Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Csúnya dolog lenne 32 ezret...

Csúnya dolog lenne 32 ezret csak úgy félretenni az ösztöndíjamból?

Figyelt kérdés

Az egyik ösztöndíjam még nem érkezett meg ebben a félévben egyetlen egy hónapban sem, de elvileg jövőhéten utalják egyben a február-március-áprilisit. Anyu nem tudja, hogy pontosan melyik hónapokban van ez az ösztöndíjam (úgy viszonyításképp mondom, hogy vizsgaidőszak alatt nincs), nem is látta az erre vonatkozó szerződésemet, se a tájékoztató emaileket, amiket nekem küldtek.

Igazából márciusban kezdtem el csinálni azt, amiért ösztöndíjat kapok(nem konkretizálok a felismerhetőségem végett), amit anyu is tud, ebből adódóan tök reális lenne azt mondanom, hogy csak márciustól van ösztöndíjam és a februáriról hallgatni. Viszont bűntudatom van emiatt, nem feltétlen érzem helyesnek.

Igazából az van, hogy a szüleim tartanak el, annyit kapok, hogy kijöjjek belőle (lakhatás+kaja), de ebbe mindig belekalkulálják az ösztöndíjamat is. Tanév közben nincs más bevételem az ösztöndíjon kívül, de azt is úgy kezelik, mintha tőlük lenne, aztán ha veszek valamitamit ha egyszer hazamegyek és nálam van, és látják(könyvet, elfogyott sminkcuccot pótlok, egy turis ruha, bármi, tehát semmi extra), megy a szájhúzogatás, hogy nem erre adják a pénzt, mennyibe került, túl sok, miért nem a félretett pénzemből vettem (amiket ünnepekre kapok készpénzbe, ami vicces, mert az is nálam van, nem látnak rá, tehát éppen fizethettem volna abból is), mutassam meg random szúrópróba szerűen, hogy mennyim van a netbank szerint(csak a végösszeget, az előzményeimet, hogy hol-mikor, az nem kell), miért ennyi, mire ment el ennyi, és magyarázkodhatok, hogy basszus, hónap eleje van, a helyi járat bérlet ötezer volt, elfogyott a sampon-tusfürdő-dezodor-wc papír (kb mindig egyidőben fogynak el ezek nálam, szóval ha a leolcsóbbakat veszem is soknak tűnik egybe az összeg), épp akciós volt xy sokáig elálló kaja(mit tom én, száraz tészta), inkább most vettem belőle több csomaggal, nem a főzések előtt fogok leugrani a boltba és társai.

Ezt már annyira unom, hogy ha tényleg semmi extrát nem veszek, akkor is el kell számolnom arról, hogy kettő-négy hét alatt miért nem egyenletesen ugyanannyi a kiadásom, ha meg valamit (tárgyat, amit egyszer haza is viszek, lévén, hogy használom) szeretnék tanév közben, akkor én vagyok a szemét, hogy hogy merészeltem megvenni, ők nem erre adnak pénzt. Azzal semmi bajuk sincs, ha a barátaimmal megyek valahová, akár buli is lehet, bármi, de ha barátokkal közös programon költök el annyit, mint egy kézzel fogható dologra, akkor az előbbi szerintük nem sok, utóbbi már sok. Pl elmegyek a szaktársakkal kocsmázni, mondjuk fogyasztok 4 ezer forint értékben, ezzel semmi gond sincs. Ugyanennyiért veszek egy könyvet, akkor az már baj. Miközben mind a kettő elég ritkán történik meg, pár havonta egyszer.

Szóval arra gondoltam, hogy amint megérkezik az a három havi ösztöndíjam, abból az egyik havit azzal a lendülettel veszem is le kp-ba, elhallgatom otthon, hogy amúgy volt ilyen is.

Úgy érzem, hogy megbeszélni nem tudnám anyuval, az anyagiak megbeszéléséből mindig terelés, majd kiabálás volt a vége a részéről, értelme nem lenne szóbahozni a témát.

Csúnya húzás lenne az ilyesmi?

("Tippeket", hogy dolgozzak, függetlenedjek, nem kérek, nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy rossz lenne-e elhallgatni egy havi ösztöndíjam puszta létezését)

ápr. 19. 14:07
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
85%

te dolgoztál meg érte az ösztöndíjért,az a te jutalmad elvileg.

még jóarc vagy,hogy külön nem is kérsz tusfürdőre,dezodorra,pedig megtehetnéd. én még hobbikönyv megvételével is támogatnálak,amíg tanulsz.

ápr. 20. 00:09
 32/38 anonim ***** válasza:
41%

Pro tip: Van országbérlet, amivel kb bármin utazhatsz, havi 1890 ft-ért, diákként, így rögtön spórolsz 3 k-t a helyi járat bérleten.

A többit meg már leírták előttem.

ápr. 20. 07:19
 33/38 anonim ***** válasza:
36%
Off, Mi? Az jó minden városban a helyi közlekedésre?
ápr. 20. 07:27
 34/38 anonim ***** válasza:
67%

#20 Ja, a mindent kihasznál kategória pontosan azt jelenti, hogy a több ösztöndíjából az egyikből félre tesz egy havit. :D

Azért ahhoz pofa kell, hogy így gondolkodjon valaki...(És itt nem a kérdezőre céloztam)

#30 Akkor éri meg ilyen túlkontrolláló, minden, akár tőlük független pénzzel is elszámoltató szülők mellett diákmunkázni, ha azzal lesz annyi a bevétel, hogy egy fillérre se szorul rá a szülőktől.

Nekem is ilyenek voltak a szüleim, azzal, hogy melóztam, annyit értem el, hogy mivel a megélhetésemre nem volt elég, így még a fizetésemmel is el kellett számolnom. Ez így több energia a semmiért.

Ha csak hétvégente tudna dolgozni, abból nem tudna megélni, az ösztöndíjakra meg nem lehet alapozni, mert a kérdésben láthatóan van, hogy késik. Pláne ha mondjuk nem kollégista az ember, hanem szobát bérel mondjuk. És a gyakoris tévhitekkel ellentétben egyetemi koliba bekerülni nem annyi, hogy eldöntöd, hogy kolis akarsz lenni, és csiribí-csiribá, ott a hely neked. Ez max akkor van így, ha van kapcsolatod a HÖK-kel legalább annyira, hogy odapeotekciózd magad, amúgy meg elég random, hogy bekerülsz-e.

#32 Nem fogadják el az összes helyi járaton az országbérletet. Pl Debrecenben a DKV-n nem fogadják el, havi diákbérlet meg 4990.

ápr. 20. 10:15
 35/38 anonim ***** válasza:
52%
Nem kell a szülők orrára kötni, hogy diákmunkázik.
ápr. 20. 12:52
 36/38 anonim ***** válasza:
80%
35.: Úgyis rájönnének, ha velük él. Ugyanis ha a pénzzel ennyire elszámoltatják, az idejével is. Másrészt nem megoldás.
ápr. 20. 13:36
 37/38 anonim ***** válasza:
38%
36: de nem kell rögtön elköltenie, félre is rakhatja (én egy másik kommentelő vagyok, még nem olvastam el minden előzőt)
ápr. 20. 13:56
 38/38 anonim ***** válasza:
35%

Én nem számoltam be arról hogy mennyit keresek diákmunkával, de tök mindegy mit írok itt mert itt úgyis az lesz leosztanak, kapom a sok trolltól a piros kezeket.

Ne haragudjon meg se a kérdező se senki de belegondolva azért egy átlag család anyagi helyzetébe, eltartani meg egy háztartást, nem lehet olyan egyszerű dolog. Nyilván ide csak olyanok járnak akik csillamponikat illatút finganak, meg tejben fürdenek, de azért lehet a kérdező szülei átlag emberek. De még igazából ez is egy huszadrangu dolog lenne, mert amúgy tök mindegy, sztem. ez a kérdés túl van tolva, komolyan nem hiszem el, hogy ekkora balek legyen már, hogy mindenről is tudnia kell a szüleinek. Ha valaki ennyire nem életrevaló akkor hogyan került be a felsőoktatásba..?

Most komolyan vesz egy könyvet aztán azt mondja, kölcsön van nálam.. a pénzt elbuliztam - mert ugye leírása alapján azért nem szólnak a szülei (állítólag.. ja.. hagyjuk már...)

Amúgy meg nem is értem miért kell lepontozni ha valaki dolgozik.. én nem anyamert tettem hanem magam miatt. Szakmai tapasztalat, meg jóval előbbre jutottam az életemben mire már végeztem az egyetemen, mint azok az anyakedvence csicska hülyegyerekek, akik csak órákra jártak meg otthon döglöttek. De hát nekem nyolc mit csinál, szaros 32 ezer forinttal nem fogja megváltani a világot úgyse.

ápr. 21. 13:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!