Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha mindkét szülőmnek kék a...

Ha mindkét szülőmnek kék a szeme, nekem meg barna, és egyáltalán nem hasonlítok az apámra akkor lehet hogy nem az apám a vér szerinti apám (20/F)?

Figyelt kérdés

Van egy 17 éves öcsém, ő kék szemű, és nagyon hasonlít apámra . Emellett néhány éve anyám megcsalta apám, de utána ki tudtak békülni, és rendeződött a kapcsolatuk, ezért gondoltam arra hogy lehet esetleg hogy fogantatásom is egy ilyen félrelépés eredménye. Meg utánanéztem, és elvileg két kékszemű embernek nem lehet barnaszemű gyereke:

[link]

aug. 26. 13:27
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
29%
Lányomnak és vejemnek barna a szemük, az egyik lányuk szeme meg kék. A kislány mikor megszületett, teljesen a vejemre hasonlított máskülönben. A testvérem, (vagyis a kislány nagybátyja) szeme kék. A fiam meglehetősen kampós orrú, nem hasonlít sem rám, sem férjemre, sőt még a szüleinkre sem. Nagyapámnak volt kimondottan kampós az orra.
aug. 26. 14:45
 22/37 anonim ***** válasza:
32%

Apamnak es anyamnak is barna szeme van. Harman vagyunk tesok. Noverem kikopott anyam csak vilagito kek szemmel.

Mi fiu tesommal ikrek vagyunk. En teljesen apai nagymamara hajazok, szinten kek szemmel, tesom anyai magybattyank klónja szintem virito kek szemmel.

Kek szeme csak az apai nagypapanak volt . 😀

aug. 26. 14:52
 23/37 anonim ***** válasza:
55%

Hát pedig recesszív allélon bizony hordozhatja a barnát a kékszemű felmenő is, és simán előfordul, hogy az utód ezt örökli.

A kinézet (testalkat, arcforma, stb) is örökölhető nagyszülői irányokból is, hiszen a nagyszülők génkészletét a szülők akkor is hordozzák, ha a fenotípusukon ez nem látható.

Kérdező, érdemes lenne a nagyszülőkről fiatalabbkori fotókat nézni. Ha úgy látod, hogy ott sem hasonlítasz senkire, akkor csinálj egy DNS tesztet.

aug. 26. 14:56
 24/37 anonim ***** válasza:
82%
Ez egy régi berögzültség, hogy kékszeműeknek csak kékszemű gyereke születhet, mert így tanultuk az iskolában, de ez csak a tendencia. Nagyon ritkán a barna színért felelős gén is lehet recesszív, illetve más gének is szerepet játszhatnak a szemszín kialakulásában.
aug. 26. 15:15
 25/37 anonim ***** válasza:
80%
Két kék szeműnek lehet barna szemű gyereke, ahogy két barna szeműnek is lehet kék szemű gyereke. Bár ritkán fordulnak elő, de nem lehetetlen.
aug. 26. 15:22
 26/37 anonim válasza:
52%
A lány tesómnak barna a szeme a fejének is sőt színes bőrűek vagyunk tesóm is és férje is a legkisebb lánya ugyan úgy néz ki mint a többi gyereke annyi kivételével hogy kék szemű lett mint az apánk ugyan is apánk fehér bőrű és kék szemű volt.. vagy is vissza ütőt a nagyapjara a kislány! 🙂 Szóval a válasz, hogy igen is az apád lehet!!
aug. 26. 15:42
 27/37 anonim ***** válasza:
71%

mamádnak/papádnak milyen színű a szeme?

nekem zöld a szemem, anyumé sötétbarna, apumé pedig kék. húgomnak is zöld a szeme.

aug. 26. 15:55
 28/37 anonim ***** válasza:
77%

Bioszórán ezt lebutítva tanítják a recesszív-domináns öröklődés példájaként. Ha valóban úgy működne, ahogy ott el van mondva, akkor két kékszemű szülőnek csak kék gyereke lehetne. Barna szeműeknek lehet barna és kék is, és a vegyes szülőpárnak is.

És az esetek nagy részében ez tényleg így is történik. Azonban, ahogy már fentebb írták, ez a modell nem teljes, a szemszínt nem simán egyetlen génpár határozza meg. Ezért ritka esetben mégis lehet kékszemű szülőknek is barna szemű gyereke. Akár úgy, hogy pont kialakul egy mutáció a gyerekben, de nem csak úgy.

aug. 26. 15:56
 29/37 anonim ***** válasza:
11%
Ha valamelyik szülődnek van barna szemű rokona, te is elörökölheted, de általában két kék szemű embernek a gyereke is kék szemű. Vagy zöld.
aug. 26. 16:13
 30/37 anonim ***** válasza:
14%

De igen, kék szemű embernek

is lehet barna szemű gyereke.

Nálunk apámnak kék szeme volt

anyámnak barna,nekem is barna

a húgomnak meg zöld.

A húgom meg valószínűleg

a mamánktól örökölte

a zöld szemszínét, én anyámtól.

Szóval simán előfordulhat

ha a családodban valamelyik

másik rokonnak is van

barna szemszíne.

aug. 26. 16:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!