Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Brutálisan felidegesítettek a...

Brutálisan felidegesítettek a szüleim, most mit csináljak?

Figyelt kérdés
Most 16 éves vagyok. Naggyából 3 évvel ezelőtt történhetett, hogy megállapodtam a szüleimmel abban, hogy minden héten 2 ezer forintot fogok kapni zsebpénznek Nos nekem mindig is egy erős laptop volt az álmom ami 400 ezer forintba került, ezért elhatároztam, hogy szép lassan összegyűjtögetem a pénzem amig el nem érem a 400 ezer forintot. Ez így is történt szép lassan türelemmel fokozatosan egyre több pénzem lett, azonban k.b 1 éve a szüleim hallgatnak dolog felöl és amikor kikérem a zsebpénzt akkor mindig arra hivatkoznak, hogy most nem érnek rá kiadni mert ilyen meg olyan dolguk van jelen pillanatban, és mindig ezt mondták amikor rákérdeztem a dologra, na mindegy bár nyugtalanított a dolog, de úgy gondoltam, hogy végülis majd akkor kikérem egész összegben a pénzt ha majd összegyűlt a 400 ezer forint, így is tettem és a mai nap sikerült önfegyelemmel, és kitartással összegyűjtenem a szükséges összeget, ezért beszéltem az anyukámmal, és kértem, hogy adja ki a pénzem, de ő erre elkezdte, hogy a nem adja oda, és fogadjam el mert a szülő a vezér a családban és a gyerek nem szólhat bele semmibe, én erre brutálisan nagy haragra gerjedtem és megmondtam neki, hogy megállapodtunk valamiben, és így utólag mi az, hogy csak így visszavonja ő ezekre nem reagált semmit majd amiután befejeztem a mondandómat bevonult a szobájába és magára zárta az ajtót, hogy még véletlenül se tudjak utánna menni követelni a jogosan járó pénzem, ezután én az ajtón keresztül is folytattam tovább a beszédemet, de nem értem el vele semmit, ezért dühből azt mondtam, hogy akkor tartsa meg a rohadt pénzt, és az összes többi amit hosszú időkön át összegyűjtőttem, és karácsonyra meg szülinapomra meg semmilyen alkalomból sem kérek tőletek semmit sem, majd dühösen elvonultam a szobámba, most nagyon tanácstalan vagyok borzalmasan nagy bennem a harag, és úgy tűnik a laptopról is egy életre le kell mondanom, meg a 3 év alatt összegyűjtött pénzemről is

dec. 13. 20:37
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
50%
Nem lehet, hogy karácsonyra akarnak meglepni vele és ezért van ez a homály?
dec. 14. 13:33
 42/50 anonim ***** válasza:
27%
Akkor nem zárta volna az anyja magára az ajtót sértődötten.
dec. 14. 13:35
 43/50 anonim ***** válasza:
31%

#40 szerintem meg, az, hogy ráneveljük arra, hogy az életben semmi nincs ingyen eléggé jó lecke. Az meg plusz, hogy megtanulja, hogy a pénzért meg is kell dolgozni. Szerintem ezzel egyáltalán nem "ártasz", bár egyesek szerint lassan akkor is ártasz a gyereknek mentálisan, ha megszülöd, szóval hagyjukmár.... Egy normális kamasz meg kell érse a család anyagi helyzetét, és azt is, ha nem tud adni a szulo, mert mondjuk máshova kell a pénz, és egy normális szülő meg nem kell sajnálja, ha üti a költségvetésből a gyerektől a pénzt, ha rádolgozik. Ha nem, nem kap semmit. Persze ha kér valamire(egy pizzázáshoz vagy valami) arra adnék, de nehogymár minden igényét én szponzorizáljam, és mindent betegyek a segge alá, őfelsége meg csak üljön a seggén és telefonozzon/ gépezzen, míg én megszakadok a házvezetésben és abban, hogy nekik minden meglegyen. Plusz még minden héten mint segélyt biztosítsak neki valami pénzt, merthogy jár ez neki, merthát tettem egy olyan hibát, hogy megszültem. Nem bari, ha tetszik jó, ha nem nincs pénz és kész. Én se vagyok fejőstehén, hogy egy hülyegyerek extra igényeit kielégítsem.

Hagyjuk már, hogy mi illegális meg mi nem. Nyilván most nem csak Budapestet meg nagyvárosokat nézek itt példának( még ha hihatlen is, de azon kívül van élet) vidéken meg az 15 éveseket is elfogadás felszógálni. Igaz nem hivatalosan, de most egy 15 évesnek nem gondolom nem számít. Itt meg q delikvensünk 16 éves, szóval jó nyugodtan legálisan felemelheti az igényes seggét és mehet vakációkban dolgozni, ha kell pénz. Ne q szülőt nyaggassa.

dec. 14. 14:01
 44/50 anonim ***** válasza:
48%
Kár, hogy akkora érzelmi nyomorékok vagytok, hogy szerintetek rendben van egy olyan szituáció, ahol a szülő egy gyerekének tett ígéretet indoklás nélkül senkibe vesz, amikor a gyerek rákérdez, hazudik, mismásol, magára zárja az ajtót ahelyett, hogy megmondaná az igazat, miért nem adja oda a pénzt. Szánalmas, hogy ebben a nyomorék országban olyan szülők nevelnek gyereket, mint ti, akiknek ez a véleménye. Ki is neveltetek/neveltek egy sérült generációt, de hát mit csinálkozunk, titeket is ilyen elvek mentén neveltek...
dec. 14. 16:32
 45/50 anonim ***** válasza:
65%
44, a gyerek nyilván folyamatosan kapott pénz erre-arra. Hogy neki ez nem számított zsebpénznek, az az ő baja
dec. 14. 16:42
 46/50 anonim ***** válasza:
79%

"az, hogy ráneveljük arra, hogy az életben semmi nincs ingyen eléggé jó lecke"

Ehhez nem kell, hogy házimunkát végezzen, máshogyan is meg lehet értetni vele.

"Az meg plusz, hogy megtanulja, hogy a pénzért meg is kell dolgozni."

De "a pénzért" az emberek úgy dolgoznak meg, hogy munkát vállalnak, nem pedig úgy, hogy a saját otthonukat rendben tartják. Az utóbbiért nem fizet nekik senki, ilyen az élet. Vagyis hülyeség arra nevelni egy kamaszt, hogy a házimunkáért pénz jár - hiszen nem, az életben nem jár érte pénz: tisztaság és rend jár érte, az a jó érzés, amit akkor érez valaki, amikor a tiszta és rendes lakásban létezhet, nem kell rendetlenségben és koszban élnie. Akkortól kezdve, hogy fizetsz neki a házimunkáért, olyan teljesen mű helyzetet hozol létre, és ebbe neveled őt bele, amilyen soha többet nem lesz az életében, ha majd elköltözik otthonról.

"Szerintem ezzel egyáltalán nem "ártasz""

Ha nem tanítod meg arra, hogy az életben egy csomó olyan feladat van, amiért egyáltalán nem fizet senki, de mégis fontos megcsinálni, akkor azzal ártasz neki is, meg mindazoknak is, akikkel az élete során kapcsolatba fog kerülni, mert arra neveled, hogy anyagias legyen, hogy csak akkor tegyen meg dolgokat, ha fizetnek neki érte, hogy mindig a markát tartsa, ahelyett, hogy szívesen segítene másoknak fizetség nélkül is, stb.

"Én se vagyok fejőstehén, hogy egy hülyegyerek extra igényeit kielégítsem."

Nem is ezt mondom. Hanem hogy ne adj neki pénzt olyasmiért, ami alap, pl. azért, hogy rendben tartsa a szobáját, besegítsen a lakás közösen használt részeinek a takarításába, megírja és megtanulja a háziját, és normális jegyeket szerezzen az iskolában. A zsebpénz valami más kell, hogy legyen.

"delikvensünk 16 éves, szóval jó nyugodtan legálisan felemelheti az igényes seggét és mehet vakációkban dolgozni, ha kell pénz"

Csak egyesek úgy állítják be, mintha már évekkel ezelőtt is el kellett volna mennie dolgozni, holott még csak most lett (ha egyáltalán lett már...) 16 éves.

dec. 14. 17:24
 47/50 anonim ***** válasza:
79%

Nagyon sok dolog sántít a dologban. Leginkább az, hogy miért nem nálad volt a zsebpénzed. Számomra kicsit fura az a elgondolás, hogy ígértek heti 2K-t, aztán nem adták oda, csak igy...

Szóval.

dec. 14. 18:47
 48/50 anonim ***** válasza:
92%

Ez a sztori nem kerek.

És nem jön ki a 400 ezer sehogy. 2x4=8 ezer/hónap. 8x36(3év)= 288 eze Ft. Ha egy csokit se vett ez alatt a 3 év alatt, még akkor se jön ki a 400 ezer Ft.

Tehát ez a "sikerült önfegyelemmel, és kitartással összegyűjtenem a szükséges összeget" nem igaz.

Így a "brutalisan nagy haragra gerjedtem"-et sem tartom jogosnak.

dec. 14. 22:42
 49/50 anonim ***** válasza:
68%
Ez akkora kamu, mint a ház. :D amúgy meg lehet menni dolgozni, 16 elmúltál :)
dec. 15. 08:52
 50/50 anonim ***** válasza:
59%
Már többen megírtuk, hogy kamu. Erre a reakció, hogy akkor is beszélgetni akarnak róla. Végülis szívük joga, szabadon beszélgethetnek arról amiről akarnak
dec. 15. 22:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!