Jogosan kaptam pofont 2024-ben, csak mert elegem lett egy témából, és úgy mondtam el apámnak, hogy " fogd be " csak csúnyábban?
A fizikai büntetés számos módon kártékony lehet a gyermek fejlődésére és mentális egészségére. Itt van néhány ok, hogy miért tekintik ezt károsnak:
Negatív érzelmi hatások: A fizikai büntetés félelmet és szorongást kelt a gyermekben. Ez károsan befolyásolhatja az önértékelését, és érzelmi bizonytalanságot okozhat.
Megtanítja, hogy az erőszak elfogadható: A gyerekek tanulnak a szülők viselkedéséből. Ha egy szülő fizikai büntetést alkalmaz, az üzenheti, hogy a problémákat erőszakkal lehet megoldani, és így megnőhet az agresszív viselkedés kockázata a gyerek körében.
Bizalom és kapcsolat rombolása: A fizikai büntetés gyengítheti a szülő-gyermek kapcsolatot. A gyermek esetleg elveszítheti a bizalmát a szülőben, és inkább félelemből, nem pedig szeretetből vagy tiszteletből fog engedelmeskedni.
Káros hosszú távú hatások: Kutatások kimutatták, hogy a fizikai büntetés összefüggésbe hozható különböző mentális egészségi problémákkal a felnőttkorban, beleértve a depressziót, szorongást, agressziót, sőt akár a bűnözői magatartást is.
Nem hatékony viselkedésmódosítás: A fizikai büntetés rövid távon lehet, hogy azonnali eredményt hoz, de hosszú távon nem tanítja meg a gyermeket a megfelelő viselkedésre, és nem fejleszti az önszabályozási képességeit.
Alternatívák a fizikai fegyelmezés helyett:
Pozitív fegyelmezés: Jutalmazza a jó viselkedést, hogy megerősítse azt.
Kommunikáció és érzelemkezelés: Segítse a gyermeket az érzelmei megértésében és kezelésében, tanítsa meg, hogyan fejezheti ki magát szavakkal.
Konzekvenciák alkalmazása: Természetes vagy logikus következmények alkalmazása a rossz viselkedésre (pl. ha nem teszi el a játékait, akkor egy időre elveszíti a használati jogukat).
Az "atyai pofon" tehát nem csak erkölcsileg megkérdőjelezhető, hanem kártékony is lehet a gyermek fejlődése szempontjából.
"Munkahelyen ha a főnöködnek válaszolsz így, úgy kirug vagy megszivat hogy az életkedved is elmegy."
"Akkor az egy szar munkahely te proli :D"
Nem ő proli, hanem te vagy - nem tudom, hány évesen - éretlen és tapasztalatlan, ha úgy gondolod, hogy egy normális munkahelyen tolerálnák azt, ha bárki azt mondaná a felettesének, hogy kussoljon.
"Te biztosan sok időt töltöttél normális munkahelyeken ilyen tapasztalatok megszerzésével."
Igen, szerencsére csak olyan munkahelyeken dolgoztam eddig, ahol ezt a hangnemet senki nem engedhetné meg magának egy munkatárssal vagy beosztottal szemben sem, nem csak a felettesével szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!