Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem ez lenne a diákmunka lényege?

Nem ez lenne a diákmunka lényege?

Figyelt kérdés

Sziasztok! El vagyok keseredve, összevesztem anyukámmal.

Úgy kezdődött, hogy a nyáron diákmunkán voltam, és nem olyan régen kaptam meg a fizetésemet.

Eddig egy dolgot vettem belőle, egy drágább sampont (10.000 Ft volt). Egy fodrász ajánlotta többek között ezt,mivel én kérdezgettem,hogy mi lenne nekem jó,de nála nem is lehetett ilyet kapni, tehát nem akarta rám erőltetni.

Az egyik barátnőmnek is volt ilyen, amikor náluk aludtam megkérdeztem kipróbálhatom e,mondta hogy persze. És sosem volt még olyan szép a hajam,mint amikor azzal mostam.

Úgyhogy szerettem volna venni egyet. Aztán valamelyik nap anya meglátta a fürdőszobában, kérdezte,hogy milyen sampon ez,mikor vettem, stb. Aztán kérdezte az árát, én meg nem akartam hazudni. Kiakadt. Tudom nyilván,hogy ez nem olcsó, de én kerestem meg rá a pénzt, és a többit szeretném beosztani. Csak ezt olyan jó érzés volt megvenni úgy hogy tudtam,hogy ennek én kerestem meg az árát.

Nem ez lenne a diákmunka lényege? Hogy olyan dolgokra,amikre a szüleidtől nem szeretnél pénzt kérni,azt ebből megveszed magadnak?

2023. aug. 29. 08:26
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
24%
27 vagyok. Nem voltam bunkó, csak a többiek írták, milyen samponokat ismernek, gondoltam megírom a tapasztalataimat, de én kérek elnézést, hogy megpróbáltam segíteni neked. Többet nem fordul elő!
2023. aug. 29. 12:05
 32/59 anonim ***** válasza:
13%

Amennyiben előre megbeszéltétek, hogy a fizetésed részét/teljes egészét magadra költheted, azaz nincs édesanyád felé anyagilag rendezetlen tétel, akkor vissza kell kérdezni, hogy ő ellenzi-e, hogy megvetted? Tehát ki kell mondatni vele, hogy "Igen kislányom, ellenzem és helytelenítem, hogy ezt megvetted!". Ha ez megvan, akkor vissza kell kérdezni, hogy "Anya, oké, szerinted helytelen volt, de már megvan. Már használtam is, fel van bontva, szerinted mit kellene tennem? Mit tartanál helyesnek?" Nyilván anyuka köpni nyelni nem fog tudni, hogy ilyen határozott és egyértelmű kérdést kapott, de ki kell vele mondatni, hogy semmit nem tudsz tenni, nem tudod visszavetetni, stb. Innentől az jön, hogy ha már tudomásul vette, hogy megvetted, visszacsinálni nem lehet, akkor van-e értelme ezen zsörtölődni? És szépen következetesen bele tudod terelni abba, hogy kénytelen legyen elfogadni, hogy hoztál egy döntést, a saját hatáskörödben. Akár hányszor elkezdi tenni a megjegyzést mondjuk a család előtt, hogy "hát igen, Zsófika 10ezres samponnal lögyböli a búráját" akkor visszanézel szúrósan: "Anya, ezt már megbeszéltük, ugye???"

Én így fogadtattam el a mindenbe beleszóló apámmal a becsajozásomat fiatal srác koromban. Lett egy barátnőm, akit a családja miatt apám nagyon nem tartott semmire, és ezt éreztette velem a megjegyzéseivel, meg a húgomnak fakadt ki, hogy "ilyen proli családból lévő együgyű pitschät kellett felszednem", meg milyen jövőkép ez stb stb stb. Apám elé álltam és annyit kérdeztem: "Ellenzed a kapcsolatot vele? Az a kívánságod, hogy szakítsak a lánnyal?" Erre fater: "Nem, én ezt nem mondtam." Én: "De akkor ezeket miért mondtad az előbb? Ha tényleg nem ellenzed?" Apám: "Hát ő csakúgy mondta" Én: "Azt meg minek? Döntsd el az álláspontodat. Van-e értelme ezen vergődni és marni egymást? Ha méltatlannak érzed a családunkhoz, akkor nyíltan mondd ki, vállald fel és én el tudok gondolkodni, ha netán válaszút elé állítasz. De ha elfogadod őt barátnőmnek, akkor minek a megjegyzéstevés???!!!???" És ezek után ha apám vitriolozott vagy epézett, akkor csak ezt visszamondtam: "Szakítást vagy válaszút elé állítást szeretnél?" És csönd volt.

2023. aug. 29. 12:06
 33/59 anonim ***** válasza:
86%

Igen is, meg nem is. Nem fekete és fehér kérdés ez.

A jelen leírást szűken értelmezve a kérdezőnek igaza van. Megkereste a pénzt, és szinte illik az első egy két fizut elverni, akár "hülyeségekre" is. Szerintem szülőként rossz stratégia ezt minősíteni, mert csak az lesz belőle amit a többi hozzászólásban is írnak. Vagyis legközelebb már hazudni fog.

Ugyanakkor a diákmunka arra is való, hogy a fiatal megtapasztalja a pénz értékét. Az első egy két fizut elveri, utána elkezd gondolkodni, hogy vajon megéri e elverni. Sajnos tök általános hogy sokan beleragadnak az elverés fázisba, akár felnőttként is. Pénzügyi tudatosság nulla...

2023. aug. 29. 12:09
 34/59 anonim ***** válasza:
38%
Vajon megmutatod, elárulod, melyik sampon?
2023. aug. 29. 12:26
 35/59 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem csak kifakadt, hogy milyen drága volt. Ez még sokszor így lesz, amïg számot kell adnod arról, hogy mi honnan van...

Én 40 évesen dugdosom a cuccokat a család elől, amiket veszek, aztán egyszercsak előkerülnek.... Szerintem agyvérzest kapnának, ha tudnák mennyit költök...

2023. aug. 29. 12:41
 36/59 anonim ***** válasza:
93%
A diákfizetésből gyakran ilyesmiket vesz az ember. Az első diákmelós fizetésemet én se költöttem el valami bölcsen. De ez is a fejlődés része, ilyenkor alakul ki az a fogalom, hogy mi a pénz értéke, mennyit kellett dolgozni a tízezres samponért, megérte-e, stb, aztán idővel ez normalizálódik, ha már saját magáról kell a kérdezőnek gondoskodnia.
2023. aug. 29. 12:44
 37/59 anonim válasza:
85%
Megkérdezhetem pontosan milyen samponról van szó? Nekem se ártana hasonló:D
2023. aug. 29. 12:51
 38/59 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat!

Nem éreztem bunkónak a #27-est, én sem szerettem volna az lenni, elnézést ha annak tűntem.

Ez a sampon az:)

Redken Acidic Bonding Concentrate

2023. aug. 29. 13:07
 39/59 anonim ***** válasza:
79%

Ezt egy könyvben olvastam, ott a lány egy drága táskát vett magának:

"És nem a táska miatt mondom. Ami egyébként tényleg baromi jól néz ki. De lehetne telefon, repjegy, egy cipő vagy bármi más. Nem az a lényeg. Hanem amit szimbolizál.

Hogy vágytál valamire, ami mellett kitartottál, ami vezérelt, és ami végig célként lebegett előtted. Amit nem csettintésre szereztél vagy kaptál meg, hanem amiért kőkeményen megdolgoztál, és amit végül megvettél magadnak. És igen, lehet, más másra költötte volna, de kit érdekel? Te nem más vagy. Ez pedig az elért célod. Legyél büszke rá ennyi idősen "

Leiner Laura

2023. aug. 29. 13:54
 40/59 anonim ***** válasza:
11%
A 32-es válasznak melyik része nem jó, hogy így le lett pontozva?
2023. aug. 29. 13:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!