Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Külföldön élők, akik nem...

Külföldön élők, akik nem mentek haza karácsonyozni, hogy viseli a család? Szülők, hogy viselitek, ha a felnőtt gyereketek külön karácsonyozik?

Figyelt kérdés

Idén költöztünk ki külföldre a családommal és nagyon elfáradtunk év végére, ezért úgy döntöttünk hogy itt maradunk az ünnepekre.(nyilván, hiszen már ez az új otthonunk) Anyukám ezt nagyon rosszul fogadta. Azt meg végképp, amikor megmondtam neki, hogy a karácsonyt meghitten, csak hármasban szeretnénk tölteni. Ő azt hitte, hogy ha mi nem megyünk haza, akkor ő jön majd hozzánk. Tudni illik, a kislányomnak január első hetén van a születésnapja, amire meghívtam, karácsony után jönne, és kb 1 hétig marad. 1 hétnél többet nem tudunk bevállalni vele, mert anyukám elég nehéz eset, sajnos nem túl jó a kapcsolatunk...és 0-24ben összezárva vele egy 70 nm2-es lakásban elég megterhelő 1 hétig is, de mivel a gyerek nagyon szereti, egyértelmű hogy jöhet látogatóba néha 1-1 hétre. Egyébként most december elején volt nálunk látogatóban és ahogy írtam, jön januárban is, sőt úgy alakult hogy februárban is. De neki ez nem elég, tudtam hogy utolsó pillanatig nem fogja elfogadni, hogy nem lesz itt velünk karácsonykor. 400 kilométerre van tőlünk a párjával egyébként, és teljes depresszióba esett hogy a párja családjával fogja tölteni a karácsonyt, akivel amúgy már 13 éve vannak együtt és amikor éppen az az érdeke akkor a saját családjaként hivatkozik rájuk, amikor nem (pl most) akkor pedig idegeneknek hívja őket...

Hetek óta zokog amikor beszélek vele telefonon, jelenleg pedig azt csinálja, hogy napok óta szándékosan nem válaszol az üzeneteimre, ezzel jelezve hogy vérig van sértve. Egész èvben adagoltam neki ezt a karácsony dolgot, naaagyon sokszor beszéltünk róla, mert tudtam hogy nehezen fogja fogadni... szóval nem érte hideg zuhanyként. Már nyáron is terrorizált vele lelkileg, és akkor már mondtam is a férjemnek, hogy biztos vagyok benne hogy valamivel tönkre fogja tenni a karácsonyunkat(lelki terrorral szokás szerint) és hát igazam lett, pont ez történik. Nem tudom hogy kezeljem, próbálok róla nem tudomást venni, de nagyon rossz érzés. Bűntudatot is érzek, de közben tényleg nem szeretném most hogy itt legyen, és nem akarok ebből engedni.

Azok akik külföldön élnek, ti hogy töltitek a karácsonyt? Esetleg szülők, ti hogy viselitek, ha a felnőtt gyereketek külön akar karácsonyozni? Rossz döntést hoztam volna?

tegnap 17:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
92%

Mi országon belül vagyunk, mégsem vágyom a rokonok közelségére és erre épp a gyerek láza is ráerősít. Azt is tudom, hogy már mondják a férjemnek (őt próbálják győzködni helyettem), jogy ha éppen nem lázas már, akkor menjünk és vigyük el az unokát. Én mégsem érzem úgy, hogy tartoznék bárkinek és akár egészséges gyerekkel is dönthetünk úgy, hogy otthon akarunk maradni vendégek nélkül.

Aztán amikor jön a "dehát a család..." meg a "majd mikor meghaltunk, hiába jönnél", akkor kérdezek vissza, hogy tényleg fél napot akarunk feszengeni, majd még egy hetet betegen feküdni otthon a karácsonyra hivatkozva?

Nincs bűntudatom és senkinek nem kéne ezt tortúraként megélnie.

tegnap 18:34
 12/19 A kérdező kommentje:
Hát lázas gyerekkel természetes hogy nem mentek. Jajj a " majd ha meghalunk hiába jönnél "szintén az érzelmi manipuláció tankönyvi példája. Elképesztő egyébként számomra, hogy mennyi diszfunkcionális család van, és hogy a szüleink generációja mennyire éretlen érzelmileg.(tisztelet a kivételnek) :(
tegnap 18:40
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Hasonlóan vagyunk, mint 12. hozzászóló.

Csak én pont 30 éve vagyok férjnél, és 30 éve itthon, vendégek nélkül karácsonyozunk. Szüleim 100 kilométerre laknak, nem szakadtunk volna bele, de mi nem kibírni akartuk, hanem jól érezni magunkat. Felnőtt embernek megvan a saját élete, karácsonykor is.

tegnap 18:46
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Az én lányom a férjével 12+ ezer kilométerre él, 3,5 éve láttam. Karácsonykor sem tudnak hazaugrálni, ez van. Ettől még telefonálunk, skype-olunk, hiányzik nagyon, de mi szülők nem csinálunk ebből drámát, éljék az életüket.
tegnap 18:48
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Szenteste, újévkor hívjátok fel messengeren, vagy skype-on.

Mi ezt csináljuk, évente egyszer-kétszer inkább nyáron jönnek haza a gyerekek.

tegnap 18:55
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
A lányom 12 éve él külföldön. Sosem volt probléma, hogy nem jön karácsonyra. Engem érzelmileg nem nyom le ez a dolog. Amikor szeretnének, akkor jöhetnek bármikor. Ez sosem volt téma. A gyerek nem tulajdona a szülőnek. Midnen évben itthon vannak hetet amúgy.
tegnap 19:25
 17/19 A kérdező kommentje:
15,17! Abszolút ezt gondolnám egészséges szülő-(felnőtt) gyerek kapcsolatnak!
tegnap 19:29
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

14

Remélem, majd azt is díjazni fogod, ha a te gyerekeid lexarnak karácsony mindhárom napján. AZért röhejes, amit mostanában egyesek művelnek. (a kérdező esete nyilván más)

tegnap 20:01
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

18

Egy gyerekem van az óceánon túl. Nyilván nem jön karácsonykor ő sem.Az meg, hogy fagyban/hóban/esőben nem autókáztam 200 kilométert, a legjobb döntés volt, voltak elegen nélkülünk is anyàméknál.

Buta és ítélkező vagy, dolgozz magadon, van mit.

tegnap 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!