Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok csinálni ,ha anyám...

Mit tudok csinálni ,ha anyám depresszióba hajszol?

Figyelt kérdés
42 éves(nő) vagyok.Minden nap meglátogatom anyámat munka után,aki apámmal együtt él. Beteges,így orvoson kívül nem jár sehova.Minden egyes nap gyomorideggel megyek ,mert egész idő alatt csak a siránkozását hallgatom.Telefonon pár rokonnal tartja a kapcsolatot napi szinten,de nekik is csak panaszkodik így nem szívesen hallgassák.Azért megyek ,hogy legyen társasága,de így én megyek tönkre.
ma 16:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudja sajnos, hogy sehogy. Ez a helyzet akkor szűnik meg, ha a kérdező kilép belőle.
ma 18:07
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

#10, igen, én értem.

A válasz pedig az, hogy a másik embert sose tudjuk megváltoztatni. Mi tudunk változni, vagy ha változni nem is, a hozzáállásunkon változtatni.

Ez esetben el kell fogadni, hogy "anyám ilyen, sose fog változni, de nekem fontos az, hogy minden nap lássam, amíg még él. A panaszkodásával együtt és annak ellenére"

ma 18:09
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Én sok évig cipeltem ehhez hasonló terhet, aztán kiléptem belőle. Onnantól kezdve én lettem a főgonosz. No nem az anyám szemében, hanem az apáméban, mert azt a panaszáradatot, amit addig én szívtam fel, mint a szivacs, eztán apámra zúdította.
ma 18:12
 14/17 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem a kérdező is az apukája védelmében megy.

Egy módon lehet kicsit enyhíteni ezt, ha nem hallgatni mégy oda, hanem kicsit kezdeményezni. Apuddal beszélni, valami elfoglaltságba bevonni őket, stb.

Ha nem megy, akkor se vedd magadra. Fogd fel úgy, mintha egy idegenhez mennél önkéntesként, egy órai társalgásra. Kijössz az ajtón, és lapozol. Onnantól éled a saját életed.

Tudom, hogy nehéz, de csak te magad segíthetsz magadon.

ma 18:22
 15/17 anonim ***** válasza:

Ne hagyd magad panaszládának használni. Anyádnak sem segítesz ezzel. Váltsatok témát. Olvasson, nézzen meg egy jó filmet, vitassátok meg a híreket vagy recepteket vagy nosztalgiázzatok, hívja fel a barátnőit vagy más rokonokat is. Érdeklődjön, ők hogy vannak. Nem gondolom, hogy órákon át lehet csak betegségről beszélgetni.

Meg is mobdhatod neki, hogy ha arról beszél századszorra, hogy hol mi fáj, vagy mit mondott az orvos, felállsz és elmégy.

Egyébként a halálról is beszélhettek, lehet ilyen délutánt tartani, ki mit gondol róla, van-e hite bármiben. Mit csinált volna ugyanígy vagy másképp életében, mik a fontos emlékei... stb. Szerintem borzasztó, hogy panaszkodni tudnak az öregek, de közben igazán lelkizni, megnyílni, érzelmekről beszélni mégsem. Pedig tuti szükségük lenne rá, ezzel lehet közel kerülni a egymáshoz. Helyezd át a hangsúlyt, hogy ne panaszkodás, hanem beszélgetés legyen.

Ha nem megy, akkor sajnos ez van. Egyébként nem gáz, ne legyen büntudatod, ha nem mégy minden nap, neked is élned kell az életed. Legyen hobbid, találkozz másokkal is. Sport és művészet is nagyon jó depresszió ellen. Ha szeretnek a szüleid, nem kötnek gúzsba álmártírkodással.

ma 20:10
 16/17 anonim ***** válasza:
Nekem a nagymamámmal van szóról szóra ugyan ez. Ugyan ez a személyiség, órákig panaszkodik, semmi sem jó neki, a rokonokat volt hogy két óráig fenttartja, és csodálkozik hogy a három gyereke közül csak az apám látogatja. Muszáj látogatnuk két hetente mert beteg is. Mást nem tudsz csinálni mint elfogadni őt így, egyik füleden be a másikon ki, és a lehető legkevesebb időt tölteni vele (mi ezt csináljuk) vagy megszakítani a kapcsolatot. Ő már nem fog megváltozni soha sem, aki egyszer ilyen az mindig ilyen
ma 20:22
 17/17 anonim ***** válasza:

Talán az a baj, hogy Anyukád nem jár sehova ?

Ki az utcára, boltba, sütizni, turizni, bármi; nem éri őt másfajta inger, csupán az, hogy neki mi,hol fáj, picit ki kellene őt mozdítani, biztosan jót tenne neki és ezt gyakrabban.

ma 20:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!