Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyünk? Hazudjuk azt a...

Mit tegyünk? Hazudjuk azt a kisfiamnak, hogy a párom az apja?

Figyelt kérdés

Mikor összejöttem a jelenlegi párommal (májusban) akkor már majdnem hét hónapos terhes voltam. Ő minden vizsgálatra elkísért, a kicsit is a nevére akarta venni, de nem mentem bele. Augusztusban megszületett a kicsi akit imád.

Csak azt nem tudjuk, hogy mit mondjunk a kicsinek? Mivel még kicsi ezért nem értené meg, hogy nem a párom az apukája.

Ha apának hívom a páromat előtte az baj? Vagy hívjam inkább a keresztnevén? Már kezd odafigyelni mindenre, ha valakit a nevén hívunk keresi a szemével, hogy hol van. A párommal hosszútávra tervezünk. Mit tegyek?

2013. nov. 29. 20:24
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/78 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy ilyen esetben kinek kell fizetnie az apasági vizsgálatot, de mindegy is, én semmit sem akarok attól az embertől, de ő sem tőlünk.

Az anyakönyvi kivonatban nincs senki megnevezve apának, de ha jól tudom a gyerek három éves koráig ezt rendezni kell. Ugye?

2013. nov. 30. 08:07
 52/78 anonim ***** válasza:
76%

A pervesztesnek a sara a perköltség.

És igen, így van, 3 év után (vagy legtöbb helyen az anya kérésére előbb is) képzelt apa bejegyzésével lezárják a nyitva maradt anyakönyvi bejegyzést.

Hogy a gyámügy mennyire aktívkodik, az az adott ügyintézőn múlik, hallottam olyant is (rokon, szinte tök úgy járt, mint Te) hogy kitartóan csesztették és fenyegették, és olyant is, hogy megkérdezték, az anya azt mondta, hogy nem kívánja megnevezni, és kész, lezárták az anyakönyvet.

(a rokonnál egyébként cifrán alakult az ügy, ő ugyanúgy gondolta mint Te, az egyébként családos kollega apa - rokon úgy tudta, nem lehet gyereke, úgyhogy nem védekeztek - meg a fejébe vette, hogy nem is tőle van a gyerek csak csapdába akarják csalni - a hülye - és ő indított apaságit... adva magának egy mattot. Aztán vagy 2 évig perkálhatott, amíg a rokon férjhez ment, és a férje örökbe fogadta a gyereket)

2013. nov. 30. 08:19
 53/78 A kérdező kommentje:
A jelenlegi páromat megnevezhetem apának? Akkor így a nevére is veheti a kicsit?
2013. nov. 30. 08:31
 54/78 anonim ***** válasza:
82%

Te nem, az ugyanis apaságit eredményezne. Ha közösen tesztek teljes hatályú apai elismerőt, az úgy rendben van. Lementek együtt(!) a gyámhatóságra vagy az anyakönyvi hivatalba, és együtt (ez feltétel, együtt és személyesen) nyilatkoztok, hogy ő a gyereket sajátjának elismeri, te meg hozzájárulsz ehhez. És kész, boldog apa lett, pár hét múlva postázzák az új születési akvit... a dolog ingyen van, illetékmentes. A névviselés itt is szabad, a gyerek viselheti a te neved is, az apáét is, meg kötőjelesen is, akárha házasságban... a ti közös döntésetek, amiről az apasággal együtt nyilatkoztok.

Az örökbe fogadáshoz viszont házasság kellene...

2013. nov. 30. 08:40
 55/78 anonim ***** válasza:
84%
... ja bár akkor sincs horror, ha véletlenül megnevezted mégis, mert az apasági vizsgálat elrendelése előtt a bírónak meg kell kérdeznie, hogy nem akarja-e önként elismerni teljes hatályúval... ha igen, akkor hivatalból megszüntetik az eljárást, mint okafoggyottat, költségviselő az ÁLLAM.
2013. nov. 30. 08:42
 56/78 anonim ***** válasza:
60%
igen megnevezheted.. és a nevére is veheti :) de én is úgy gondolom hogy a biológiai apa is ott volt amikor a baba megfogant... ha nem akart gyereket neki IS kötelessége lett volna védekezni... szóval ugyanolyan felelős a történtekért mnt Te.. :) hozzáteszem nálunk a húgom 10 éves koráig nem ismerte az apját, mert anyut elküldte terhesen. Anyu se kért gyerektartást. Aztán húgomat elkezdte érdekelni ki az apja... én hoztam össze a találkozót... ennek már lassan 20 éve... azóta is imádják egymást az apjával... a sors úgy hozta hogy hiába van több gyermeke az apának, a húgom ajándékozta meg először unokával :) és most próbálja bepótolni az elvesztegetett éveket az unokájánál... szóval nem tudni mit hoz a jövő... :)
2013. nov. 30. 08:45
 57/78 A kérdező kommentje:
Majd megkérdezem a páromat, hogy szeretné e a nevére venni a kicsit.
2013. nov. 30. 08:47
 58/78 anonim ***** válasza:
13%
ha elismeri apaként nem kell örökbe fogadás!!! senki nem fog dns tesztet kérni ha mind a ketten így nyilatkoztok!!! és mivel elismeri ő az apa... minek kéne örökbe fogadás????
2013. nov. 30. 08:47
 59/78 A kérdező kommentje:

#56/58.

A párom tartja a kicsit, ő ringatja, ő altatja, ő tolja a babakocsiban. Szerintem felesleges tartani az igazi apával a kapcsolatot. Mikor megmondtam, neki, hogy terhes vagyok azt mondta, hogy ő a családját senkiért nem dobja el. Akkor pukkadjon meg a családjával együtt.

2013. nov. 30. 08:58
 60/78 anonim ***** válasza:

#58, most őszintén, zavaró, hogy a teljes hatályú apai részletes leírása után (ismerem mint a rossz pénzt, a jogi háttér ismeretén felül magam is átestem rajta anno 2x:)) fél mondatban az örökbefogadás lehetősége is meg lett említve, mint lehetséges megoldás?

Egyébként a kettő között az a különbség, hogy a teljes hatályú később felbontható annak az igazolásával, hogy a gyerek nem az apától van (törvényes feltelek, nem részletezném itt) az örökbefogadás meg nem, hisz ott annak tudatában fogad örökbe, hogy mástól van.

Viszont ahhoz - szerintem SAJNOS - házasság kell.

2013. nov. 30. 08:58
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!