Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Segítenem kéne a szüleimet...

Segítenem kéne a szüleimet anyagilag?

Figyelt kérdés

19 éves vagyok 5. éves technikumi tanuló informatika szakon. A szüleim külön élnek és így a testvéremmel édesanyámnál lakunk. Anyagilag nagyon nehezen jövünk ki, az albérlet árának emelésének hatására leginkább semennyire. Havonta legalább még 100.000ft kéne ahhoz hogy legalább nullára hozzuk ki hónap végén. Felmerült hogy elmenjek dolgozni, de egyrészt én az érettségire szeretnék koncentrálni, másrészt továbbtanulás a cél de ehhez pénzt kéne félretennem. A városunkban nem tudnám arra továbbképzni magam ami a terv a kezdetektől fogva. Ez persze azt jelenti, hogy albérlet + ha nem kerülnék be államira akkor annak a költségei. Félreértés elkerülése végett a legkevésbé sem mondanám, hogy büdös nekem a munka mert, hogy 15 éves koromtól fogva amikor csak lehetőségem volt mentem dolgozni nyáron, néha iskola mellett is. Szimplán érdekelne, hogy szerintetek itt az ideje visszaadni amit eddig kaptam vagy fókuszáljak a jövőmre? Abban az esetben ha nem segítem édesanyámat akkor testvéremmel megyünk apámhoz, anyám pedig nagyszülőkhöz menne akik sajnos nem egy olyan helyen élnek ami ideális lenne számára több szempontból sem.

Mondhatni már döntöttem egy nehéz beszélgetés során, hogy továbbtanulás de persze semmi nem végleges és lehet nem is zárná ki a lehetőségét anyám megsegítése. 42ezer az ösztöndíjam és ha dolgozok mellette szerintem kb pont akkor egészíthetném ki a jövedelmét.

tegnap 19:41
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
86%
Most még a jövöd az elsödleges, másrészt visszaadni soha nem kell, a te feladatod a következö nemzedéd támogatása.
tegnap 19:44
 2/17 anonim ***** válasza:
81%
Hát akivel élsz, azzal beszéld meg az anyagiakat! A szüleidnek kell gondoskodniuk a gyerekek ellátásáról (kiskorúak), ha téged már nem tudnak támogatni, akkor pedig te tudod csak finanszírozni a tanulmányaidat. Nem az a lényeg, hogy "visszaadni kell" most, hanem hogy beszéld meg azzal, akivel élsz, hogy ők hogy tudnak anyagilag megélni, és ha rád már nincs keret felnőttként, akkor te magadra keress...
tegnap 19:53
 3/17 anonim ***** válasza:
60%

Mi az hogy nem kerülnél be allamira? Ha nem biztos miért nem csinálsz emelt érettségit plusz pontból? Az önköltséges képzést miből fizetned ha nincs pénzetek?

Kezdj el dolgozni és járj levelezőn. Úgy diakhitel is jöhet.

tegnap 19:54
 4/17 A kérdező kommentje:
Emelt informatika és angol érettségit fogok tenni. A többi sajnos marad közép. Nem tartom magam egy lángelmének szóval ezt biztosabbnak éreztem. Természetesen dolgoznék egyetem mellett, illetve még van egy technikumi évem vissza ahol már rendes fizetést kapok és tudnék az egyetemre pénzt eltenni. Szóval az érettségit követően munkát is vállalok szívesen, de jelentős része menne arra hogy a jelenlegi formájában élhessük tovább életünket. Illetve valószínűleg bekerülök államira az eddigi pontszámokat nézegetve, viszont számolnom kell minden eshetőséggel.
tegnap 20:08
 5/17 anonim ***** válasza:
15%
Tanulmányi szerződés a sereggel? Menj be egy toborzóirodába, semmit nem veszítesz, max 1-2 órát az életedből.
tegnap 20:14
 6/17 anonim válasza:
47%

Szerintem fontos a tanulásra koncentrálni elsősorban, hogy később tudj boldogulni a saját lábadra állva.

Értem hogy fontos anyukád és jó lenne ha együtt tudnátok maradni a megszokott környezetben, ez részedről nagy áldozat lenne.

tegnap 20:30
 7/17 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem a kérdés inkább az, hogy fent szeretnéd tartani a jelenlegi helyzetet és lemondasz a tanulásról vagy néhány dolog lemondásával inkább a jövődre koncentrálnál.

Nagyon jó dolog benned, hogy szívesen támogatnád anyukád, de mégis inkább azt mondom, hogy a jövőd legyen a cél. Ha hiszel magadban, hogy megtudod csinálni és látsz jövőt abban amit csinálsz, akkor hajrá. Biztos nehéz döntés, de lehet egy 10 év múlva - úgyis elfelejtesz minket - megköszönnéd, hogy inkább abban támogattunk, hogy a jövődet üldözd és ne ragadj le. Szóval a voksom a tanulásra megy.

tegnap 20:33
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Szülőként nem lenne szívem az kérni a gyerekemtől, hogy a tanulmányai kárára tartson el engem, mert én nem tudom fenntartani az életszínvonalunkat. Ha nem megy, akkor fel kell ismerni és megoldást keresni. Apádnál jó helyen lennél? Anyádnak miert lenne mostoha sorsa a szüleinél?
tegnap 20:49
 9/17 A kérdező kommentje:
Igen, apámnál is szerető otthon vár bármikor. Nagyszülők messze laknak a várostól, munkahelytől. Persze néhány ember számára ez nevetséges lehet, de internetért rendesen küzdenie kéne ami már a mindennapjai része és a mellékállásának is. Illetve anyám teljesen megértette a döntésem, a legkevésbé sem várja el ezt tőlem. Csak felmerült megoldásként csak ennek persze komoly ára van. Már itt és most hálás vagyok a támogatásért. Nektek hála megerősítést nyert ez a gondolat a fejemben, hogy most még a jövőm az elsődleges. Egy sikeres karrier esetén pedig probléma nélkül visszaadni mindazt a törődést amit kaptam tőlük az valószínűleg megéri a mostani áldozatot.
tegnap 21:09
 10/17 anonim ***** válasza:
18%
Falun is lehet dolgozni, létezik mobilnet és ha a gyereknek úgy jobb sora lenne, én is vállalnám azt, hogy egyedül próbálok boldogulni, aztán segítem a gyereket, ahogy tudom. Például az elején azzal, hogy nem panaszkodok neki, hogy bűntudata legyen. Ha egy stabil jövőt tud magának építeni, akkor csinálja, eszembe se jutna visszatartani.
tegnap 21:15
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!