Baj van a lányommal?

Figyelt kérdés

18 éves, 12. osztályos a lányom. Készül az érettségire, de már van neki egy középszintű 100%-os éretteségije, és kettő 80% fölötti emelt szintű.

Itthon semmit sem pakol el, össze-vissza vannak a holmijai. Ha szólok neki, egy vállrándítással továbbmegy. Nem érdekli, hogy íróasztalán alig van helye. Igaz, a lakásban mindenhol rendetlenség van, de nem ezzel kellene visszavágnia. A barátja szokta mondani nekem, hogy a lányom az ő lakásában mindent mindig helyretesz, és nagyon gondos. Mindig együtt takarítanak a lányom kezdeményezésére. Akkor itthon miért nem ilyen?!

A kérdésem valódi oka az, hogy a lányom egy álomvilágot húz maga köré. Órákig tud festményeket nézegetni, olyankor nem is lehet hozzászólni. Saját szórakozásra ír történeteket. Néhányat sikerült elolvasnom, mindegyik a lelki gazdagságról szól egy silány fizikai életben, mint A kis gyufaárus lány c. Andersen mese. Sokszor van olyan, hogy nem is jön ki a szobájából estig, vagy ha igen, akkor sem beszél velünk. Ha bemegyek a szobájába, gyakran kiküld, arra hivatkozva, hogy egyedül szeretne lenni. Idézezeket gyűjt, és mindig olyan nyelven írja le őket, amilyen a szerzőjük anyanyelve volt. Ha rákérdezek, hogy melyik mit jelent, kapásból tudja. Pedig nem is beszél pl. görögül vagy skandináv nyelveken.

Bulizni nem jár, soha nem iszik alkoholt, kerüli a nagyobb társaságokat. Egyszerű ruhákban jár, mint egy szürke egér.

Normális így a lányom vagy vigyem el orvoshoz?

2013. dec. 1. 09:51
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
89%
Miért vársz tőle rendet, mikor az egész lakásban kupi van? Ezek szerint a család többi tagjánál oké? Nálunk is folyten ez volt/van, azt se tudja az ember, hol álljon neki, mert ugye, mások cucca van széthányva, ahhoz nem szívesen nyülaz ember.kúlön lakom, itt nincs kupi. Az írás meg miért gond?
2013. dec. 1. 10:24
 12/28 anonim ***** válasza:
81%
Na, akkor pláne.más kupija, más cucca, idegené.
2013. dec. 1. 10:27
 13/28 anonim ***** válasza:
85%
A kérdésben leírtak közül te melyiket minősíted orvosi esetnek? Komolyan kérdezem: mit mondanál az orvosnak? Ne nevettesd már ki magad.
2013. dec. 1. 10:34
 14/28 anonim ***** válasza:
43%

Igen, vidd csak el ifjúsági pszichiáterhez. Ott végre fel talán felfedezik azt, ami a tanárai és te nem: a lányod nemcsak nem átlagos, hanem a jelek szerint introvertált, tehetésges (csak az a kérdés, hogy mennyire) és igen-igen erősen művészlélek. Azok pedig nemigen szoktak pakolni maguk után.

Hátha beleverni a pszichiáter a fejedbe azt, amit mi nem tudunk, hogy vannak lányok, akik zsneiálisnak születnek (én is az vagyok), és sem a peteprogram, sem a jókislányos mosni-vasani-pakolni stílus nem való nekik. Hogy konkrét legyek: megöli őket, csak idő kérdése.

Teljesen normális a lányod. De veled gáz van, nem is kicsit. Nem elég, hogy nem veszeed észre a másságát, a tehetségét, de van képed beleturkálni a holmijaiba, beolvasni a műveibe - én széttépnélek érte! - és van képed idejönni és a háta mögött előadni azt, hogy "vajon a lányom nem normális?"

Milyen anya vagy te, ha még azt sem veszed észre, hogy a lányod nem átlagos?! Messze nem az!

2013. dec. 1. 10:40
 15/28 anonim ***** válasza:
80%

A rendetlenség normális, sőt, az is, hogy a barátjáéknál viszont pakol. Velem is ez volt. Anyám nem tud főzni, elfelejt bevásárolni, folyton úszik a konyha, a húgaim széthagynak mindent... Egy olyan helyen sokkal jobb érzés takarítani, ahol a tányérokat beáztatják ahelyett, hogy rájuk száradna a kosz, és ahol nem a mosogató aljából kell 10 kiló edény alól kiszedni a nedves szivacsot. Olyan helyen sokkal jobb takarítani, ahol ha kitakarítom a fürdőszobát, a mosdókagyló nem úszik fél óra múlva a tintától, mert a húgom festett.

A szobája pedig az ő szobája. Ha különköltözik, valószínűleg az egész lakása csillogni fog.

Ez az álomvilág pedig nem abnormális dolog. Ha napi 12 órában Cod 2-t játszana, vagy alapból csak a számítógép előtt ülne, az lenne az abnormális és káros álomvilág. Az, hogy elmerül a művészetekben és történeteket ír, nagyon is becsülendő hobbi, inkább büszke lehetnél rá. Főleg, hogy már 4 tárgyból érettségije is van, ez nagyjából a zseni kategória. A zsenik pedig furcsák.

Egyébként az lehet a problémája, hogy most kezd felnőni, de nem nagyon tudja magát elhelyezni a felnőtt világban egyelőre. Ez egy undok hely, nem? Bunkó főnök, rossz munkahely, alacsony fizetés, munkanélküliség, kellemetlen rokonok, adózás... 18 évesen én is csak a rossz oldalát láttam, és inkább nézegettem festményeket, mint hogy ezzel foglalkozzam.

2013. dec. 1. 10:51
 16/28 anonim ***** válasza:
90%

Én nem értem mi bajod van, szerintem csodálatos lehet a lányod, az alapján amit meséltél, semmi baj vele, sőt. Szerintem tök különleges, és érdekes. Jó értelembe véve. Igazi művészlélek :) És okos, és sokkal értelmesebb mint gondolod.

Ha ez a legnagyobb bajod, hogy össze vissza vannak a cuccai, azt ahogy te mondtad, : ,,a lakásban mindenhol rendetlenség van" akkor mit vársz? Hogy majd csodát tesz a kislány? Ha ti nem tartjátok be a saját takarításra vonatkozó szabályaitokat mégis mit vársz tőle? A barátjánál gondolom alapvető és normális dolog az,hogy tisztaság és rend van , náluk ezt a szabályt követi, de mivel otthon nem ezt látja, miért kéne neki megtennie amit mondasz?

Hát a lányod ha ismerném tuti azonnal bevenném a barátaim közé.

2013. dec. 1. 11:01
 17/28 anonim ***** válasza:
89%

Jófej lányod van.

Én tudod, mit csinálnék? Nem kérdőre vonnám, hanem érdeklődnék afelől, amit csinál, ahogy él. Nem akarnám elszámoltatni, hanem először is állatira megdicsérném az elért eredményeiért, a leírt történeteiért, meg hogy - bár nem tud svédül meg ógörögül - simán lefordítja neked az idézeteket. Aztán megbeszélhetnél vele így egy csomó dolgot.

És az sem ártana, ha erőt vennél magadon, rendet tennél a lakásban, illetve a párodtól is megkövetelnél némi rendet. Akkor a lányoddal is egyszerűbb volna.

Meg nem meséltél a párod és a lányod viszonyáról. Hogy vannak ők ketten?

2013. dec. 1. 11:13
 18/28 anonim ***** válasza:
20%
Szerintem semmi baj nincs a lányoddal, kicsit talán zárkózott és gyerekes lehet, dehát 18 évesen még kamasz, majd komolyodik. Ha 28 évesen lenne ezen a szinten, akkor aggódhatnál, de így nincs miért
2013. dec. 1. 11:16
 19/28 piriiiiii ***** válasza:
86%

Szerintem normális. Egyrészt kell neki a saját élettér, az én szüleim sajnos kopogás nélkül betörnek a szobámba, pedig egy év múlva én is 18 lennék már. És ez igen kellemetlenül érint.

Nekem tulajdonképpen még szimpatikus is a lányod, azon kívül, hogy rendetlen. Az ellen lehetne tenni valamit, bár nekem az a gyanúm, hogy azért rendetlen otthon, és máshol nem, mert otthon is rendetlenség van. Bizonyára úgy véli, hogy akkor a saját szobájában, meg úgy eleve, minek tartson rendet. Bár ez is hülyeség, mert, ha igényes, akkor akárhol van, maga körül rendet tart...

Szerintem hagyd a lányodat, elvégre nem az iskola az első?! Ezt meg, úgy tűnik, ő is tudja.

Egyébként hogyan viselkedik Veled? Ellenséges, visszaszól?

2013. dec. 1. 11:42
 20/28 anonim ***** válasza:
82%

Most akkor mi is a bajod vele?

Hogy rendetlen?

Vagy hogy nem jár bulizni és inkább elszórakoztatja magát elég értelmes dolgokkal és nem öltözik ribinek?

2013. dec. 1. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!