Szerintetek ez így rendben van? 18 évesen így kell korlátozni?
21-7es vagyok.
Az anyósom nagyon vallásos...ezért ilyen.Egyèbkènt nincs semmi gond a korkülönbsèggel,rengeteget segítettem a páromnak,van hàzam,egzisztenciàm, èrettsègire is felkészìtettem,semmit nem tudott a világról.Fèlàrva,egyedül nevelte az anyukája.Most is mindig segítem mindenben,mert az anyósom elvette tőle a 3 milliót,amit az apjától örökölt...ennyit erről.
Szerintem meg egyáltalán nem racionális a korlátozás. Miért, ha nem a barátjánál van, akkor egy átlag tini estig a könyvek felett ül és mindig az iskolára tekintettel fekszik le? Ugyan már, még egy dolgozó felnőtt sem feltétlen. Meg én nem akarom elbagatellizálni a gimnazisták leterheltségét, de simán belefér hogy hétköznap is egy nap elmenjen a barátjához. Nekem gimnazistaként is abból állt a tanév, hogy iskola után elmentem lógni az osztálytársaimmal, vagy hétvégén kirándultunk, ha otthon voltam akkor gameltem. Tanulni meg max. egy nappal zh. előtt, vagy óra előtt meg a lyukas órában. Utolsó évben annyi különbség volt hogy heti 40 órát dolgoztam a szórakozás helyett. És simán mindenből hoztam a 90% körüli eredményt érettségin, még oklevelet is kaptam érettségi bizonyítvány kiosztásánál :D Ha felnőttet akarnak nevelni belőle, akkor megengedhetnék, hogy igen menjen, és nézzük hogy menedzseli az életét. Ebben az életkorban már elvárható, hogy fel tudja valaki mérni mennyi alvás, mennyi tanulás kell neki ahhoz hogy a kötelezettségeit el tudja látni. Nézzük meg, hogy megy neki. Ha nem működik közbelépünk. Ilyenkor a nevelés már nem abból kéne álljon, hogy mindent szabályozunk és mindent korlátozunk, hanem amíg egyes feltételeket betart, azok teljesülnek addig mozogjon szabadon. Meg kell tanulnia élni. Vagy majd ha külön háztartásban él dolgozó emberként, akkor is hazahívják a szülei hétköznap hogy ne a párjával aludni mert nem fogja tudni kialudni magát az éjjel? Amúgy is hülyeség, ha nekem korán kellett kelni akkor szexeltünk délután/este aztán zuhany, pár órát filmeztünk még és 11 körül már bőven aludtam. Miért lenne törvényszerű, hogy ha valaki a párjával van akkor egész éjjel gyűrik a lepedőt. Sosem értettem ezt az éjjeli szex sztereotípiát, én jobban szeretek szexelni mások tényleg csak éjjel lennének képesek rá :D
Én nem akarok olyan tanácsot adni hogy néha konfrontálódj a szüleiddel, mert minden szülőnél más taktika válik be ahhoz, hogy függetlenedj tőlük. Viszont nálam ez vált be tizenéves koromban, amikor jöttek azzal hogy de oda ne menjek, meg 10-re érjél haza, nem aludhatsz stb... Én bizony elmentem oda, nem értem haza 10-re, ott aludtam, ők meg kénytelenek voltak konstatálni hogy ez történt. Amikor hazamentem persze mindig jött az ordítozás, fenyegetőzés, pofozkodás, ők előálltak az "amíg az én asztalomnál eszel" kezdetű autoriter érveikkel, én mindig elmondtam a magamét hogy ez nonszensz, semmi okot nem adtam rá, örülhetnének inkább hogy ilyen rendes gyerekük van aki nem drogozik, nem is nagyon fogyaszt alkoholt, jól tanul, nem balhés, kimarad a hülyeségekből, épségben, józanon hazaér akkor mi a problémájuk? Ezt eljátszottuk párszor aztán szépen lassan megváltozott a hozzáállásuk. Mondjuk én ezt olyan 16 éves korom körül csináltam amíg nem jöhettek azzal, hogy akkor el lehet menni. Bár mondjuk ahhoz szerintem idiótának kell lenni, hogy túlkorlátozz egy 18 évest azon az alapon, hogy félek romlik az iskolai teljesítménye, de kidobom ha megszegi a korlátokat akkor is ha amúgy változatlanul jók voltak az eredményei. Eddig nem volt szarban a gyerekem, akkor most már biztos abban lesz. Nem a gyerek a lényeg, hanem hogy hatalmaskodni tudjak. Őskori mentalitás. Szerintem nem dobnának ki emiatt. Amit mondani akartam, hogy meg kell küzdeni azért az autonómiáért. :) Engem eleinte anyám még a wcre is alig engedett el egyedül, a végén már szinte szabadon jártam, keltem. Persze érdemes diplomatikusnak lenni. Nem ismerik a barátod szüleit? Te mennyire vagy jóban velük? Sokszor engedékenyebbek a szülők ha ismerik a másik szülőt, tartják a kapcsolatot, érzik hogy ott is szülői kontroll alatt vagy. Vagy kialkudhatnál egy próbaidőt: amíg jók az eredményeid hadd tölts ott 1 hétköznapot, cserébe felajánlhatsz valami plusz házimunkát is.
#35 Azért nem racionális, mert nem ebben élsz/éltél. Én pl. ennyi idősen kollégista volt, exkatona parasztok mondták nekem a takarodót, és lecsesztek, ha ki mertem menni utána pisilni. Minden barátnőm szülei azon a véleményen voltak, hogy ő aludhat nálunk, de én nem aludhatok náluk. Én ezt nem értettem, mert nem vagyok szülő és az én szüleimnek nincs lányuk, de biztos van valami nem teljesen racionális magyarázata. A kérdező szempontjából meg tök mindegy, mert attól, hogy itt bármit mondunk, a szülei ezen nem változtatnak.
Egyébként folyton az ömlik mindenhonnan, hogy a közoktatásban mennyire túlterhelt mindenki, aludni-pihenni-tanulni-házit írni semmire nincs idő, de hétköznap este pasinál aludni lenne? Ne szórakozzunk már.
Én akkor is szeretek együtt aludni ha nincsen szex.
Jobban alszom tőle mert érzem nem vagyok egyedül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!