Baj van a lányommal?

Figyelt kérdés

18 éves, 12. osztályos a lányom. Készül az érettségire, de már van neki egy középszintű 100%-os éretteségije, és kettő 80% fölötti emelt szintű.

Itthon semmit sem pakol el, össze-vissza vannak a holmijai. Ha szólok neki, egy vállrándítással továbbmegy. Nem érdekli, hogy íróasztalán alig van helye. Igaz, a lakásban mindenhol rendetlenség van, de nem ezzel kellene visszavágnia. A barátja szokta mondani nekem, hogy a lányom az ő lakásában mindent mindig helyretesz, és nagyon gondos. Mindig együtt takarítanak a lányom kezdeményezésére. Akkor itthon miért nem ilyen?!

A kérdésem valódi oka az, hogy a lányom egy álomvilágot húz maga köré. Órákig tud festményeket nézegetni, olyankor nem is lehet hozzászólni. Saját szórakozásra ír történeteket. Néhányat sikerült elolvasnom, mindegyik a lelki gazdagságról szól egy silány fizikai életben, mint A kis gyufaárus lány c. Andersen mese. Sokszor van olyan, hogy nem is jön ki a szobájából estig, vagy ha igen, akkor sem beszél velünk. Ha bemegyek a szobájába, gyakran kiküld, arra hivatkozva, hogy egyedül szeretne lenni. Idézezeket gyűjt, és mindig olyan nyelven írja le őket, amilyen a szerzőjük anyanyelve volt. Ha rákérdezek, hogy melyik mit jelent, kapásból tudja. Pedig nem is beszél pl. görögül vagy skandináv nyelveken.

Bulizni nem jár, soha nem iszik alkoholt, kerüli a nagyobb társaságokat. Egyszerű ruhákban jár, mint egy szürke egér.

Normális így a lányom vagy vigyem el orvoshoz?

2013. dec. 1. 09:51
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
15%
Minek +3 erettsegi tantargy amikor csak kettot vihet tovabb illetve az alapokat(tori magyar nyelv es matematika) nem is tudom miert ezzel kezdted. Ja persze a dicsekves. Tudod miert nem pakol el meg szarik mindenre?? Mert ki van nyalva a kis popoja draga anyuka. Idezetes dolgot se ertem miert tartozik ide.... Valojaban a kerdest sem ertem miert irtad meg.
2013. dec. 1. 13:41
 22/28 anonim ***** válasza:
55%

100% közép és két nyolcvan feletti emelt?

Úgy, hogy minimum kettőből osztályozóvizsgát is kellett tennie?

Nálam már itt elbukott a kérdés, sajnálom.

2013. dec. 1. 15:53
 23/28 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem picit túldramatizálod a dolgot. A lányodra büszke lehetsz. Főleg azért, mert a mai tinik 90%-a iszik, nagy része drogozik is és az még hagyján ha egyedül, de ha párkapcsolatban vannak, az is olyan mint egy rongyos zokni. Semmit sem ér. Neki van normális kapcsolata. Semmi gond nincs azzal szerintem ha egy picit álomvilágban él, annyi idősen fiú létemre még nekem is voltak mindenféle álmaim :)

Én örülnék neki ha lányom lesz, akkor inkább ilyen lenne. A házban a rendetlenség teljesen relatív. Ha neki az úgy jó, akkor hagyd rá. Emiatt ne is stresszeld, lehet azért nem akar beszélgetni veled, mert úgy érzi, nem értenéd meg. Próbáld megérteni őt és szerezd vissza a bizalmát, ne a saját gondolataidat erőltesd rá. A mai napig velem is előfordul, hogy szétszórom a ruhákat vagy a tárgyakat és nincs időm/energiám összepakolni, de egy idő után zavaró lesz és magamtól megoldom. Egy gyereknek a legrosszabb dolog, főleg ennyi idős korban ha a szülei parancsolni akarnak neki. Ő most bizonyítani akar, hogy már felnőtt. És szerintem tényleg közel áll hozzá. Sokat tanul biztosan, ha barátja is van és még mellette ilyen művészi dolgokkal is foglalkozik akkor ez rengeteg idejét leköthet. Ne akard még a takarítással is terhelni, neki is csak 24 óra egy nap. Segíts neki vagy ajánld fel, hogy közösen megcsináltok valamit.

A legfontosabbat itt a végén mégegyszer megismételném: nem beteg a lányod. Csak lány és 18 éves :) Örülj neki, hogy ilyen. De komolyan mondom. 24 éves vagyok és tudnék mesélni ezt-azt, amit látok az éjszakában de akár nappal is mindenfelé amerre járok. Az ő korabeli lányok nagy részének elég 1-2 ital vagy valami más és máris ugranak felelőtlenül a hülyeségbe. Becsüld meg. Ő a te lányod :)

2013. dec. 1. 16:56
 24/28 anonim ***** válasza:
58%

Azért meg lehet csinálni így az érettségit... Én is letettem négy tantárgyból előre, igaz, csak 1 emelt volt közte és az is "csak" 76% lett. Akinek megy, annak meg. Az osztályozó vizsga meg a legtöbb helyen bagatell.

Okos kislány. Biztosan rendben lesz.

2013. dec. 1. 18:24
 25/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, és válaszolok a kérdéseitekre.

Az érettségi előtt kellett osztályozóvizsga (angol, német). Kémiához nem kellet, mert 11. osztálytól már nincs kémia. Nem felvágásnak írtam le az érettségieit korábban sem, hanem azért, hogy lássátok, hogy fontos neki a tanulás. Ha nem tudjuk, mit szeretne születésnapra, névnapra, egy könyv biztos, hogy jó lesz.

A párom és a lányom viszonya bonyolult. Amikor 6 éve összeköltöztünk, a lányom nem igazán fogadta el. Ha elmentünk együtt kirándulni, a lányom inkább a kutyákkal játszott, és mindig előttünk vagy mögöttünk ment. Mostanában sem jobb a viszonyuk. Ha a párom kérdezi, hogy szüksége van-e valamire, mindig nemet mond, és inkább ő gyűjti össze a pénzt. (Általános iskolásokat korrepetál angolból és németből.) Egy átlagos hétköznap maximum csak köszönnek egymásnak este, de semmi beszélgetés nincs közöttük.

Velem sem beszélget, mint ahogy írtam is, ha bemegyek a szobájába, akkor kiküld, mert egyedül szeretne lenni. Azt mindig el szokta mondani, hogy milyen jegyeket kapott (ez elsős kora óta így van). De azokról a dolgokról, amihez érzelem kell, nem beszél. A barátjáról sem mesél.

Az osztályfőnöke azt mondja róla, hogy nagyon csendes, alig beszél valakivel, 1-2 olyan lány van csak, akik szintén nem a bulizós zömhöz tartoznak.

Azzal semmi baj nincs, hogy ír, csak a témájuk zavar. Mindegyik nagyon depresszív hangvételű.

2013. dec. 2. 08:19
 26/28 anonim válasza:

Én sokakkal ellentétben megértem, hogy aggódsz érte. Mindazonáltal úgy látom, hogy jó úton jár. Az álomvilág a depresszív hangulatú történetekkel, a festményekkel, az idézetekkel öngyógyítás. Mint ahogy a szürke egér ruhák is. Most abban a korban és szakaszban van, hogy a hangsúlyt extrém módon a belső értékekre helyezi, emiatt nem aggódnék.

Azért már sokkal inkább, hogy mi is zajlik le belül, és miért. Úgy tűnik, akkor kezdődtek a gondok, amikor a párod belépett a képbe. Ezt nyilván neki is el kellett fogadnia, és amilyen intelligens, az eszével meg is tette. Érzelmileg azonban valószínűleg soha. Hát ezért van szüksége erre a zárt világra (szó szerint is és képletesen is). Én a helyedben úgy próbálnék közel jutni hozzá, hogy magamról mesélnék. A saját nehézségeimről, a saját bensőmről. Egy idő után ennek nyomán talán ő is nyitni fog.

Nagyon értékes ember, megértem, hogy vigyázol rá!

2013. dec. 2. 08:45
 27/28 anonim válasza:
Tehát nem az apja a párod. Ez mindent megmagyaráz. Szinte minden esetben ellenszenves a lányoknak a nevelőapa. Az ő kupiját látva meg pláne nem fog takarítani. Ha neki se kell, akkor ő se fog. Ne éreztesd vele, hogy fontosabb a párod, mint Ő. Utána takarítasz, a lányod után viszont nem... Ebben a korban meg aztán főleg éreztetni kell vele, hogy számít a véleménye, lassan felnőtt. Ne pszichiátriai esetként nézz rá, hanem mint a lányodra, mint egy felnőttre, aki veletek él.
2013. dec. 2. 10:18
 28/28 anonim ***** válasza:
Azt hiszem, sikerült felnevelni a nőideálomat! :D Ne aggódj, nem vagyok normális, de most olyan szívesen hátba veregetnélek érte. :)
2013. dec. 3. 12:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!