Szerintetek mennyi az ideális gyerek tartás?
Anyukával nem lehet semmiben sem megegyezni. 6 éves kisfiúról van szó. Amikor 250 ezret kerestem 40 ezer mindig ment gyerektarsaba, ez mellett mindenhónapban kapott ruhát, élményt, vagy bármit a gyermek. Most viszont jobb fizetésem van és anyuka nem elégedett most sem. 900 ezer Ft és 1 millió között keresek egy hónapba. A gyerektartast megemeltem 100 ezer Ft ra de neki ez sem elég
Pár hét múlva a bíróságon fogom kérni hogy állapítsanak meg egy összeget és azt kapja anyuka. Tényleg úgy van hogy a fizetésem 25%-30%-át köteles vagyok neki fizetni? Nem úgy szokott ez menni hogy kiszámolják mennyi kell egy hónapra egy gyerekre és azt megfelezik? Itt nem a pénzről van szó, nem érdekel viszont anyuka túl megy minden határon! Mindig mindig többet akar, de a fiammal nem tudok sosem beszélni most messzebb dolgozom tőle, és csak akkor hívhatom ha anyuka és a párja olyan hangulatban van.
Azt veszik figyelembe, hogy mit kapna a gyerek, ha az apuka is ott lenne még. 3-400k simán.
Dehogyisnem a pénzről szól…
Anyuka is hozzátesz annyit?
A gyerek szükségleteit nézik. Nehogy már 600-800ezerbe kerüljön egy gyerek egy hónapban.
Nem ismerjük a teljes körülményt. És nem csak a teljeset, a valódit ráadásul. Bruttók nettók? Milyen költségek vannak? Milyen igények?
Ezekben a bíróság szokott dönteni. Annyit tudok, hogy ritkán hatalamas az összeg. Értem ezt több százezerre.
Menjen anyuka bíróságra
Mèg 100 at sem fog kapni
Én 50 et kertem,annyit állapítottak meg
Igaz nem fizeti de ez már más sztori
"Tényleg úgy van hogy a fizetésem 25%-30%-át köteles vagyok neki fizetni? Nem úgy szokott ez menni hogy kiszámolják mennyi kell egy hónapra egy gyerekre és azt megfelezik?"
Régebben valóban inkább a fizetés adott %-ában határozták meg, akkor tipikusan a fizetés 20%-ára számíthatott a gyereket nevelő szülő. Viszont már évek óta nem így számolnak, hanem valóban a gyerek felnevelésének valós költségéből indulnak ki.
Ebből adódóan #1 és #5 által említett összegek a reálisak.
Fordulj bírósághoz, az a tiszta ügy.
Neked nem az exedet kell eltartanod, hanem a gyermeket. Ha anyuka nem elégedett, forduljon ő bírósághoz. Csodálkozni fog. Nem a fizud mértéke dönti el, jogy mennyi a gyerektartás.
Viszont arra figyelj, hogy te mindenben segítsd őt, ahogy tudod. Nem az anyukát, a gyermeked!!!
"Gyerektartás összege meghatározásánál hogyan veszik figyelembe a jövedelem 15-25 százalékát
Nagyon sokan tévesen gondolják úgy, hogy a bíróság a kötelezett egy éves igazolt átlagos jövedelme százalékában fogja meghatározni a gyerektartás összegét.
A jogszabály nem úgy fogalmaz, hogy a jövedelem 15-25%-ának kell lennie a gyerektartás összegének. Azt mondja “általában” a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-a. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 15%-tól lehet kevesebb, vagy a 25%-tól lehet több is.
A gyerektartás összege akkor lesz kevesebb a kötelezett jövedelmének 15%-ától, ha például a gyermek indokolt szükségletéből a tartásra kötelezettre eső rész ezt nem éri el. Ha a tartásra kötelezett jövedelme havi 1 millió forint, (a 15%-a 150 ezer forint) amíg a gyermek indokolt szükségleteinek összege összesen 80 ezer forint, a bíróság nem fog a gyerektartás összege vonatkozásában 150 ezer forintot meghatározni.
A gyakorlatban az egyik szülő általában próbál minél magasabb indokolt szükségletet igazolni. Ez az igyekezet gyakran minden reális alapot nélkülöz. ezzel szemben a másik szülő a gyerektartás minél alacsonyabb megállapítása érdekében még a valós költségeket is vitatja.
A gyerektartás összege meghatározásakor nem érdemes a bíróságot szamárnak nézni. A bírók túlnyomó többségének van gyermeke, teljes mértékben tisztában van a költségeivel. Tisztában van azzal is, hogy a tartásra kötelezett szülők hogyan szoktak próbálkozni az igazolt jövedelem csökkentésével. Tisztában van azzal is, hogy az emberek milyen területen általában mennyit keresnek. Nem először találkoznak a valótlan minimálbéres bejelentéssel, vagy hogy pont a per előtt szűnt meg a fél munkaviszonya, vagy csökkent a bére.
Mekkora a gyerektartás összege a bírósági gyakorlatban?
A gyerektartás összege körében leszögezhető, hogy 2022-es évig 100.000,- Ft összeget meghaladó gyermektartásdíj a bíróság gyakorlatában nagyon ritka volt. Ez vonatkozott a nagykorú továbbtanuló gyermekre is, akinek kategóriákkal magasabb költségei vannak, mint egy óvodás gyermeknek.
A gyerektartás összege 2021. év végéig akkor haladta meg a 100 ezer forintot, ha a gyermeknek valamilyen rendkívüli igénye volt. Ilyen például költséges tartós fejlesztés, tartós betegség, ha fizetős óvodába, iskolába jár. Aztán jött a 2022-es év, és a gyermektartásdíj 100.000,- Ft-os felső határa áttörésre került mint a 400 Ft-os forint/euró árfolyam.
A fizetős bölcsőde, óvoda, iskola körében meg kell említeni, hogy a szülők közös döntésén kell hogy alapuljon. Az egyik szülő önálló döntésével nem generálhat költségeket a másik szülőnek."
Forrás:
Ajánlom a linkelt oldal figyelmes elolvasását.
Véleményem szerint már most többet fizetsz, mint amit a bíróság meghatározna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!