Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig támogatnátok a gyereket...

Meddig támogatnátok a gyereketeket a továbbtanulás során? Orvosi elkezdése?

Figyelt kérdés

Párom lányát felvették az orvosira, Szegedre, ez tegnap derült ki (bár a pontjai alapján várható volt).

Örülök neki, viszont az öröm nem felhőtlen...

27 éves, mióta leérettségizett, mindig kitalált magának valamit, hogy éppen mit szeretne csinálni, tanulni. Van már egy Bsc-je, azon kívül még másik 3 szakot is elkezdett, mellettük tanult mást is OKJ-n. Volt Erasmuson is, olyankor jöttek a "külföldre költözöm" tervek.

Okos amúgy, a magyaron kívül még három nyelven beszél, de dolgozni nem akar... A szülei támogatják, amivel az a gond nálunk, hogy a férjem a közös életünk elől veszi el a pénzt rá. Dolgozom én is, ő is, de ő a fizetése több, mint felét utalja el a lányának egy hónapban.

Eddig az volt, hogy jövőre diplomázik a mesterképzésen, utána már nem fogja támogatni ennyire, ezt meg is mondta neki és tudja a lánya is.

Aztán júniusban benyögte, hogy ja, amúgy ő jelentkezett még februárban az orvosira, dehát anyagi támogatás nélkül nem tudná elkezdeni, amellett aztán végképp nem fog tudni dolgozni. Kérdeztem, hogyha ez a terv, miért kezdte el ezt a mesterképzést, amit most csinál, mire mondta, hogy azért, mert nem akart unatkozni, ennyi idősen már illik valamit kezdenie magával, nem csak a két érettségire tanulni...

Én azt érzem, hogy neki ez csak újabb pár év, mikor takarózhat valamivel, hogy éppen miért nem dolgozik. Megvan még az összes támogatott félév neki, mert amiket elkezdett, mind önköltséges képzések voltak.

6 év alaphangon a képzés, ha belegondolok, hogy akkor itthon 6 évig még heti vitatéma lesz a pénz, legszívesebben elsírnám magam.

Őt is értem valahol, hiszen munkanélküliként olyan életszínvonalon élhet, mint rengetegen úgy sem, hogy az egész életüket végigdolgozzák.

Szeretnék beszélni erről a férjemmel, hogy valamennyire vegyen vissza a támogatásból, legalább úgy, hogy itthonra is maradjon, mi is tudjunk egyről a kettőre jutni, beleférjen néha egy kis extra is, mint pl. nyaralás. De közben a "gonosz mostoha" szerepére nem vágyom...

2023. júl. 27. 09:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/86 Metionin ***** válasza:
95%
8. Szerintem mióta nem államilag támogatott, hanem állami ösztöndíjas a rendszer, asszem 2012.
2023. júl. 27. 10:00
 12/86 anonim ***** válasza:
92%
Köszi, 11.
2023. júl. 27. 10:01
 13/86 Metionin ***** válasza:
25%
Bár nekem ez a korhatár nem az orvosiról rémlik, nem valami más szakon volt?
2023. júl. 27. 10:01
 14/86 anonim ***** válasza:
3%
Én meg úgy tudom, hogy összesen 11 vagy 12 félévet támogat az állam egy embernek, amit gondolom rég túllépett az illető.
2023. júl. 27. 10:02
 15/86 anonim ***** válasza:
65%
11, előtte se volt korhatár.
2023. júl. 27. 10:03
 16/86 anonim ***** válasza:
96%

Napapli kepzesnel volt államilag támogatott félévek eseten, de ezek szerint már megszunt.

Mindegy, egy 27 éves 3 diplomást már baxnek támogatni, pláne ha van egy kiskorú gyerek

2023. júl. 27. 10:04
 17/86 anonim ***** válasza:
31%

15!

De volt, mert anno a húgomnak ezért kellett onkoltsegesre mennie

2023. júl. 27. 10:05
 18/86 Metionin ***** válasza:
95%
14. Írta a kérdező, hogy eddig fizetős képzéseken volt, akkor megmaradtak az állami félévei. De államin sem sétagalopp, anno tizenéve is örültünk ha használtan megvettük a könyveket 10-20-30 ezerért pedig nem is ált. orvosira jártam csak pár órám közös volt velük. Sokszor azért vállaltam plusz munkákat, hogy a könyvet ki tudjam fizetni. És akkor még nem ettél, nem laktál sehol stb.
2023. júl. 27. 10:06
 19/86 anonim ***** válasza:
86%

"27 éves, mióta leérettségizett, mindig kitalált magának valamit, hogy éppen mit szeretne csinálni, tanulni. Van már egy Bsc-je, azon kívül még másik 3 szakot is elkezdett..."

Tovább nem olvastam, ennyi elég a válaszhoz.

Nem támogatnám.

Úgy tennék, ahogyan - nagyon helyesen - az én időmben az ösztöndíjat adta az állam (ez már régen volt, lehet, hogy változott azóta). Szóval az érettségi után 5 éven keresztül (ha orvosit kezdtél 6 éven keresztül) fizetett ösztöndíjat. Ha 2 év után másba kezdtél bele, akkor ott már csak 3 évig kaphattad. 27 éves korára már senki se kapott.

Szóval a helyedben, kérdező, ha mondjuk 18 évesen leérettségizett és elkezdett valamilyen felsőfokú tanulmányt, akkor 23 éves koráig (na jó, ha közben dolgozott vagy külföldi ösztöndíja alatt nem kellett eltartani, akkor annyival hosszabb ideig) fizetném az eltartását.

Utána megmondanám neki: "Előtted a küzdés, előtted a pálya!"

És onnantól max. enni kapna otthon meg ingyen alhatna a szobájában.

Ill. közben mégis végigfutottam a szövegen, látom, nem veletek él. Akkor meg egyszerűen elzárnám a pénzcsapot. De eddig se a fizetésem felét adtam volna neki, ez holtbiztos. Még ha az új kapcsolatomból nincs gyerek, akit el kell tartanom, akkor sem (erről nem írtál, kérdező).

Kérdező, a helyedben én már ott iszonyúan kiakadtam volna, amikor a fizetése felét a lányának kezdte utalni. Ez abszurdum. Mondom ezt úgy, hogy vannak gyerekeim és nagyon szeretem őket.

2023. júl. 27. 10:06
 20/86 anonim ***** válasza:
19%

17, mese. Én 25 felett tanultam államin, nappalin.

Rendészeti képzés korhatáros, de ott nem csak a nappali.

2023. júl. 27. 10:07
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!