Külföldön élők, akik nem mentek haza karácsonyozni, hogy viseli a család? Szülők, hogy viselitek, ha a felnőtt gyereketek külön karácsonyozik?
Idén költöztünk ki külföldre a családommal és nagyon elfáradtunk év végére, ezért úgy döntöttünk hogy itt maradunk az ünnepekre.(nyilván, hiszen már ez az új otthonunk) Anyukám ezt nagyon rosszul fogadta. Azt meg végképp, amikor megmondtam neki, hogy a karácsonyt meghitten, csak hármasban szeretnénk tölteni. Ő azt hitte, hogy ha mi nem megyünk haza, akkor ő jön majd hozzánk. Tudni illik, a kislányomnak január első hetén van a születésnapja, amire meghívtam, karácsony után jönne, és kb 1 hétig marad. 1 hétnél többet nem tudunk bevállalni vele, mert anyukám elég nehéz eset, sajnos nem túl jó a kapcsolatunk...és 0-24ben összezárva vele egy 70 nm2-es lakásban elég megterhelő 1 hétig is, de mivel a gyerek nagyon szereti, egyértelmű hogy jöhet látogatóba néha 1-1 hétre. Egyébként most december elején volt nálunk látogatóban és ahogy írtam, jön januárban is, sőt úgy alakult hogy februárban is. De neki ez nem elég, tudtam hogy utolsó pillanatig nem fogja elfogadni, hogy nem lesz itt velünk karácsonykor. 400 kilométerre van tőlünk a párjával egyébként, és teljes depresszióba esett hogy a párja családjával fogja tölteni a karácsonyt, akivel amúgy már 13 éve vannak együtt és amikor éppen az az érdeke akkor a saját családjaként hivatkozik rájuk, amikor nem (pl most) akkor pedig idegeneknek hívja őket...
Hetek óta zokog amikor beszélek vele telefonon, jelenleg pedig azt csinálja, hogy napok óta szándékosan nem válaszol az üzeneteimre, ezzel jelezve hogy vérig van sértve. Egész èvben adagoltam neki ezt a karácsony dolgot, naaagyon sokszor beszéltünk róla, mert tudtam hogy nehezen fogja fogadni... szóval nem érte hideg zuhanyként. Már nyáron is terrorizált vele lelkileg, és akkor már mondtam is a férjemnek, hogy biztos vagyok benne hogy valamivel tönkre fogja tenni a karácsonyunkat(lelki terrorral szokás szerint) és hát igazam lett, pont ez történik. Nem tudom hogy kezeljem, próbálok róla nem tudomást venni, de nagyon rossz érzés. Bűntudatot is érzek, de közben tényleg nem szeretném most hogy itt legyen, és nem akarok ebből engedni.
Azok akik külföldön élnek, ti hogy töltitek a karácsonyt? Esetleg szülők, ti hogy viselitek, ha a felnőtt gyereketek külön akar karácsonyozni? Rossz döntést hoztam volna?
De pl nagynéném elvárja, hogy a 2000 km-re élő pici fia - meg a feleség és gyerek - minden évben ott feszüljön 24-én, mert "a család".
A kedves, 43 éves kisfiú, pedig minden évben megy családostul - a feleségnek meg már jogosan van ki a nemlétezője, hogy egy közös karácsonyuk nem volt négyesben, mert mindig menni kell anyóshoz.
Őszintén én is rhadtul kibuknék, hogy egy felnőtt férfi ennyire nem képes leszakadni az anyjáról és minden évben MENNI KELL karácsonykor, vagy jön a hiszti.
Nekem is ilyen családom volt, 1200 km-re élek, és bizony akadt nem egyszer, amikor hónapokra megszakítottam velük minden kapcsolatot.
Ők is tolták ezt a hálásnak kell legyél, felneveltünk, miért nem jössz, jönnöd KELL, stb erőszakoskodást, érzelmi zsarolást - na, akkor egy üzenetet nem kaptak tőlem vagy féléven keresztül.
Aztán megtanulták, hogyha ennyire kontroll alatt tartanának felnőtt létemre, nem hallanak felőlem. Azóta normálisak 😉
7 éve élek kint és az összes karácsonyt itt töltöttem kint. Drágább karácsonykor hazarepülni és amúgy sem szeretek télen utazni mert nehezebb bepakolni meleg ruhákból.
Évente 1 szer megyünk haza és olyankor úgy időzítem hogy lehetőleg ne akkor mikor 40 fok van és ne is akkor mikor minuszok vannak hanem ősszel vagy tavasszal. Élvezni akarom a szabadságom, nem pedig dideregni télen.
Meg igen, amit a 26-os is írt, hogy sokkal macerásabb télen utazni.
Rengeteg cucc, szrrá fagysz odakinn, de pl nálunk nem egyszer előfordul, hogy nincs fűtés pl a buszon, héven (-3, -5 fokban ez nagyon király), ezer réteg, amit mindig le-fel kell venni.
Legalább kettő cipő, mert lehet hó meg 10 fok is... utálok télen bárhová utazni, ahol több napot töltünk el :( Teljesen mindegy, hogy országon belül vagy haza Mo-ra. Sokkal macerásabb, mint nyáron vagy "jóidőben".
27. Te biztosan sokkal sokkal jobb ember vagy nálam,ha teljesen ismeretlenül ítélkezel, semmit, de konkrétan ezen a pár soron kívül semmit nem tudsz rólam, a családomról, arról hogy hogyan élem az életem, hogy akarok-e és tud-e fejlődni a személyiségem és hogy milyen anya és feleség vagyok. Arc és név nélkül ocsmányságokat beszélsz rólam, csak azért mert máshol nem tudod kiélni a felgyülemlett frusztrációdat és tényleg sajnállak ha azt gondolod hogy ez segít neked. Őszintén sajnállak.... és a többi anonim tagot, akik azért járnak ide, hogy ez alatt a kérdés alatt(és feltételezem hogy más kérdések alatt is) mocskolódjanak. Nektek ez tényleg örömet okoz?
Szerencsésnek tartom magam, mert évek óta van egy nagyon jó pszichológusom,(többek között anyukám miatt is) aki már rengeteget segített nekem és akinek köszönhetően nagyon sok mindent megértettem, elfogadtam és lezártam, ami a múltamban történt.
De elmondom neked, hiszen nyilvánvaló hogy nem tudod: A személyiségfejlődés nem egy 8 hetes villámkurzus, amire egyszer befizesz és utána életed végéig azzal a tudással majd mindent jól csinálsz :) nagyon sokszor fogod még utána is elkövetni ugyanazokat a hibákat. Szóval tudod ez egy életen át tartó hosszadalmas, döcögős és nehéz folyamat. És én elindultam ezen az úton és jó irányba haladok. Sajnos nem voltam olyan szerencsés, hogy könnyű gyerekkorom legyen és feltétel nélkül szerető szüleim/nagyszüleim legyenek. Akinek ez megadatott, az tényleg minden jó alapot megkapott az élettől. Én sajnos nem. Viszont a teljes kapcsolatmegszakítás és ignorálás sem egy olyan könnyű és egyszerű döntés. Pláne akkor nem, ha az ember születése óta csak az elnyomást, érzelmi zsarolást és különböző manipulációkat élte át a családjában. Nincs jó hozott mintám. Nincsenek szép és boldog gyerekkori emlékeim. Egyszer már összeomlottam és nulláról kezdtem el újraépíteni magam. És mindennél büszkébb vagyok magamra hogy erre képes voltam, és hogy évről évre erősebb és magabiztosabb vagyok. És a gyerekem, aki az életemnél is drágább nekem, soha de soha nem fogja ismerni hogy milyen az amikor nem szeretik őszintén és igazán.
Sajnos nagyon sokan akik "szaporodnak" (lehet, hogy te is... bár remélem hogy neked tényleg nincs gyereked) negyed annyit nem törődnek a gyerekük lelki egészségével, mint én.
Na túl hosszúra sikeredett....de feltételezem, hogy te viszont sajnos nem indultál el még az önfejlesztés útján... Szóval tulajdonképpen én ajánlanám neked, hogy ha ennyi keserűség van benned, hogy örömmel tölt el, hogy másokat alázol, akkor keress egy jó pszichológust (nem szégyen) és kezdj el dolgozni magadon, mert a kommented alapján szinte biztos vagyok benne hogy nálad súlyosabb bajok vannak mint nálam.
Ja és ez volt az utolsó kommentem ide, nem fogok többet reagálni a szándékosan provokáló válaszokra. A többieknek pedig köszönöm a normális válaszokat és további boldog karácsonyt. :)
Kérdező, nem véletlen fogadtam meg, hogy addig nem lesz gyerekem, amíg nincs annyi lelkitartalék, amíg a beleszületett családdal el nem vágtam minden szálat, csak mondom.... Pont azok miatt, amiket leírtál, mert sajnos nekem sem ismeretlenek és részvétem, hogy ezt Neked is át kellett élni. Úgyhogy, de, elindultam az önfejlesztés útján, jóval korábban, mint az átlagember, mert valamennyi tudatosság mindig is volt bennem...
Meg ma már rengeteg pszichológiával kapcsolatos csatorna van magyarul is, ami számomra megkönnyebbülést okoz. Néha jólesik egy olyan visszacsatolás, hogy nem én vagyok a hülye, hogy úgy érzek, ahogy, na, még ha ezt nem is egy személyes ülésen kapom meg.
Őket tudom ajánlani magyar viszonyok között:
https://www.youtube.com/@eletmenedzsment
https://www.youtube.com/@NemethBencePsy
Ha annak az országnak a nyelvén keresel ilyen tartalomgyártókat, az is tök jó amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!