Hogyan beszéljem le a páromat, hogy magával hozza a gyerekeit a nagymamát (párom anyukáját) meglátogatni?
Anyósom valami brutális módon elkezdett leépülni, valószínűleg demens. Ezt sajnos még a párom sem akarja belátni, csak a testverét szidja, hogy biztos nem segít neki eleget (munkásszállóra menekült) és hasonlók. Mivel távol lakunk így a párom csak telefonon beszél vele napi szinten látogatni kb 3 hónapja volt nála, azóta csak én voltam. Én havi szinten megyek, viszem a megbeszelteket anyósomnak és a sógoromnak. Sajnos az állapotromlás borzasztó. A jogi lépesek folyamatban vannak.
A párom abból indul ki, hogy telefonon nincs nagy baj, biztos csak túlzunk.
Arra nincs pénzünk, hogy szobát béreljünk, ha leutazunk, tehát anyósomnál kell maradnunk éjszakára. Eddig ez úgy volt megoldva, hogy 1-2 gyerek vele alaudt, mi a nappaliban, 1 gyerek meg a sógorom szobájában, ő meg a földön. 3 kisebb, 5,7,9 éves gyereknek meg nem nagyon való az, ahogyan most anyósom kinéz és ahogyan él. Ezt próbálom megertetni a parommal, de most ott tartunk, hogy 26-án megyünk együtt a gyerekekkel.
Hogyan lehetne meggyőzni, hogy ne?
Attól is félek, hogy a páromnak túl nagy sokk lesz, de a gyerekeket is meg fogja viselni. Utoljára kb fél éve voltak nála, akkor még minden rendben volt vele.
Kérdező, valahol megértelek.
De azt is gondolom, hogy a gyerekeket nem feltétlenül kell mindig mindentől megvédeni. Időnként nekik is el kell tudni fogadni azt, hogy "most az van".
Készítsd fel őket arra, hogy a nagyi rossz állapotban van. Ti pedig azért (is) mentek most, mert talán ez lesz neki az utolsó karácsonya.
És szervezzétek úgy az utat, hogy akármikor/bármikor fel tudjatok állni és indulni haza. Nem kell ott aludni.
Sajnálom hogy ez van, de talán van ennek jó oldala is.
Ha tényleg gáz a helyzet, jót tenne, ha legalábbis a higéniát meg az étkezését picit rendbetenni.
A gyerekeknek el kell magyarázni, hogy megyünk segíteni a mamànak. Mama nincs jól, de a karácsony családi ünnep, mindenki kiveszi a részét.
Ugyanezt mondani a nagyamának. Attól, hogy valaki demens, még vágyik a függetlenségre, hogy kompetensnek érezze magát, szóval óvatosan.
Adjatok neki lehetőségeket arra, hogy biztonságos keretek között nagymama lehessen.
Pl kérd el a receptjeit. Beszélgessetek régi dolgokról. Kérdezd arról milyen volt a férjed gyereknek.
Engem nagyon megviselt dédmamám demenciája, én nem vinném őket, minek?
Jobb ötletem nincs, most nem fogod tudni lebeszélni, elmentek, apuka lesokkolódik, talán kicsit észhez tér. Meg kell beszélnetek hogy ő is vegye ki a részét a dologból.
"A párom abból indul ki, hogy telefonon nincs nagy baj, biztos csak túlzunk."
Ebből egyébként nekem az jön le, hogy felfogja amikor mondod neki, milyen rossz állapotban van, de nem fogadja el. Ez egy lelki folyamat, nehéz elfogadni ha az ember szerette ilyen rosszul van, ő elzárkózik a ronda valóságtól, ezzel védi magát. Ez a fajta "szembesítés" nem fogja engedni hogy homokba dugja a fejét. Fontos lenne hogy ő is gyakran járjon hozzá. Egyrészt ő a fia, másrészt így elkerülhető hogy ne fogadja el. Ez most nagyon nem az a pont, ahol az segít hogy kizárja a problémát.
Nekem mondjuk nagy red flag, hogy a párod veled gondoztatja az anyját. Mivan?
Ha a férjem ilyet kitalálna, és komolyan gondolná, másnap beadnám a válást. Bocs, neked mi közöd az ő anyjához? Ja, puncid van, ergo "alap, hogy gondozod".
Öhm...
Legyen már önbecsülésed és szüntesd be ezt az ápolom a mellesleg egészséges pasim anyját dolgot. Vagy neked nincs is igényed normális életre, amiben nem szerepel egy idős ember gondozása?
Nagyon nem mindegy milyen volt itt a viszony korábban?
Mert ha a mama eddig aktív része volt a családi életeteknek, az azért más, mintha csak néha látogatnátok formalitásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!