak elvállalni, hiszen ők "diplomások" és nem ezért "tanultak". És csak hőbörögnek, hogy nem tudnak elhelyezkedni a pl. kommunikációs diplomájukkal.
Aki normális szakott végzett el, az nem minimálbért fog keresni, és lesz előrelépési lehetősége..
Nyilván nagyon sok kivétel is van, de amit leírtam, az sajnos nagyon is általános. Szerintem felesleges addig gyereken gondolkodni, amíg mi magunk nem éltünk kicsit és nem teremtettük meg az alapokat a gyerekválalláshoz. Én nem tervezek 30 előtt gyereket. Szeretném élvezni a munkámat, utazgatni, szórakozni, tanulni sok mindent. A gyerekemnek is majd normális mintát tudok átadni, ha én előtte megvalósítottam a céljaimat. És nem utolsó sorban, idő kell ahhoz, hogy megtalálja és alaposan kiismerje az ember azt, akivel szeretne gyermeket vállalni. :)
Mi garantalja,ha megtervezed az eleted boldog leszel,vagy ugy alakul minden ahogy Te azt eldontotted?
Szemely szerint 35 evesen szultem eloszor es mit ne mondjak rohadtul nehez volt maximalisan feladni az en kialakitott,megtervezett eletemet azert a kis bombolo csomagert amit a legnagyobb kincsnek tartunk az eletunkben.
Fiatalon az embernek tobb energiaja van,tobbet el tud erni ha akar es tesz is erte.
Arrol sem szabad elfelejtkezni,hogy ma tul sok a tehetseges ember,ami ugyan nem rossz,de a valo sag az,hogy ez miatt egyre tobbet es tobbet kell felmutatni illetve le tenni az asztalra.
Abban az esetben ha egy picit is "hetkoznapibb"egyeniseg vagy mar nem boldogulsz ugy ebben a vilagban ahogy azt elvarjak toled.
Semmi nem potolja az elvesztegetett idot,kozhely,de igy van.
Szemely szerint ezt az egy dolgot csinaltam volna maskepp,joval,legalabb 10-15evvel elobb kellett volna szulnom.
Szamolsz?Akkor csak 20-25eves lettem volna.
Lehet,hogy panaszkodnak,lehet,hogy nehez a eletuk es jelen pillanatban meg nincs kitoresi lehatoseguk sem,de ha raneznek a gyerekre erot ad nekik folytatni es kitartani es nehanyuknak megkerdezni az uj lehetosegeket a tovabb lepeshez.
Nekem csak egy dologra lenne igenyem,minel tobb idot tolteni a gyerekemmel,amit ugyanugy nem tehetek meg mint aki fiatalon szult,mert nincs mas lehetosegem.Tudod az elert szinvonalat fent kell tartani.;)
Azonlivul nem biztos,hogy nincs igenyuk valtoztani,hanem csak lehatoseguk nincs a gyerek miatt.
"Mi garantalja,ha megtervezed az eleted boldog leszel,vagy ugy alakul minden ahogy Te azt eldontotted? "
Semmi nem garantálja, de valljuk be, jó 90%-al több esély van rá, hogy normálisan alakul, ha tesz érte, mintha nem tenne. Ugyanis itt azokról az emberekről van szó, akik eleve kilátások nélkül indulnak el, ÉS nem is akarnak változtatni ezeken, mondván, hogy úgyse lesz jobb. Hát ilyen hozzáállással tényleg nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!