Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig támogatnátok a gyereket...

Meddig támogatnátok a gyereketeket a továbbtanulás során? Orvosi elkezdése?

Figyelt kérdés

Párom lányát felvették az orvosira, Szegedre, ez tegnap derült ki (bár a pontjai alapján várható volt).

Örülök neki, viszont az öröm nem felhőtlen...

27 éves, mióta leérettségizett, mindig kitalált magának valamit, hogy éppen mit szeretne csinálni, tanulni. Van már egy Bsc-je, azon kívül még másik 3 szakot is elkezdett, mellettük tanult mást is OKJ-n. Volt Erasmuson is, olyankor jöttek a "külföldre költözöm" tervek.

Okos amúgy, a magyaron kívül még három nyelven beszél, de dolgozni nem akar... A szülei támogatják, amivel az a gond nálunk, hogy a férjem a közös életünk elől veszi el a pénzt rá. Dolgozom én is, ő is, de ő a fizetése több, mint felét utalja el a lányának egy hónapban.

Eddig az volt, hogy jövőre diplomázik a mesterképzésen, utána már nem fogja támogatni ennyire, ezt meg is mondta neki és tudja a lánya is.

Aztán júniusban benyögte, hogy ja, amúgy ő jelentkezett még februárban az orvosira, dehát anyagi támogatás nélkül nem tudná elkezdeni, amellett aztán végképp nem fog tudni dolgozni. Kérdeztem, hogyha ez a terv, miért kezdte el ezt a mesterképzést, amit most csinál, mire mondta, hogy azért, mert nem akart unatkozni, ennyi idősen már illik valamit kezdenie magával, nem csak a két érettségire tanulni...

Én azt érzem, hogy neki ez csak újabb pár év, mikor takarózhat valamivel, hogy éppen miért nem dolgozik. Megvan még az összes támogatott félév neki, mert amiket elkezdett, mind önköltséges képzések voltak.

6 év alaphangon a képzés, ha belegondolok, hogy akkor itthon 6 évig még heti vitatéma lesz a pénz, legszívesebben elsírnám magam.

Őt is értem valahol, hiszen munkanélküliként olyan életszínvonalon élhet, mint rengetegen úgy sem, hogy az egész életüket végigdolgozzák.

Szeretnék beszélni erről a férjemmel, hogy valamennyire vegyen vissza a támogatásból, legalább úgy, hogy itthonra is maradjon, mi is tudjunk egyről a kettőre jutni, beleférjen néha egy kis extra is, mint pl. nyaralás. De közben a "gonosz mostoha" szerepére nem vágyom...

2023. júl. 27. 09:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/86 anonim ***** válasza:
77%
#41-feltéve, hogy apuka ennyire jól keres. Ha gond a pénz, akkor feltételezem, hogy nem.
2023. júl. 27. 10:55
 42/86 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező!

Ezt még azelőtt rendezni kell köztetek, hogy aktív jogviszonyt indít a lányzó az egyetemmel. Az orvosi nem kispálya, ha otthagyja 1-2 félév után súlyos összegeket kell visszafizetni (majdnem másfél millió forint félévenként).

Hangsúlyozd, hogy nem rosszindulatból, de aki eddig ennyire csapongó volt, mindenbe belekezdett majd otthagyta (gondolom ezek 2-4 éves képzéseknek indultak) majd egy 6 éves, embert-próbáló képzésen 27 éves fejjel végre beérik és végigcsinálja? Kérdezd meg a párod, hogy ő erről mit gondol, őszintén.

A másik. A lány úgy hozott egy ilyen hosszútávú financiális döntést, hogy tudta, a támogatás hamarosan megszűnik. Nem szólt, majd kész tények elé állított titeket (férjedet), hogy igen, ha a mestert befejezi megszűnik a támogatás... de ő most bele akar kezdeni az orvosiba, akkor csak nem gondoljátok már azt, hogy elzárjátok a pénzcsapot? Stb.

Kompromisszumként (bár őszintén nem látom, hogy ezt be tudná tartani a párod) arra lehetne gondolni, hogy OKÉ, mész egyetemre, de akkor

- koli

- államin maradsz (mert az, hogy államira bekerültél, nem azt jelenti, hogy ott is maradsz, kell tartani az átlagot is hozzá)

- kapsz x összeget, hogy a kaját, könyveket megvedd, oszdd be

- egyéb kiadásokra keresd meg magad a pénzt

--> "hiszen munkanélküliként olyan életszínvonalon élhet, mint rengetegen úgy sem, hogy az egész életüket végigdolgozzák" ergó a szükségesen felül kap pénzt. A minimumon felül nem támogatnám, mivel magának főzte, hogy 27 évesen még mindig semmilyen megtakarítása nincs (gondolom eddig még soha nem is dolgozott, nyáron sem) és rátok szorul. Az utazásait, hobbijait nem vagytok kötelesek fizetni. Azt hogy lakjon valahol (csak a kolit fizetném!) meg egyen igen, orvosi mellett nehéz fixen dolgozni, de alkalmi munkát könnyű találni, ekkora tudással meg akár nem csak orvosisokat korrepetálhat majd zsebpénzért.

Nem irigylem a helyzetedet kérdező, nagyon nem... Meg van a véleményem, de igyekeztem nem ebbe az irányba vinni a mondandómat...

2023. júl. 27. 11:07
 43/86 anonim ***** válasza:
80%

Na akkor leírom az én történetem.

Jövőre szeretném elkezdeni az orvosit, ekkor már 24 éves leszek, két éve végeztem közgáz alapszakon, azóta teljes állásban dolgozom és önellátó vagyok.

Nagyon komoly tervezgetéseket igényelt, hogy hogyan is tudnám megvalósítani az orvosit, de az, hogy a szüleim támogatását kérjem egyszer sem jutott eszembe. Jövő szeptemberig annyi pénzt takarítok meg amennyit csak tudok, illetve természetesen az állami a cél és a kollégiumi lakhatás (ez már magában nagyon nagy "spórolás"), szerencsémre több orvos ismerősöm van, így könyveket betudok tőlük szerezni, illetve általuk megtudtam, hogy harmadik évtől már lehet olyan munkát vállalni amelyből normálisabban el tudod tartani magad. (plusz legvégső esetben ott a diákhitel, nem is gondolná az ember mennyien azzal tanulnak)

Szóval én a helyetekben leülnék beszélgetni a lánnyal, hogy ha tényleg ezt szeretné, akkor igenis megkell érte dolgoznia, illetve ha nincs tisztában az anyagi helyzetetekkel, akkor azt is ismertetni kell vele, hogy most nem ő a legfontosabb kiadás szempontjából.

Egy értelmes embernek ezt megkell értenie.

2023. júl. 27. 11:16
 44/86 anonim ***** válasza:
84%

Azonnal kulon kasszara mennek es kozolnem a parommal h havi 50e ad a kozos gyerekre mint gyerektartas

A rezsi koltsegek kicsit tobb mint a fele fizetnem (a gyerek miatt)

Ha nem tetszik neki akkor tenyleges valas.

2023. júl. 27. 11:31
 45/86 anonim ***** válasza:
19%
Kérdező nagyon eltűnt, lehet, hogy tényleg kamu kérdés?
2023. júl. 27. 11:33
 46/86 anonim ***** válasza:
86%

Fura, hogy a férjed ezt veled előre meg sem beszélte. Teljesen egyértelmű neki, hogy a fizetése felét mindig odaadja?

Bár nyilván van az a fizetés, aminek a feléből és jól meg lehet élni :) De gondolom, nem így van nálatok, ha egy nyaralásra sem jut.

Én biztos, hogy nem szeretnék ilyen férjet. Nem fog megváltozni. Nekem is van ilyen ismerősöm. Szerencsére csak ismerős, mert nekem ilyen férfi nem kéne. Az ő gyereke már 30-on felül van bőven, és náluk még mindig ez megy. A gyerek még mindig tanul, dolgozni ne akar igazán.

2023. júl. 27. 11:39
 47/86 anonim ***** válasza:
74%
45- vagy van élete és majd válaszol, ha ráér olvasni ezt a sok sszt?
2023. júl. 27. 11:44
 48/86 anonim ***** válasza:
84%

Nem támogatnám, de ez NEM a te dolgod - mondjuk én ilyen esetben eleve külön kasszán volnék, és mindenki abból él, amilye van.

Ha a férjed a fele fizetését az orvosira költi, egészségére, de én egy petákkal nem járulnék hozzá MÁS hobbijának - mert ez már csak azért megy, hogy ne dolgozzon a csaj, de a férjed ahhoz is lökött, hogy észrevegye.

2023. júl. 27. 12:29
 49/86 anonim ***** válasza:
90%
Jó, látom, van közös gyerek - akkor elválnék és ennyi. A férjed idióta.
2023. júl. 27. 12:31
 50/86 anonim ***** válasza:
88%
Megértelek, hogy nem vágysz gonoszmostoha-szerepre, de belekényszerültél. Ugyanis van gyereketek. Muszáj kepviselned az ő érdekeit. Allj a férjed elé és mondd meg, hogy a közös gyereketek ugyanannyi támogatásban kell hogy részesüljön, mint a 27 eves felnőtt gyereke. Ebben benne van a szép gyerekkor közös élményekkel. Olyan nincs, hogy a 27 éves nagy ló kitalál valamit es akkor ti nem tudtok semmi másra költeni, és a közös gyerek szív. Az már csak mellékszál, hogy ilyen orvos keze közé aztán nem szívesen kerülnék, az tuti... de nem fogja elvégezni...
2023. júl. 27. 12:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!