Utálom a szüleimet, de közben sajnálom őket. Mit tegyek?
Nagyon rosszul neveltek náluk a verés volt az opció mindenre és nagyon rossz gyermekkorom volt velük. El is költözetem tőlük, amikor lehetőségem volt rá. Szerencsére nem is kellett velük sokat találkoznom, viszont megszületett a gyerekem. Így kb hetente látom őket amit nagyon rosszul viselek.
Nekem az lenne a legjobb, ha soha többet nem látnám őket. Viszont tudom, hogy nekik is ez volt a minta és még rosszabb gyerekkoruk volt, mivel az ő szüleik még durvább dolgokat csináltak. Ezeket figyelembe véve pedig sajnálom őket és nem hibáztatom.
Szerintetek van erre valami megoldás?

Na már pszichoterapeuta is lettél, 20-as? Neked nincsenek terápiás eseteid, mert nincs hozzá jogosítványod.
A kiváló Mérgező szülők című könyv pont a kapcsolat megszakítását ajánlja. Nem a megbocsátást. Nem kell a szülőket a folyamatos bántalmazásukban benne tartani. Ha a bántalmazás a bántalmazottnak fáj, mert folyamatosan kést forgatnak a szívében, az nem "gyerekes sértődés" (már megint egy ítélkezés!), hanem természetes reakció. Nem egy otthagyott vizesvödörről van szó, hanem a gyerek folyamatos megkérdőjelezéséről! A mérgező kapcsolatokból ki kell lépni. A te kliensed nem lett attól boldogabb, hogy már beszél az anyjával, holott nem kéne. A nem idegesítem magam technika maximum kényszeregyüttlétekkor működhet, mondjuk munkahelyi főnökkel, kellemetlen kollégával, ha alapos okból az illető nem akar munkahelyet váltani.

23.: Azért az ilyen rabszolgáztatás meg hasonlók 50 éve se voltak elfogadottak. Annyi elfogadott volt, hogy néha lehet pofozni, fenekelni, ha a gyerek rosszul viselkedik, nevelési célzattal és kis mértékben. A gyerekeiket gyakran és drasztikusan verőket akkor is már elítélte a közvélemény.
70-80 éve azonban voltak még nagyon fura dolgok ezen a téren, a napokban megdöbbenten olvastam ezt:
Ebben számomra a "le a bugyogódat" a legdurvább, hogy egy apa letolatja a 15 (!) éves lánya bugyiját, hogy pucér fenékre menjen a fenekelés. Valószínűleg ennek nem volt szexuális felhangja, de akkor is megalázó, akkoriban sok 15 éves lány már férjhez ment. Meg eleve egy nemileg érett nagylány, nem egy 3 éves kislány. Ma ha egy apa ilyet tenne, szexuális zaklatásért simán feljelentenék akkor is, ha nem ilyen célzattal csinálta.

Nem neked kell a szüleidet nevelni és tanítani hogy, mi q helyes és mi nem.
Én nem engedném a gyerekem közelébe őket. Mi okom lenne rá? Te tudsz legalább egy értelmes okot mondani hogy te miért teszed? Plusz a gyereknek egyáltalán nem érdeke hogy azt lássa és hallgassa hogy az anyukáját a nagyszülei bántják.
Hol lenne neked a határ? Ha megütné a gyereked akkor is megsajnálnád és engednéd nekik hogy menjenek hozzád?
Kapj már az eszedhez, ha másért nem akkor a gyereked érdekében.
Amúgy ez a sok méreg, düh és utálat ami benned egyre jobban gyűlik és gyűlik, ami a szüleid miatt alakult ki és folyamatosan táplálva van egyszer kicsapódik belőled, mikor már nem tudod elnyomni, legjobb esetben a szüleid arcába mondod a dolgokat, de úgy hogy többet nem is mernek elmenni hozzád vagy legrosszabb esetben a gyerekeden landol az utálat és olyan leszel mint a te szüleid voltak.

Kötve hiszem, hogy az unokáját megütné valaki. A nagyszülő-unoka kapcsolat teljesen más, mint a szülő-gyermek kapcsolat.
Továbbá: az ember idős korára nagyon sokat változik. Többnyire jó irányban.

Először is próbáld megérteni (nem elfogadni, nem utánozni, de felfogni!) az ő egykori viselkedésüket.
Másodszor légy felnőtt, alakítsd ki a saját véleményedet, nevelési módszeredet, amiből nem hagyod kimozdítani magad.
Dolgozd ki egy normális, kívánatos kapcsolattartási rendet velük - az unokáknak akkor is szükségük van a nagyszülőkre, ha azok nem tökéletesek! A gyerekeid soha nem fogják tudni megérteni, hogy őmiattuk tagadod meg a gyerekkorodat.
A teljes szakítás, az önsajnálat, a múltad megtagadása ostobaság, magadnak is ártasz vele, nem csak őket bántod. A gyökértelenség rosszabb, mint a beteg gyökerek.
A gyerekkorod hiányosságaiért nem tudsz "bosszút állni" - inkább igyekezz a jövőben valami normális emberi viszonyt kialakítani.

28.: Itt nem arról van szó, hogy a szülők hibáztak volna valamennyit, de nem voltak alapjában véve rossz szülők. Ez már súlyos bántalmazás volt. Írja a kérdező, hogy folyamatosan verték. Emiatt benne jogosan kialakult az utálat.
Nem kötelező minden szülővel tartani a kapcsolatot. Vannak helyzetek, amikor jobb megszakítani a kapcsolatot. Azért meg különösen ne tartsa valaki, mert mit szólnak mások, mi a szokás, stb. Neki kell eldöntenie, mennyire súlyos a helyzet, mi lenne a jó megoldás. Nincs mindenkire egyformán érvényes recept.

Milyen naív vagy...
Mondjuk az alap lenne hogy aki engem abuzált ahoz nem engedem közel azt aki fontos nekem, és adott esetben ugyan úgy abuzálva lehet
A tetteknek következménye van, ideje hogy a nagyszülők is szembesüljenek vele.
Bántották a gyermeküket, folyamatosan, évekig úgy hogy az feldolgozatlan problémákat okozott nála, már napig beszólogatnak neki, azért nem lenne meglepő és érthetetlen ezek után ha a lányuk azt mondaná hogy nem kíváncsi rájuk és az unokájukhoz nem engedi őket.
És igen, a gyereknek jó ha van nagyszülő a képbe ha az normális, ha nem az, csak toxikus akkor nem kell az életébe.
Kérdező, remélem hamar változik a helyzeted egy jobb irányba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!