Mit tegyek a lányommal?

Figyelt kérdés
Két gyerekem van, a fiammal (20) nagyon jó a kapcsolatunk, mindent elmond nekem, mindent meg tudunk beszélni, teljesen egy hullámhosszon vagyunk, ő mer tanácsot kérni tőlem, legyen szó a tanulásról vagy egy lányról. Megosztja velem az örömét, bánatát egyaránt. Nagyon okos, színötös tanuló volt mindig is, kitűnőre érettségizett, most pedig jogásznak tanul az egyetemen, nagyon őszinte, jószívű, tisztelettudó, rendszerető, sokat tanul, de mindig eljár szórakozni is, sok barátja van, mindenki nagyon szereti. A külsejével is nagyon sokat foglalkozik. Sohasem csinált komolyabb bajt, egy-két gyerekes csínytevése volt csak. Igazi "álomgyerek". A lányommal (16) merő ellentétek. Sajnos vele nem tudok beszélgetni, nem nyílik meg nekem, nem mond el semmit, bár nem csak nekem nem, senkinek sem. Úgy érzem, alig ismerem. Nagyon zárkózott, félénk, visszahúzódó típus, nincsenek barátai, nem megy el sehová senkivel, csak ül a négy fal között. A kutyája az életet jelenti számára, mindennél előrébb helyezi. Ha nagyon ritkán ki is mozdul, mindig megtalálja a rossz társaságot, bajba keveredik. Elég komoly dolgokat csinált már, nem csak apró rosszaságokat. Sajnos sokat hazudik nekünk is, mindenkinek. A tanulás sem igazán megy, jó esze van, de nem használja, pocsék jegyei vannak. Leültem már vele néhányszor beszélgetni, de nem jutunk egyről a kettőre. Nagyon hanyag és rendetlen, nem foglalkozik semmivel, önmagával sem. Alig beszélünk egy nap pár szót. Vannak furcsa dolgai: mindig sötétségben ül, nappal sem lehet felhúzni nála a rolót, a szobaajtaja nem lehet nyitva, allergiás rá, ha valaki nyitva meri hagyni. Többnyire be is van zárva. Mindig fél, hogy valaki figyeli. A saját szobáján kívül sehol sem érzi biztonságba magát és mindig körbenéz, van-e valahol valami kis rejtett kamera. Egyszerűen ki nem állhatja, ha valaki takarítani akar nála, általában nem engedi meg. Elég aggasztó gondolatai vannak, néha bemegyek a szobájába, ha nincs itthon kicsit rendet pakolok, találtam már néhány érdekes rajzot, legutóbb épp egy verset tőle, ami egy ember megkínzásáról szólt. Sok halálos beteg blogját olvassa az interneten, illetve a kedvenc sorozatai is valami szörnyűek, sokat néz, kettőt tudok: Dexter, valami gyilkos, össze-vissza ölnek benne, meg egy orvosos, valamilyen Grace (?) klinika, na hát kb. fél percet láttam belőle, elég is volt. Mikor még pici volt, rajtakaptam, hogy állatokat bántalmazott, szerencsére ezt abbahagyta, most már a világ legnagyobb állatvédője, de én aggódom érte, teljesen magába van fordulva, és lassan bár, de mindig csak rosszabb lesz. Nem normális ahogy él, amiket csinál, és nem tudom, mitől lett ilyen. Vagy talán mindig is ilyen volt? Már kisgyerekként is szeretett egyedül lenni, egymagában. Míg a fiam minden hétvégén a nagyszüleiknél volt, imádott velük lenni, alig várta hogy mehessen 15 éven át, ill. még ma is szeret velük lenni, a lányom utált átmenni hozzájuk. Ma sem akar soha menni, kicsiként is mindig hiszti volt, de indokot nem tudott mondani, hogy miért. Egyszerűen itthon akart volna egyedül maradni. Sokáig reméltem, hogy kinövi ezt az egészet, majd barátokra lel és olyan lesz, mint a többiek, de nem. Mit csináljak vele? Én rontottam volna el valamit? A fiammal ugyanazt a nevelést kapták, mégis mindenben teljesen mások lettek. Nem gondolom, hogy a lányom kevesebb törődést és figyelmet kapott volna.
2013. nov. 22. 22:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
18%
Szerintem mindössze annyiról van szó, hogy más embertípusok. Ő magányosabb típus, plussz most kamaszodik. Sokminden nem a neveléstől függ, hanem a génektől. Én is más vagyok mint a testvéreim, pedig ugyanúgy neveltek minket. Én sem szeretek minden nap sokat beszélni anyámmal, mert sokszor nincs rá igényem. De ő sem értette meg és az agyamra ment amikor nyaggatott. 22/N
2013. nov. 22. 23:05
 2/15 anonim ***** válasza:
32%

elég antiszociálisnak tűnik az alapján, amiket leírtál. szerintem próbálj meg vele minél több közös programot csinálni, kicsit mozdítsd ki otthonról. kérd meg a fiadat, hogy ő is próbáljon meg vele beszélgetni, közös programokat csinálni, esetleg néhány barátjának bemutatni, hogy fiatalokkal is találkozzon. amúgy remélem azért azt nem éreztetitek a lánnyal, hogy a fiú az "álomgyerek"...

egyébként ő most pont ebben a korszakban van, mikor én voltam ennyi idős, nekem is volt egy ilyen időszakom, de kinőttem. (oké, mondjuk én nem kínoztam állatokat) bár ez az állatkínzás is attól függ, hogy mit jelent. mert nem mindegy hogy mondjuk meg is ölte őket, vagy "csak" mondjuk megütötte/rúgta egyszer kétszer a szomszéd macskáját... de úgy látszik, ezt is kinőtte.. szerintem a többit is ki fogja nőni.

de lehet, hogy nem ártana elvinni mondjuk egy pszichológushoz. meg lehetne tőle kérdezni, hogy nem szeretne-e valakivel beszélgetni, mondjuk egy szakemberrel.

2013. nov. 22. 23:08
 3/15 anonim válasza:
50%
Próbálj javítani a kapcsolaton. Próbálj meg sokat beszélni vele,többet érdeklődni iránta. Lepd meg valamivel. Nézzetek meg együtt egy filmet vagy menjetek el ketten valahova. Csak lehet valahogy javítani ezen.
2013. nov. 22. 23:09
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Én olyasmi vagyok,mint a lányod,és tini is(17),de szerintem az,hogy kamerákat keres,meg hogy olyan verset ír,ami egy ember megkínzásáról szól..enyhén szólva beteges,a többi még úgy ahogy rendben lenne egy tini lánynál,de ez a 2 dolog elég gyanús,hogy súlyos problémája van.
2013. nov. 22. 23:11
 5/15 anonim ***** válasza:
91%
Elsőre megjegyezném hogy a Grace klinika nem aberrált sorozat. Másodjára teleesen bizonyos, hogy jóval kevesebb figyelmet kapott egész életében mint a fiad egymaga. A két gyerek jellemzéséből lerí, hogy imádod a fiad, a lányodtól meg elhatárolódsz. Világos, hogy gyerekkorában jóval több figyelemre lett volna szüksége, nem ugyanannyira, hanem többre, mert ő teljesen más jellem. Mivel hagytad, ezzel már nem igen fogsz tudni kezdeni semmit, max ha ráveszed, hogy menjetek el közösen pszichológushoz. Ki kell bogozni a lelkét, akkor is ha ő ezt nem akarja, mert egy napon azon kapod magad, hogy vagy eltűnt, vagy öngyilkos lett.. kérjetek orvosi segítséget
2013. nov. 22. 23:12
 6/15 anonim ***** válasza:
27%
"minden ember más, különös és sokfajta a szokás".. Azzal, hogy zárkózott nincs baj. A a sorozatok is teljesen okék. Most leírom mi(k) lehet(nek) a lányod baja(i): Úgy érzi vele nem törődsz csak a bátyával akire féltékeny mert neki minden sikerült, esetleg üldözési mániája van.(orvos)De az is lehet, hogy simán kamasz és kinövi.Nem tudom melyik lehetséges esetleg valami más áll a háttérbe (pl.:sulijában volt valami gyilkosság akivel járt bár erre kicsi az esély más nem jutott eszembe.:))ezek közül te és aki ismeri ő tudja mi lehet a baja. Remélem haszos volt a válaszom.:)
2013. nov. 22. 23:21
 7/15 segbek úr válasza:
19%
Ember...a lányod egy szihopata
2013. nov. 22. 23:24
 8/15 anonim ***** válasza:
20%

Szerintem jó anya vagy, mert sok dolgot eltúlzol, és túlaggódsz! :)

- 16 éves és az édesanyja vagy, természetes, hogy "utál"! :) A fiúk anyásak, a lányok apásak, vagy magányos harcosok! De CSAK nagyon ritkán anyásak. Várj pár évet és minden megváltozik.

- Vannak velünk született személyiség jegyek, amit nem tudsz befolyásolni, ha társaság kerülő, akkor az. Orientáld olyan iskola felé, ahol egyedük fog tudni majd dolgozni.

- Dexter, Grace klinika??? Egyik sem horror, igaz nem Shakespeare, de mennyivel lenne jobb, ha Eszmeraldát nézne?

Ne ülj le vele beszélgetni, mert azt támadásnak veszi. A kamaszok nem tudják értelmezni a féltés érzését, tévesen haragnak gondolják, és egyből védekezni fog. Bezárkózik, vagy támad. Keress vele közös programot, kérjél tőle segítséget, amiben jó, vagy nézzél vele együtt sorozatot, (de érdeklődve nem kritizálva). Ha kamerákat keres mindenhol, akkor lehet, hogy azért ül a sötétített szobájában, mert fél valamitől. Hozzál fel neki valami megtörtént vagy kitalált bűntényt ami egy ismerőssel esett meg, hátha elmeséli. De csak kis lépésekkel közelíts felé, hisz újra meg kell ismerkednetek, barátkozzatok.

2013. nov. 22. 23:32
 9/15 anonim ***** válasza:
10%
Nem teljesen százas a kiscsaj, az biztos. De most már nagyon késő bármit tenni, akkor kellett volna a kis zsenit pszichiáterhez vinni, amikor kiskorában állatkínzáson kaptad, akkor talán még időven segíthettek volna rajta, most már csak abban reménykedhetsz, hogy nem másokon, hanem saját magán fogja kitombolni az elmebaját.
2013. nov. 23. 00:14
 10/15 anonim ***** válasza:
53%
Nekem szimpi a lányod.
2013. nov. 23. 00:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!