20-25 évesek, nektek is fizetnetek kell azért, hogy otthon lakhattok?
Én most vagyok 22 éves, és már kb. két éve "rezsihozzájárulást" kell fizetnem azért, mert itthon élhetek. Mivel elvégeztem egy szakmát, ezért csak akkoriban kezdtem el az egyetemet, de a pénz nem volt gond egészen addig, amíg volt egy minimálbéres állásom, mert akkor legalább ki tudtam sajtolni a pénzt.
Viszont már lassan fél éve nem találok munkát, feléltem a tartalékaimat, és mivel a munka miatt levelezőre jártam még diákmunkát se végezhetek. Most korrepetálgatok nyelvből, de abból nagyon minimális össze jön össze.
Kb. havi 15 ezer forintot kell fizetnem, ezenkívül mindent magamnak veszek a bérlettől kezdve a ruhákig, telefonszámla. Sajnos most jutottam el odáig, hogy diákhitelhez kell nyúlnom, hogy fizethessem a tandíjamat és az otthoni költségeket :/
Kedves 71%-os, neked komoly szövegértelmezési problémáid vannak, már ne is haragudj. Neked tényleg nem kell egyetem.
Leírtam már TÖBBSZÖR, hogy számtalan helyre jelentkeztem már még takarítónak is, és ideiglenesen nekem is tökéletes lenne a minimálbéres munka, DE hosszú távon szeretnék normális fizetést kapni, ezért nem akarom abbahagyni az egyetemet. Ha sokadjára sem tudsz értelmezni néhány sort, inkább ne válaszolj, köszönöm.
Ne emlegessétek már a hoteleket, a szülő-gyermek kapcsolat azért más, mint a tiszta üzlet, legalábbis jobb helyeken...
Ha az ember akár 40 évesen hazamegy, akkor se kér a szülő pénzt a szállásért, de még az ünnepi ebédért sem...
Értem, hogy a jelenlegi helyzet hosszabb távú, de a kérdezőnek nincs jövedelme és igenis fiatal és tanul... 25 éves koromig én is otthon laktam, nyilván nem kellett fizetnem a semmiből a szállásért és ételért... Ez a normális. Pedig anyám nem tett a fenekem alá dolgokat, a diplomaosztásomkor sem kaptam nagy értékű cuccot (szerintem semmit sem) s amíg volt pici megtakarításom, addig utazásokra, könyvekre, számítógépre is magamnak kellett költenem. Van, akinél ilyesmiről sincs szó.
Azt el lehet várni, amennyiben a szülők nem állnak jól, hogy spórolósan éljen a gyermek, sokan leírták, munka esetén némi pénz hazaadása is rendben lehet, de ennyi.
Én nem fizettetnék a gyerekkel semmit, az tuti, hacsak a gyerek megszületése és a fenti helyzet között nem veszteném el a vagyonom jelentős részét. S nem stresszelném a tanuló és munkát kereső, szinte jövedelem nélküli gyermekemet ilyen kegyetlen dolgokkal, cetliken... Azt elvárnám, hogy mondjuk 30 évesen ne a nyakamon lógjon, de 22 éves... Teljesen oké, hogy tanul, ez nekem bőven elég lenne, csak ne bukjon meg sok éven át, mint egyik évfolyamtársam anno... Ha rendes gyerek, akkor örömmel megadok neki egy megfelelő otthoni környezetet, amíg ilyen fiatal és tanul. A kérdező igencsak érzékeli az élet kegyetlenségét anélkül is, hogy a szülő is szeretetlen, pénzsóvár módon viszonyuljon hozzá, magasról téve arra, hogy a gyermeke nem képes fizetni, mert nincs miből.
Az én kérdésemre miért nem válaszoltál?
Miért nem ültök le a szüleiddel és kéred meg őket, hogy amíg nem találsz állást, mentesítsenek a fizetés alól?
El tudom fogadni normális emberek normális válaszát. Az, hogy "bár elküldtél millió önéletrajzot és még takarítónak is jelentkeztél, de azért biztosan csak kifogásokat keresel" szerintem bőven nem ez a kategória.
De nem zavarlak tovább, nyilván most otthon ülsz és számolgatod, hogy az aktuális árfolyamon a te gyerekednek mennyi pénzt kell majd leadni iskola mellett, ha betölti a 18-at.
Nem fizetek még, mert nincs még keresetem. Ha majd lesz, akkor be fogok szállni, bár tudom, hogy nem fogják kérni. De én így érzem fairnek.
Amúgy meg kompromisszum: mikor van egy kis ösztöndíjam, akkor bizonyos dolgaimat magamnak állok, pl.: telefonszámla, útiköltségek. Ha nincs (mint pl.: most), akkor értelemszerűen eltartanak. De kényszerítenének arra, hogy fizessek rezsit, ha nem telik rá. Szerencsére nem is vannak rászorulva, és jó esetben nem is lesznek.
21 vagyok, júliusban kezdtem dolgozni. Nem várják el hogy fizessek feléjük, de pl a számláim magamnak fizetem, ha bevásárolni megyünk anyummal akkor fizetek helyette. Kis apróságok, de értékelik. Esetleg ha anyu kifogy hó végére a pénzből szívesen adok neki :) Illetve volt egy hitele, helyette fizetem. Szerintem megtehetek értük ennyit.
Amúgy a helyzetedben engem támogatnának a szüleim, nem pedig nyúznának amiatt a kevéske pénz miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!