Tényleg felelőtlenek voltak szüleim, hogy ilyen idősen vállaltak?
25 éves közepesen autista srác vagyok, van egy 15 éves közepesen autista húgom. Anyám 52 éves, apám 72.
Apám egyre valószínűtlebb, hogy megéli, hogy húgom leérettségizik. Húgom hívott, hogy bármikor ha mutatkozik apával, mindenki azt hiszi, hogy a nagyapja van vele (ez velem is így volt mindig is mondjuk, de nekem mindegy volt). Egyszerűen minden ismerősi körünk furán náz ránk és sokszor meg is kaptuk, hogy az autizmusunk is emiatt van és hogy szüleink felelőtlenek voltak velünk nagyon és jól kicsesztek velünk.
Tényleg így lenne?
Szerintem nem voltak felelőtlenek, csupán nagyobb rizikót vállaltak. Én azt látom, hogy manapság az emberek kockázatvállaló hajlandósága lecsökkent, mindenki vár a tökéletes körülményekre, anyagi helyzetre, aztán sokan lemaradnak a gyerekvállalásról.
Ha idősebb korban vállal valaki gyereket, akkor nagyobb az esély, hogy nem tudja felnevelni, vagy fiatal felnőtt lesz a gyerek, amikor elveszti a szülőjét. De nem felelőtlenség ez. A kérdező szüleinél pedig csak az egyikük idős, a másik középkorú. Az anya 52 éves, a 15 éves lányt nagy eséllyel felneveli. Valóban, fiatalon is meg lehet halni.
Én úgy látom, hogy a múltban, rosszabb várható élettartam mellett is jobban mertek az emberek gyereket vállalni. Pedig akkoriban sok nő a szülésbe is belehalt, mégse az volt a hozzáállás, hogy akkor inkább ne is szüljünk, mert veszélyes. Manapság az emberek nagy része túlzottan be akar mindent biztosítani, túlzottan fél. Pedig én is óvatos ember vagyok, mégse rettegnék ennyire.
Viszont ami valóban merész dolog volt a kérdező szüleitől, az az, hogy egy autista gyerek után mertek másodikat vállani, mert az autizmus gyakran halmozódik egy családban, ezért nagy az esély egy újabb autista gyerekre. Ettől függetlenül még nem felelőtlenség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!