Kellemetlenül éreznéd magad gyerekként emiatt?
Már 17 éves a lányom.
Eléggé sokat olvas ő is és én is. Mikor meg akarom lepni mindig megnézem moly-on a kívánság listáját. Na a lényeg, hogy az elmúlt időben felkerült neki rá jó pár darab dark romance könyv.
Én hatalmas rajongója vagyok ennek a műfajnak. Rengeteg könyv megvan ebből.
Szerintetek szólhatok neki, hogy a személyes könyvespolcom ezek megvannak és nyugodtan olvassa el amelyiket szeretné. Nem lesz ciki neki?
Önmagamtól nem tettem volna le elé.
De vettem a bátorságot és szóltam neki. Mondtam, hogy karácsonyra nézelődtem volna neki könyvet, és láttam, hogy ezek a kívánság listájában vannak. Bármikor, bármelyiket nyugodtan vigye. Először kicsit nézett, aztán végülis könnyen elengedte a dolgot, nem gondolta, hogy ilyeneket olvasok meg szeretek 😃 De aztán örült neki. Így van olvasnivalója bőven. Meg nem kell neki kellemetlenkednie, hogy mit is olvas. Mert pl a barátnője dugdossa az egyik könyvet nehogy az anyja meglássa mit olvas.
Úgyhogy jól sült el. Én is megnyugodtam😊
Látom már megoldódott a kérdés, de nekem az a fura, hogy a veled együtt élő kamasz lányod hogyhogy nem tudja, milyen könyvek vannak a te polcodon? :D
Nem tudnám anyám összes könyvét felsorolni, de nagyjából mindig tudtam, mi van otthon, akkor is, ha nem érdekelt az adott szekció. Nagyszüleimnél is.
Nekem személy szerint a dark romance nem szimpatikus, nem érdekel, de mondjuk NA romantasykat simán cserélgetek anyámmal, az is tele van digidugival. :D
Mikor lányodkorú voltam, együtt jártunk könyvtárba, szerencsére hasonló volt az ízlésünk, szerettem, hogy ugyanazokat olvastuk, mert ki lehetett beszélni. Sose éreztem cikinek, ezt legalábbis. :)
Manapság már kevésbé egyező az ízlésünk, de azért nem tűnt el teljesen. Csak már könyvtár helyett az ekönyveimet adom kölcsön neki. :D
Onnan nem tudta, hogy ezek a könyvek bent vannak a hálószobában. Aztán valamiért itt soha nem turkált a könyvek között.
A nappaliba nem tettem ki ezeket a könyveket 😃
De szerencsére megoldódott igen.
Nem.
De nem is értem. A lányod soha nem megy be a nappaliba vagy a szobádba, hogy megnézze a könyveidet? Én rendszeresen olvastam szüleim polcáról is, sőt, többet onnan, mint amennyit vettem.
"A 4-es szerint aki könyvmoly, az csak a középkorból itt maradt, "már értékes" könyveket olvashatja, modernebbet meg, mert azzal lejáratja magát."
Ezt ki mondta? Mert nem én, a 4-es.
Nem ezt gondolom, rengeteg nagyon jó, értelmes modern könyv is van.
De ezeket a dark romance könyvek tinilányoknak írt gagyiságok, már bocsi, tinilanyoknak szánt nyelvezettel meg történettel, értelmi szinttel. Hogy 16 évesen erre van "igénye" valakinek, elhiszem, nekem is tetszett pl. az Alkonyat 16 évesen, pedig felnőtt fejjel látom, mennyire gyerekes az egész könyv.
A 30+ éves, otthon élő, anyám kontrollja alatt lévő testverem olvas ilyeneke5, akinek soha nem volt párkapcsolata és negakadt agyi-szellemi fejlődésben valahol 15 éves szinten. Nem tudom elhinni, hogy a valoságban egy felnőtt, mentálisan egészséges gyerekes nőnek ilyen tinilány-szintű karakterekre és történetekre van igényd.
A 80 éves nagymamám is szivesen olvas ilyen "tiniknek való" könyveket, annak ellenére, hogy sokszor szokott "komolyakat! olvasni - de ha csak lelazulni akar, ezek pont optimálisak az ilyen célokra.
Egy-két este elolvas egy ilyen könyvet, mivel nem mindig van kedve olyan történekekre, maikre koncentrálni kell, sokat gondolkodni rajta, esténként egy-egy laza mese sokkal megfelelöbb.
Az meg, hogy te akarod megmondani, szerinted lehetetlen, hogy "egy felnőtt, mentálisan egészséges gyerekes nőnek ilyen tinilány-szintű karakterekre és történetekre van igénye" elég nagyképüség részedröl!
Mondjuk a dark romance rohadtul nem tininyelvezet, és baromira NEM a kamaszlányoknak való, még ha néhány kiskamasz tiktokon ájuldozik is ettől. (Nyilván ott is dugdossák a szülők elől...)
Egy 17 éves az más, nyilván a kérdező ismeri a saját lányát, így nem róla van szó, de általánosságban baromira káros, hogy a #15-öshöz hasonló fogalmatlanok összemossák a felnőtt nőknek szóló, trigger warningokkal ellátott dark romance-okat a young adult paranormális romantikusokkal...
Mikor a 13-14 éves kislány ájuldozik neten arról, hogy XY az aktuális álompasi, és bár elrabolná, közben a könyv tele van abúzussal, nemi erőszakkal, kihasználással... és ezt hiszik romantikusnak, aztán csodálkozunk, hogy miért van annyi bántalmazó kapcsolat. Nem. Nagyon nem!
(Ami az emlegetett YA-t illeti, szimpla sznobizmus a "jajj felnőtt nő ilyet nem olvas" duma. Főleg, hogy az olvasókkal együtt ezek a könyvek is felnőttek, több romantikus YA írónak van NA könyve felnőttebb tartalommal.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!