Mit tegyek a lányommal?

Figyelt kérdés
Két gyerekem van, a fiammal (20) nagyon jó a kapcsolatunk, mindent elmond nekem, mindent meg tudunk beszélni, teljesen egy hullámhosszon vagyunk, ő mer tanácsot kérni tőlem, legyen szó a tanulásról vagy egy lányról. Megosztja velem az örömét, bánatát egyaránt. Nagyon okos, színötös tanuló volt mindig is, kitűnőre érettségizett, most pedig jogásznak tanul az egyetemen, nagyon őszinte, jószívű, tisztelettudó, rendszerető, sokat tanul, de mindig eljár szórakozni is, sok barátja van, mindenki nagyon szereti. A külsejével is nagyon sokat foglalkozik. Sohasem csinált komolyabb bajt, egy-két gyerekes csínytevése volt csak. Igazi "álomgyerek". A lányommal (16) merő ellentétek. Sajnos vele nem tudok beszélgetni, nem nyílik meg nekem, nem mond el semmit, bár nem csak nekem nem, senkinek sem. Úgy érzem, alig ismerem. Nagyon zárkózott, félénk, visszahúzódó típus, nincsenek barátai, nem megy el sehová senkivel, csak ül a négy fal között. A kutyája az életet jelenti számára, mindennél előrébb helyezi. Ha nagyon ritkán ki is mozdul, mindig megtalálja a rossz társaságot, bajba keveredik. Elég komoly dolgokat csinált már, nem csak apró rosszaságokat. Sajnos sokat hazudik nekünk is, mindenkinek. A tanulás sem igazán megy, jó esze van, de nem használja, pocsék jegyei vannak. Leültem már vele néhányszor beszélgetni, de nem jutunk egyről a kettőre. Nagyon hanyag és rendetlen, nem foglalkozik semmivel, önmagával sem. Alig beszélünk egy nap pár szót. Vannak furcsa dolgai: mindig sötétségben ül, nappal sem lehet felhúzni nála a rolót, a szobaajtaja nem lehet nyitva, allergiás rá, ha valaki nyitva meri hagyni. Többnyire be is van zárva. Mindig fél, hogy valaki figyeli. A saját szobáján kívül sehol sem érzi biztonságba magát és mindig körbenéz, van-e valahol valami kis rejtett kamera. Egyszerűen ki nem állhatja, ha valaki takarítani akar nála, általában nem engedi meg. Elég aggasztó gondolatai vannak, néha bemegyek a szobájába, ha nincs itthon kicsit rendet pakolok, találtam már néhány érdekes rajzot, legutóbb épp egy verset tőle, ami egy ember megkínzásáról szólt. Sok halálos beteg blogját olvassa az interneten, illetve a kedvenc sorozatai is valami szörnyűek, sokat néz, kettőt tudok: Dexter, valami gyilkos, össze-vissza ölnek benne, meg egy orvosos, valamilyen Grace (?) klinika, na hát kb. fél percet láttam belőle, elég is volt. Mikor még pici volt, rajtakaptam, hogy állatokat bántalmazott, szerencsére ezt abbahagyta, most már a világ legnagyobb állatvédője, de én aggódom érte, teljesen magába van fordulva, és lassan bár, de mindig csak rosszabb lesz. Nem normális ahogy él, amiket csinál, és nem tudom, mitől lett ilyen. Vagy talán mindig is ilyen volt? Már kisgyerekként is szeretett egyedül lenni, egymagában. Míg a fiam minden hétvégén a nagyszüleiknél volt, imádott velük lenni, alig várta hogy mehessen 15 éven át, ill. még ma is szeret velük lenni, a lányom utált átmenni hozzájuk. Ma sem akar soha menni, kicsiként is mindig hiszti volt, de indokot nem tudott mondani, hogy miért. Egyszerűen itthon akart volna egyedül maradni. Sokáig reméltem, hogy kinövi ezt az egészet, majd barátokra lel és olyan lesz, mint a többiek, de nem. Mit csináljak vele? Én rontottam volna el valamit? A fiammal ugyanazt a nevelést kapták, mégis mindenben teljesen mások lettek. Nem gondolom, hogy a lányom kevesebb törődést és figyelmet kapott volna.
2013. nov. 22. 22:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Teljesen egyetértek az #5. válaszadóval. Nekem is ugyan ez volt az első gondolatom, amikor végigolvastam a kérdést.
2013. nov. 23. 07:51
 12/15 anonim ***** válasza:

Én is ilyen voltam 16 évesen, és most, 19 évesen, láss csodát, normális vagyok. Amit tanácsolok, hogy: hagyd békén.

A szöveg elején az látszott, hogy tényleg aggódsz, de a végére úgy éreztem, hogy tök mindegy, mit csinálna a lányod, de már "fúj" kategóriába tettél mindent. A sorozatoknál tűnt fel, hogy elítéled, azért, mert a lányod nézi őket. A Grace klinika Amerika egyik legnézettebb sorozata, és a legfőbb cselekménye az, hogy ki kivel fekszik le... nem hiszem, hogy ez káros lehetne egy 16 éves gyerekre.

Lehet, hogy agorafóbiás, de szerintem a legnagyobb baja az, hogy úgy érzi, megfullad. Miért mész be a szobájába, ha nincsen otthon? Én agypéniszt kapnék a mai napig, ha valaki csak úgy (akár az anyám) az engedélyem nélkül a cuccaim között pakolászna.

Introvertált és aszociális. Attól még, hogy azt akarod, hogy "tökéletes" legyen és beleilljen a családi képbe, még olyan a személyisége, amilyen.

Megszületett, és azt látta, hogy van egy tökéletes bátyja, akit mindenki imád - és mindenki azt szeretné, hogy ő is olyan legyen. Olyan elvárásokkal találkozott születése óta, amiknek nem képes és nem is akar megfelelni. Tudja, hogy soha nem fog megfelelni neked, és rosszul érzi magát tőle, hogy kutakodsz és lesed, mikor változik át "olyanná, mint a többiek". Ettől csak még jobban befordul.

Szerintem fogadd el úgy, amilyen most. Néhány év múlva valószínűleg megváltozik, de ez egy nehéz életszakasz.

2013. nov. 23. 12:13
 13/15 anonim ***** válasza:
Bennem a pszichológus-téma felmerülne.... És nem csak azért mert nagyon elhatárolódik a lányod a családtól, hanem az a kiskori állatbántalmazás utalhat valamire... Még ha semmi komoly is, a lányod egyértelműen kizár a világából, akármennyire is próbálkozol. A leírásodat olvasva úgy érzem, hogy a fiad a kedvenc, ezt érezheti a lányod, még ha te nem is akarod, hogy érezze és úgy érzed, mindent megteszel, hogy a lányod is annyi figyelmet kapjon, mint a fiad. Ehhez jön még a kamaszkor is. De azt el kell mondanom, hogy a leírásod alapján nekem úgy tűnik, tényleg törekszel a lányoddal kapcsolatot létesíteni, nemcsak elkönyveled, hogy ő a "különc, rossz gyerek", de bezzeg a fiad. Ezt jó olvasni. Szóval, valahogy rávenném a helyedben a lányt, hogy keressetek fel egy dokit, de nagyon óvatosan hoznám fel a témát, mert tuti az ötlet ellen lenne, de mindent elkövetnék, hogy meggyőzzem.
2013. nov. 23. 21:20
 14/15 anonim ***** válasza:
Sajnos a Dexter nem tesz jót egy ilyen alaptermészetű kamasznak! Remélem már az utolsó évadnál jár,ahol a gátlástalan gyilkolászás(persze jól megideologizálva) átmegy felelősségteljesebb felhangba!
2013. nov. 24. 21:08
 15/15 anonim ***** válasza:
Kis off: egyetértek az előzővel, és szerintem a könyvek mégdurvábbak, mert ott a gondolatait is leírja Dexternek. Amikor olvastam 1-2 napig komolyan azon fantáziáltam hogy milyen király sorozatgyilkosnak lenni, pedig nem vagyok már tini.
2013. nov. 24. 21:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!