Baj van a lányommal?
18 éves, 12. osztályos a lányom. Készül az érettségire, de már van neki egy középszintű 100%-os éretteségije, és kettő 80% fölötti emelt szintű.
Itthon semmit sem pakol el, össze-vissza vannak a holmijai. Ha szólok neki, egy vállrándítással továbbmegy. Nem érdekli, hogy íróasztalán alig van helye. Igaz, a lakásban mindenhol rendetlenség van, de nem ezzel kellene visszavágnia. A barátja szokta mondani nekem, hogy a lányom az ő lakásában mindent mindig helyretesz, és nagyon gondos. Mindig együtt takarítanak a lányom kezdeményezésére. Akkor itthon miért nem ilyen?!
A kérdésem valódi oka az, hogy a lányom egy álomvilágot húz maga köré. Órákig tud festményeket nézegetni, olyankor nem is lehet hozzászólni. Saját szórakozásra ír történeteket. Néhányat sikerült elolvasnom, mindegyik a lelki gazdagságról szól egy silány fizikai életben, mint A kis gyufaárus lány c. Andersen mese. Sokszor van olyan, hogy nem is jön ki a szobájából estig, vagy ha igen, akkor sem beszél velünk. Ha bemegyek a szobájába, gyakran kiküld, arra hivatkozva, hogy egyedül szeretne lenni. Idézezeket gyűjt, és mindig olyan nyelven írja le őket, amilyen a szerzőjük anyanyelve volt. Ha rákérdezek, hogy melyik mit jelent, kapásból tudja. Pedig nem is beszél pl. görögül vagy skandináv nyelveken.
Bulizni nem jár, soha nem iszik alkoholt, kerüli a nagyobb társaságokat. Egyszerű ruhákban jár, mint egy szürke egér.
Normális így a lányom vagy vigyem el orvoshoz?
Igen, vidd csak el ifjúsági pszichiáterhez. Ott végre fel talán felfedezik azt, ami a tanárai és te nem: a lányod nemcsak nem átlagos, hanem a jelek szerint introvertált, tehetésges (csak az a kérdés, hogy mennyire) és igen-igen erősen művészlélek. Azok pedig nemigen szoktak pakolni maguk után.
Hátha beleverni a pszichiáter a fejedbe azt, amit mi nem tudunk, hogy vannak lányok, akik zsneiálisnak születnek (én is az vagyok), és sem a peteprogram, sem a jókislányos mosni-vasani-pakolni stílus nem való nekik. Hogy konkrét legyek: megöli őket, csak idő kérdése.
Teljesen normális a lányod. De veled gáz van, nem is kicsit. Nem elég, hogy nem veszeed észre a másságát, a tehetségét, de van képed beleturkálni a holmijaiba, beolvasni a műveibe - én széttépnélek érte! - és van képed idejönni és a háta mögött előadni azt, hogy "vajon a lányom nem normális?"
Milyen anya vagy te, ha még azt sem veszed észre, hogy a lányod nem átlagos?! Messze nem az!
A rendetlenség normális, sőt, az is, hogy a barátjáéknál viszont pakol. Velem is ez volt. Anyám nem tud főzni, elfelejt bevásárolni, folyton úszik a konyha, a húgaim széthagynak mindent... Egy olyan helyen sokkal jobb érzés takarítani, ahol a tányérokat beáztatják ahelyett, hogy rájuk száradna a kosz, és ahol nem a mosogató aljából kell 10 kiló edény alól kiszedni a nedves szivacsot. Olyan helyen sokkal jobb takarítani, ahol ha kitakarítom a fürdőszobát, a mosdókagyló nem úszik fél óra múlva a tintától, mert a húgom festett.
A szobája pedig az ő szobája. Ha különköltözik, valószínűleg az egész lakása csillogni fog.
Ez az álomvilág pedig nem abnormális dolog. Ha napi 12 órában Cod 2-t játszana, vagy alapból csak a számítógép előtt ülne, az lenne az abnormális és káros álomvilág. Az, hogy elmerül a művészetekben és történeteket ír, nagyon is becsülendő hobbi, inkább büszke lehetnél rá. Főleg, hogy már 4 tárgyból érettségije is van, ez nagyjából a zseni kategória. A zsenik pedig furcsák.
Egyébként az lehet a problémája, hogy most kezd felnőni, de nem nagyon tudja magát elhelyezni a felnőtt világban egyelőre. Ez egy undok hely, nem? Bunkó főnök, rossz munkahely, alacsony fizetés, munkanélküliség, kellemetlen rokonok, adózás... 18 évesen én is csak a rossz oldalát láttam, és inkább nézegettem festményeket, mint hogy ezzel foglalkozzam.
Én nem értem mi bajod van, szerintem csodálatos lehet a lányod, az alapján amit meséltél, semmi baj vele, sőt. Szerintem tök különleges, és érdekes. Jó értelembe véve. Igazi művészlélek :) És okos, és sokkal értelmesebb mint gondolod.
Ha ez a legnagyobb bajod, hogy össze vissza vannak a cuccai, azt ahogy te mondtad, : ,,a lakásban mindenhol rendetlenség van" akkor mit vársz? Hogy majd csodát tesz a kislány? Ha ti nem tartjátok be a saját takarításra vonatkozó szabályaitokat mégis mit vársz tőle? A barátjánál gondolom alapvető és normális dolog az,hogy tisztaság és rend van , náluk ezt a szabályt követi, de mivel otthon nem ezt látja, miért kéne neki megtennie amit mondasz?
Hát a lányod ha ismerném tuti azonnal bevenném a barátaim közé.
Jófej lányod van.
Én tudod, mit csinálnék? Nem kérdőre vonnám, hanem érdeklődnék afelől, amit csinál, ahogy él. Nem akarnám elszámoltatni, hanem először is állatira megdicsérném az elért eredményeiért, a leírt történeteiért, meg hogy - bár nem tud svédül meg ógörögül - simán lefordítja neked az idézeteket. Aztán megbeszélhetnél vele így egy csomó dolgot.
És az sem ártana, ha erőt vennél magadon, rendet tennél a lakásban, illetve a párodtól is megkövetelnél némi rendet. Akkor a lányoddal is egyszerűbb volna.
Meg nem meséltél a párod és a lányod viszonyáról. Hogy vannak ők ketten?
Szerintem normális. Egyrészt kell neki a saját élettér, az én szüleim sajnos kopogás nélkül betörnek a szobámba, pedig egy év múlva én is 18 lennék már. És ez igen kellemetlenül érint.
Nekem tulajdonképpen még szimpatikus is a lányod, azon kívül, hogy rendetlen. Az ellen lehetne tenni valamit, bár nekem az a gyanúm, hogy azért rendetlen otthon, és máshol nem, mert otthon is rendetlenség van. Bizonyára úgy véli, hogy akkor a saját szobájában, meg úgy eleve, minek tartson rendet. Bár ez is hülyeség, mert, ha igényes, akkor akárhol van, maga körül rendet tart...
Szerintem hagyd a lányodat, elvégre nem az iskola az első?! Ezt meg, úgy tűnik, ő is tudja.
Egyébként hogyan viselkedik Veled? Ellenséges, visszaszól?
Most akkor mi is a bajod vele?
Hogy rendetlen?
Vagy hogy nem jár bulizni és inkább elszórakoztatja magát elég értelmes dolgokkal és nem öltözik ribinek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!