Mit tegyünk? Hazudjuk azt a kisfiamnak, hogy a párom az apja?
Mikor összejöttem a jelenlegi párommal (májusban) akkor már majdnem hét hónapos terhes voltam. Ő minden vizsgálatra elkísért, a kicsit is a nevére akarta venni, de nem mentem bele. Augusztusban megszületett a kicsi akit imád.
Csak azt nem tudjuk, hogy mit mondjunk a kicsinek? Mivel még kicsi ezért nem értené meg, hogy nem a párom az apukája.
Ha apának hívom a páromat előtte az baj? Vagy hívjam inkább a keresztnevén? Már kezd odafigyelni mindenre, ha valakit a nevén hívunk keresi a szemével, hogy hol van. A párommal hosszútávra tervezünk. Mit tegyek?
Eddig is mindenki azt írta, hogy úgyhívja a gyerek, ahogy akarja (előbb utőbb úgyis apának)
De ne hazudjatok neki...
A kérdést szerintem mindenki értette, de pl én nem tudom, hogy hogyan lehet ezt úgy bevezetni, hogy ne bántsa a gyerket de a nevelőapját se.
/Az megint másik kérdés,hogy te hogy hívod a párodat, náunk a gyerek biológiai apját sem hívja. Az anya apának, mert ő a férje.../
Amúgy mit fogadsz örökbe? Neandervölgyit? Mert ha homo sapienst, az szerintem értelmes annyira, hogy ha a párodat apunak nevezed akkor nem azon fog mélázni hogy vajon a te apád e hanem tisztába lesz vele, hogy aki a családban az apu szerepét tölti be, azt apunak nevezik, akárkinek is az apja.
Óvodában iskolában is van hogy így hívják az szülőt. Kedves apuka, kedves anyuka, stb.
Majd 15 év múlva lesz probléma mikor az apuból, apuciból hirtelen FATER lesz.
szerintem ezt neked és a párodnak kell megbeszélnetek. ha tényleg élethossziglan tervezitek együtt, tényleg vállalja, hogy apjaként neveli a gyermeket és szeretne is az apja lenni, akkor semmi gond nincs abból, ha apának szólítja majd a kicsi.
viszont szerintem érdemes arról is tudnia a gyermekednek, hogy a párod nem a biológiai apja. erről mindig korának megfelelően beszéljetek, szerintem már egészen 1-2 éves korától kezdve, és ne csak akkor, amikor már elég érettnek vélitek ahhoz, hogy felfogja, mert akkor már ahhoz is elég érett lesz, hogy csalódjon is. szóval már eleve így kell bevezetni. már 3 évesen kérdezgetik a gyerekek, hogy hogy lesz a kisbaba, és én már ilyenkor elmondanám neki a helyetekben, hogy egy másik férfi segített abban, hogy megfoganjon anya hasában, mert akkor apát (vagyis akit apának hív, tehát a párodat) még nem is ismerted. ez a másik férfi nem szívbéli apuka volt, csak segített, hogy beköltözhessen ő, a gyermeked a hasadba. és amikor te és apa (vagyis a párod) megismerkedtetek, akkor lettetek egy család, mert benne megtaláltátok az igazi, szívbéli apukát. és biztos, hogy sokat mesélnék arról a gyereknek, hogy a pároddal miket csináltak kisbaba korában (ringatás, babakocsizás, stb). a lényeg, hogy mindig őszintén és korának megfelelően beszéljetek erről. ezzel elkerülhetitek a hazugságot, a csalódást és a bizonytalanságot is. ha tényleg a párod fogja felnevelni, akkor szerintem jó, ha apának szólíthatja majd.
de ezt nem neked egyedül kell eldöntened. ennek közös döntésnek kell lennie a pároddal. szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!