Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig támogatnátok a gyereket...

Meddig támogatnátok a gyereketeket a továbbtanulás során? Orvosi elkezdése?

Figyelt kérdés

Párom lányát felvették az orvosira, Szegedre, ez tegnap derült ki (bár a pontjai alapján várható volt).

Örülök neki, viszont az öröm nem felhőtlen...

27 éves, mióta leérettségizett, mindig kitalált magának valamit, hogy éppen mit szeretne csinálni, tanulni. Van már egy Bsc-je, azon kívül még másik 3 szakot is elkezdett, mellettük tanult mást is OKJ-n. Volt Erasmuson is, olyankor jöttek a "külföldre költözöm" tervek.

Okos amúgy, a magyaron kívül még három nyelven beszél, de dolgozni nem akar... A szülei támogatják, amivel az a gond nálunk, hogy a férjem a közös életünk elől veszi el a pénzt rá. Dolgozom én is, ő is, de ő a fizetése több, mint felét utalja el a lányának egy hónapban.

Eddig az volt, hogy jövőre diplomázik a mesterképzésen, utána már nem fogja támogatni ennyire, ezt meg is mondta neki és tudja a lánya is.

Aztán júniusban benyögte, hogy ja, amúgy ő jelentkezett még februárban az orvosira, dehát anyagi támogatás nélkül nem tudná elkezdeni, amellett aztán végképp nem fog tudni dolgozni. Kérdeztem, hogyha ez a terv, miért kezdte el ezt a mesterképzést, amit most csinál, mire mondta, hogy azért, mert nem akart unatkozni, ennyi idősen már illik valamit kezdenie magával, nem csak a két érettségire tanulni...

Én azt érzem, hogy neki ez csak újabb pár év, mikor takarózhat valamivel, hogy éppen miért nem dolgozik. Megvan még az összes támogatott félév neki, mert amiket elkezdett, mind önköltséges képzések voltak.

6 év alaphangon a képzés, ha belegondolok, hogy akkor itthon 6 évig még heti vitatéma lesz a pénz, legszívesebben elsírnám magam.

Őt is értem valahol, hiszen munkanélküliként olyan életszínvonalon élhet, mint rengetegen úgy sem, hogy az egész életüket végigdolgozzák.

Szeretnék beszélni erről a férjemmel, hogy valamennyire vegyen vissza a támogatásból, legalább úgy, hogy itthonra is maradjon, mi is tudjunk egyről a kettőre jutni, beleférjen néha egy kis extra is, mint pl. nyaralás. De közben a "gonosz mostoha" szerepére nem vágyom...

2023. júl. 27. 09:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/86 anonim ***** válasza:
90%
Nem támogatnám. Mi ő, a titkok könyvtárosa? Még ő is dolgozott a sok tanulás, diploma gyűjtés mellett. Keressen pénzt a meglévő végzettségeivel a vén diákja.
2023. júl. 27. 10:20
 32/86 anonim ***** válasza:
81%

off: 2005-2009 közt voltam Bárczis, gyp nappalin, 1977-ben születtem, tehát 28 évesen kezdtem... Tehát akkor biztosan nem volt korhatár. A mostani tv 2011-es, ebben sincs.

Kérdező, muszáj lesz leülni a férjeddel, megmondani neki, hogy sokallod a támogatást. Az a baj, hogy a lányra nem tudok haragudni, ilyen, mert a hülye szülei ilyenné tették. Mindent lehet neki, nincs határ, persze, hogy kihasználja.

2023. júl. 27. 10:26
 33/86 anonim ***** válasza:
86%
SZerintem egy darab alapszakos diploma támogatása várható el a szülőtől. Minden más már luxus. A kisasszonynak el kellene menni dolgozni 27 évesen, nem belekapni ebbe meg abba. Addig fogja ezt csinálni, amíg apuka hagyja magát. Ahogy fent is írták, a férjednek kellene tököt növeszteni és felnőttként kezelni a lányát, aminek már illene lennie. 27 évesen akar elkezdeni orvosnak tanulni? Tehát majd 37 évesen fog tudni először önállóan munkába állni, mert addig folyamatos tanulás. Ha eddig sem tudott kitartani semmiben, akkor majd pont a legnehezebb szakot fogj valóban elvégezni? Ezt ti beveszitek? Ez a lány egy élősködő, semmi más.
2023. júl. 27. 10:28
 34/86 anonim ***** válasza:
21%
Ez egy válaszvadász mese. Nem kell mindent elhinni, amit az interneten egy névtelen ismeretlen leír. De ha lenne ilyen eset, akkor az határozottan sorsdöntő lenne: vagy a lánya, vagy a párja.
2023. júl. 27. 10:29
 35/86 anonim ***** válasza:
89%
#35-én ismerek személyesen hasonló sztorit. Ott is egyetemről egyetemre váltogatott a gyermek, mert semmi nem tetszett neki. Ott a szülők azért a sarkukra álltak és el kellett menni neki dolgozni. Érettségivel nyilván valami gagyi munkát talált csak, de hát ez van.
2023. júl. 27. 10:31
 36/86 anonim ***** válasza:
91%
Tök jó lesz a kisgyereknek úgy felnőni, hogy anyuka kigürcöli a belét hogy mindent meg tudjon neki adni, apuka meg közben a másik gyerekének küldözgeti a többszázezreket. Csak mert az orvosinak az az alapképzés a 0. lépcsőfoka, az még minimum egy évtized, mire orvos lesz belőle. Aztán lehet hogy akkor se megy el normálisan dolgozni, hanem elkezd kutatni, mert megteheti. Ami egy tök szép meg hasznos dolog, csak megélni nem lehet belőle. És akkor ott vagyunk, hogy 45 évesen is az apjából él. A kisgyerek meg közben hallgatja hogy nem kaphatja meg a plüssöt meg nem mennek állatkertbe mert a Katikát kell pénzelni, majdnem 30 évesen. Jó lenne ha leülnétek a férjeddel és közölnéd vele hogy ébredjen már fel, mert ez így k*rvára nem jó, vagy ha nem számít nektek a ti családotok és a ti gyereketek, csak a Katika, akkor lehet külön utakon menni.
2023. júl. 27. 10:32
 37/86 anonim ***** válasza:
95%
#37- egy ilyen ember sose fogja elvégezni az orvosit. Ahhoz baromi nagy kitartás és motiváció kell. Pár évig majd bukdácsol, meg évet halaszt, azt annyi. Majd 35 évesen is ott tart, hogy még nem lesz semmiben munkatapasztalata, felvenni se fogják így sehova dolgozni. Vannak bajok.
2023. júl. 27. 10:36
 38/86 anonim ***** válasza:
92%
38, ó ilyenből lesz a gyógyszerügynök. Nekem is van egy ismerősöm, hat évig bukdácsolt a számvitel szakon, aztán valahogy elvégezte az orvosit, most koleszterinszint-csökkentőt reklámoz a háziorvosoknak... (nyilván kellett hozzá a két szülő, akik mindketten azon az egyetemen lettek orvosok)
2023. júl. 27. 10:40
 39/86 anonim ***** válasza:
93%
Konfrontálódás nélkül nem fog menni. Meg kell beszélned a férjeddel. Ha a lányt állami képzésre vették fel, ha jól tanul, ösztöndíjat is kap, plusz vehet fel diákhitelt. Elhiszem, hogy orvosi mellett nehezebb dolgozni, de akár ha a hétvégéken pár órás munkát végez, vagy heti 2-3 órát korrepetál kémiából, biológiából középiskolásokat, ebből a három forrásból azért fenn kellene tudnia tartani magát. 27 évesen ilyen szintű támogatást várni a szülőktől gáz. Lépj fel határozottan. Férjed gondoljon bele, hogyha elválsz, akkor bizony fizethet a tartásdíjat a közös gyereketekre, akkor nem fog beleférni a nagy cula támogatása. Konfrontálódást nem fogod tudni kikerülni, de a saját gyereked érdekében lépned kell.
2023. júl. 27. 10:42
 40/86 anonim ***** válasza:
81%
Hát én megkérném, hogy amennyit a nagylánynak utal, ugyanannyit tegyünk félre egy elkülönített számlára a közös gyereknek . A maradék meg egyezzen meg a te fizud összegével, amit közösen éltek fel. Igy lenne igazságos.
2023. júl. 27. 10:51
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!