Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig támogatnátok a gyereket...

Meddig támogatnátok a gyereketeket a továbbtanulás során? Orvosi elkezdése?

Figyelt kérdés

Párom lányát felvették az orvosira, Szegedre, ez tegnap derült ki (bár a pontjai alapján várható volt).

Örülök neki, viszont az öröm nem felhőtlen...

27 éves, mióta leérettségizett, mindig kitalált magának valamit, hogy éppen mit szeretne csinálni, tanulni. Van már egy Bsc-je, azon kívül még másik 3 szakot is elkezdett, mellettük tanult mást is OKJ-n. Volt Erasmuson is, olyankor jöttek a "külföldre költözöm" tervek.

Okos amúgy, a magyaron kívül még három nyelven beszél, de dolgozni nem akar... A szülei támogatják, amivel az a gond nálunk, hogy a férjem a közös életünk elől veszi el a pénzt rá. Dolgozom én is, ő is, de ő a fizetése több, mint felét utalja el a lányának egy hónapban.

Eddig az volt, hogy jövőre diplomázik a mesterképzésen, utána már nem fogja támogatni ennyire, ezt meg is mondta neki és tudja a lánya is.

Aztán júniusban benyögte, hogy ja, amúgy ő jelentkezett még februárban az orvosira, dehát anyagi támogatás nélkül nem tudná elkezdeni, amellett aztán végképp nem fog tudni dolgozni. Kérdeztem, hogyha ez a terv, miért kezdte el ezt a mesterképzést, amit most csinál, mire mondta, hogy azért, mert nem akart unatkozni, ennyi idősen már illik valamit kezdenie magával, nem csak a két érettségire tanulni...

Én azt érzem, hogy neki ez csak újabb pár év, mikor takarózhat valamivel, hogy éppen miért nem dolgozik. Megvan még az összes támogatott félév neki, mert amiket elkezdett, mind önköltséges képzések voltak.

6 év alaphangon a képzés, ha belegondolok, hogy akkor itthon 6 évig még heti vitatéma lesz a pénz, legszívesebben elsírnám magam.

Őt is értem valahol, hiszen munkanélküliként olyan életszínvonalon élhet, mint rengetegen úgy sem, hogy az egész életüket végigdolgozzák.

Szeretnék beszélni erről a férjemmel, hogy valamennyire vegyen vissza a támogatásból, legalább úgy, hogy itthonra is maradjon, mi is tudjunk egyről a kettőre jutni, beleférjen néha egy kis extra is, mint pl. nyaralás. De közben a "gonosz mostoha" szerepére nem vágyom...

2023. júl. 27. 09:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/86 anonim ***** válasza:
4%

#68 ott bukik el a számításod, hogy 60 ezerből biztosan nem tud megélni a lánya, tehát minimum 3-400 ezret ad neki az apuka (lakbér, tandíj, megélhetés igy is nagyon szűkös)

Valószínűleg jól keres a férfi, az asszony csak telhetetlen es irigy

Igazi gonosz mostoha

2023. júl. 27. 15:27
 72/86 anonim ***** válasza:
16%
#68 Ha a kérdezőék elválnak, akkor mindkét fél megélhetési költségei növekednek, hiszen egy helyett két háztartást kell fenntartani. Ugye tudod még követni?
2023. júl. 27. 15:29
 73/86 anonim ***** válasza:
83%

"68 Ha a kérdezőék elválnak, akkor mindkét fél megélhetési költségei növekednek, hiszen egy helyett két háztartást kell fenntartani. Ugye tudod még követni?"

Ne zavarjon, hogy a kérdező már most fenntart egy háztartást. Apukanak lesz szivacs, mert ha a fizetesenek több mint fele a nayglanyra megy el, 20-25%-a meg tartasdij lesz, kb nulla az, ami önmagában fenntartására fog maradni.

71!

A számok példák voltak, plusz ott az anyuka is, aki ad neki. Emellett én nem olvastam, sehol, hogy hol él a drága gyermek, simán lehet otthon anyunal, így mondjuk nincs lakbér se

2023. júl. 27. 15:52
 74/86 anonim ***** válasza:
87%
Nem tökmindegy, hol él a csaj, meg kivel, mennyiből? 27 éves, majdnem 10 éve felnőtt, egy csomó képzést kezdett el és nem fejezett be, plusz, kábé bevallotta, HOGY nem akar dolgozni... Más kérdések alatt már rég elhordjátok az ilyeneket a faszba, hogy takarodjon dolgozni, de mivel annyira idióták vagytok, hogy mindig csak a kérdezőt akarjátok szidni, most véletlen sem a henyélő kölök a hibás. Eszem eldobom az ilyen birkáktól.
2023. júl. 27. 18:06
 75/86 anonim ***** válasza:
85%

74!

Ne zavarjon, de egy kötözködni kívánó valaszado kivételével mindenki más azt írta, hogy nem kell már támogatni.

A hol, kivel és miből el kommentet én írtam, már ha a 73.-rá gondolsz, ott konkrétan egy másik válaszra reagáltam.

2023. júl. 27. 18:10
 76/86 anonim ***** válasza:
87%
Nem zavar, mert eltűnt és nem is téged támadtalak és nem is rád értettem, a mondatom első fele csak a te hsz-odra reflektál.
2023. júl. 27. 18:12
 77/86 anonim ***** válasza:
0%
Megérkezett a lepontozóbajnok…
2023. júl. 28. 13:49
 78/86 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem semmi baj nincs azzal, ha valaki 27 évesen kezdi az orvosit (a híres idegsebész - Csókay András is 27 éves kezdte, előtte mérnöknek tanult), egyedül az lehet problémás, ha nincs meg rá az anyagi keret.

Viszont szerencsére több opció is létezik (orvosis vagyok, ezért felkutattam már a lehetőségeket):

- Szabadfelhasználású diákhitel (félévente akár 700 ezer forintot is igényelhet, ez egy olcsóbb albérletre + némi plusz kiadásra elég)

Harmadik évtől már dolgozhat részmunkaidőben + korrepetálhat diákokat a felvételire.

- Olcsó albérlet, ha a koli nem opció - azért egy 27 éves már nem való koliba, viszont van egy orvosis csoport a fészen, ahol lakótársakat keresnek.

- Kaja+könyvek: a kaját támogatnám, már csak azzal is, ha hétvégén főznek otthon, akkor vihet belőle. Meg engem anyu mindig szívesen megpakolna zöldségekkel, gyümölcsökkel, házi lekvárral, de gyakran bevásárol élelmiszert. A könyveket meg tudja kedvezményesen vásárolni felsőbbévesektől - igaz használtak lesznek, de nem az számít. Sőt a könyvtárból is kiveheti, igaz jobb őket megvenni, de akár ez is megoldható.

- Kaphat ösztöndíjat, ha jól tanul, illetve ha olyan helyzetben van, akkor szociális támogatást is igényelhet.

Az első két év lesz a vízválasztó: anatómia, biofizika, biokémia, ezek mind nagyon nehéz tárgyak és magas a bukási arány. Amint elkezdi a harmadik évet, mehet dolgozni.

Ami miatt nem aggódnék, az a diákhitel visszafizetése, orvosként - főleg ha külföldön fog majd rezidensként dolgozni - nevetve vissza lehet majd fizetni. Kicsit meg kell magát szorítania, beérni egy olcsóbb albival, rosszabb minőségű kajával, használt könyvekkel, hétvégi munkával, de nem ez az ára? Az a 6 év gyorsan el fog menni, és az sem igaz, hogy 37 évesen kezd majd dolgozni, mivel rezidensként már eleve DOLGOZNI FOG, nyilván nem lesz akkora a fizetése, mint szakorvosként egy budai magánrendelőben, de pl. a sebész-jelöltek fizetése elég jó, nettó 1 millát is meg lehet keresni pl. traumán vagy plasztikai sebészeten.

2023. júl. 31. 23:43
 79/86 anonim ***** válasza:
72%

Ja és még annyit hozzátennék, hogy amennyiben megvan rá az anyagi keret, addig szerintem nem érdemes ilyesmibe beleszólni. Egy orvos mindig jól fog keresni és visszafizetődik majd, orvosnak menni egy nagyon jó invesztálás.

Ha nincs rá anyagi keret, akkor pedig érdemes azokat az opciókat megfogadni, amiket leírtam. Próbálj a pároddal beszélni arról, hogy ne a fizetése 50%át küldje neki, hanem mondjuk a 20%át - ha megteheti, és azt is csak első két évben. Szerintem ez egy korrekt kompromisszum. És azért is korrekt, mert a lány nem csak úgy élősködik, nem is drogozik, hanem TANUL, 30ig pedig teljesen reális jövőt építeni. Ezt azért ne hagyjuk ki a képből.

2023. júl. 31. 23:49
 80/86 anonim ***** válasza:
11%
#78 Azt nem vetted figyelembe, hogy jó eséllyel már nincs államilag támogatott féléve. Szóval a 700e Ft szabad felhasználású diákhitel a tandíj felére elég… és akkor még nem vett egy kiflit se magának.
2023. aug. 1. 01:42
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!