Van itt más is, akit nem támogatnak a szülei a továbbtanulásban?
Az én esetemben ez inkább az anyámra igaz.
Kezdjük ott, hogy mindig is utált és éreztette velem, hogy sose lehetek elég jó neki, ennek az egyik oka a szerinte "undorító személyiségem". Ez kb. annyit tesz, hogy mindig is eléggé magamnak való, szótlan, visszahúzódó ember voltam és már gyerekként is nagyon introvertált voltam, sose volt 1-2 embernél több barátom és szabadidőmben az iskolában is inkább olvastam, minthogy a többiekkel ordibáljak, amíg a tanár vissza nem jött a terembe. Ahogy idősödtem, egyre több bántó beszólást kaptam emiatt tőle, mostanában már napi szinten mondogatja, hogy szégyent hozok rá, mert nem járok el sehova, a munkatársai meg barátnői gyerekei bezzeg mindig buliznak. Még amiatt is beszól, hogy nem szeretem az alkohol ízét és sosem iszok alkoholos italokat, olyankor is mindig rákezdi, hogy "bezzeg XY gyereke...", meg mondogatja, hogy márpedig meg KELL szoknom az ízét, különben ki fognak nézni a társaságokból, hogy nem iszok "normális italt", csak rostost meg vizet :D
A lényeg, hogy középiskolás koromban volt pár osztálytársam, akik eléggé utáltak épp az imént leírt tulajdonságaim miatt, és az érettségi szóbelijén úgy jöttem haza, hogy a sírás határán voltam, mert amikor vártunk a bizonyítványosztásra, ez a pár osztálytársam megint elkezdett beszólogatni, meg az egyikük utánozta, ahogy szerinte járok meg beszélek és ezen röhögtek kb. egy óra hosszáig, ill. pár másik osztálytársunk is látta és közülük is nevettek ezen. Amikor hazajöttem, apám látta rajtam, hogy valami baj van és elmeséltem neki és elkezdett nyugtatgatni, hogy ne foglalkozzak velük, mostmár úgyse kell velük találkoznom (sajnos de, kellett...de mindegy) és hozzátette, hogy "Ne izgulj, kicsikém, ha elmész egyetemre, ott már nem lesznek ilyen kis nyomorékok az osztályodban". Erre anyámnál elpattant valami és elkezdett ordibálni velünk, hogy persze, majd én fogok egyetemre menni, ő aztán nem fogja fizetni nekem a tandíjat, meg amúgyse ilyen életképtelen kis valamik valók oda, mint én. Utána 2 évig technikusin voltam és közben folyamatosan kaptam tőle ilyen beszólásokat, illetve egyszer apámnak meséltem, hogy az egyik osztálytársam (aki egyben az egyik gimis osztálytársam, és egyben utálom is volt) orvosira akar menni, amikor mindig is 2-es tanuló volt, meg szerintem az érettségije is 2es-3as lett, mire anyám megint leállt veszekedni velem, hogy most röhögök rajta, pedig ő életképesebb, normálisabb, mint én és majd figyeljem meg, ő lesz a főnököm, ha elmegyek dolgozni.
Aztán eljöttem ugye egyetemre (államilag támogatott szakra mellesleg) és kb. az első 1-2 hétben úgy tűnt, örült nekem, aztán megint beszólogatott. Pl. egyszer egy tanár mondta órán, hogy jövő héten nem tart órát, mert valami dolga lesz, de nem küldött róla semmi üzenetet, én meg nem írtam fel, mert úgy voltam vele, hogy felejteném el, hogy nem kell órára jönni? És így végül elfelejtettem és csak erre az egy órára beutaztam a suliba, majd mikor beléptem a tök üres előadóba, akkor esett le, hogy fölöslegesen jöttem be. És amikor anyám ezt megtudta, egyből olyanokat mondott, hogy ebből is látszik, hogy nem egyetemre való vagyok. Meg kb. heti szinten kapok tőle olyanokat, hogy úgyis ki fogok bukni, az én fajtám az elsők között bukik ki mindig, stb. A vizsgaidőszak kezdeténél már azt is megkaptam tőle, hogy amúgy egy lusta here vagyok, amiért nem dolgoztam az első félévben suli mellett, bezzeg az ő munkatársainak meg nem tudom kicsodáinak a gyerekei egyetemre járnak és amellett, hogy minden órára bejárnak tisztességesen, főállásban dolgoznak is, meg amellett még háztartást is vezetnek és eltartják magukat. Mellesleg azért nem dolgoztam, mert az állandó beszólogatásai mellett féltem, hogy tényleg az elsők között leszek, akik kibuknak, ezért bejártam még az elméleti órákra is, amikre amúgy nem lett volna kötelező, meg még lett is volna kitől elkérnem az anyagokat. De attól féltem, ha nem járok be, nehezebb lesz megtanulnom más jegyzetéből a dolgokat, stb., szóval végül inkább bejártam minden órára a biztonság kedvéért, volt olyan nap, amikor reggel 8-tól este 7-ig is bent voltam..És szerinte még ezután FŐÁLLÁSBAN dolgoznom kellett volna valahol.
Van más is rajtam kívül, akinek ilyen legalább az egyik szülője? Ti hogy bírjátok ki?
Szia! Sajnos nálunk hasonló a helyzet, anyu dettó ugyanezt csinálta velem és tesómmal is. Mindig más volt a jó, ez a mai napig így van. Szörnyű ilyen szülővel élni, akinek sosem leszel elég jó, de sajnos itt valami gond van felfogásban. Én addig kevésbé vettem erről tudomást, ameddig nem mondták azt nekem, hogy egy szülő feltétel nélkül szereti a gyerekét. Nálunk soha nem ez volt a példa.
Mennyi idős vagy? Gondolom 20-21-nél nem lehetsz több jelenleg. Ebben a korban főleg egyetemistaként elég nehéz kiszakadni, főleg ha anyagilag is oda vagy kötve. Kollégiumba nincs lehetőséged menni esetleg? Vagy bármi részmunkaidö / hétvégi állás? Nekem anno egyetem mellett a munka sokat segített, hétvégente mentem. Így volt pénzem apróságokra és itthonra besegíteni (mikor kifizetek dolgokat mindig elfogadóbb a helyzet) illetve az előny, hogy nem kellett itthon lenni. Tanulmányi ösztöndíj? Ha jól gazdálkodsz talán egyetem végére össze tudsz annyit kaparni munkából és ösztöndíjból, hogy egy kaucióra elég legyen. Persze függ attól, hogy hol, én vidéken élek.
A legjobb amit tudok mondani, hogy ne akarj neki megfelelni illetve ne vedd fel a sértéseit. Nagyon nehéz, de meg sem kell hallani. Szerintem anyukádnak súlyos önértékelési gondjai vannak, amit rajtad ver le.
Hogy reagál, ha szembeszállsz vele? Az enyém leginkább agresszióval reagált, kivéve az utóbbi pár évben mert most már fél tőlem. Illetve most már van hova lelépnem pár hónapon belül, és ez tudott is volt 1-2 éve, így próbál normálisabban viselkedni. Ha hangember, akkor lehet elég lenne egyszer visszaszólnod. Apukáddal nem tudjátok leültetni és ketten beszélni vele? Elég világosan el kellene mondani, hogy az állandó kritizálás nem egy elfogadható nevelési módszer.
A mai napig hajlamos vagyok elhinni magamról, hogy egy sz.rd...b vagyok köszönhetően anyu nevelésének. Én voltam k...a, r....c, ingyenélő. A szapulást csak kezelni tudod tudatosan később de sajnos nyomot hagy.
Barátok mennyire állnak melletted / tudnak ezekről?
(én 28/L)
Van itt más is, akit nem támogatnak a szülei a továbbtanulásban?
Miután leérettségiztem, el kellett mennem gyárba dolgozni. Anyám megmondta hogy nem fog támogatni, vegyek magamnak kaját, és adjak a rezsibe mert nem használhatom a vizét, stb ingyen.
Nem bírtam a gyárat az emberek miatt, elvégeztem a munkaügyin keresztül egy tanfolyamot, azzal helyezkedtem el. Levelezőre mentem 2 év kieséssel, mellette dolgoztam vagyonőrként.
Rezsibe adtam nem kis összeget, kaját, mindent magamnak vettem.
Mindig mondta hogy minek tanulok, úgyse viszem semmire. Menjek gyárba, mint ő. Egy semmirekellő buz1 vagyok, mert nem gyárban dolgozok. Lusta, haszontalan féreg aki egész nap a s3ggén ül. Egy parazita...sorolhatnám még a szép szavait. Mindig éreztette velem hogy egy senki vagyok.
Ő a 8 általánosával a nagy valaki, akit 40 éves koráig eltartottak...
Tehát szerintem örülj neki, hogy anyádnak csak a szája jár. Te legalább mehettél nappalira, nem gyárban sz0ptál. :)
Amúgy azóta elköltöztem, elvégeztem a szakot sikeresen.
Nem olvastam végig
Az én anyám le se sz@rt nagyjából soha. 16 évesen abbahagytam a középiskolát és elkezdtem dolgozni,18 évesen elköltöztem tőle. 26 évesen érettségiztem estin munka és gyerek mellett, aztán mentem levelezőre 27 évesen már két gyerekkel, munka mellett.
Persze akkor már nagyon menő volt, hogy van egy egyetemista gyereke...
Szóval ne foglalkozz semmivel, amit akarsz azt elérheted Te magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!