Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek gáz, ha apámnak...

Szerintetek gáz, ha apámnak nincs meg a 8 általános?

Figyelt kérdés

64 éves. Egyszerű munkásember, reggel elmegy az építkezésre, hétvégente hazahozza a pénzt. Este leül a TV elé és megissza a párszáz forintos sörét.

Anyámnak a szakmunkás megvan.

Én mérnökhallgató vagyok jelenleg.

2022. nov. 7. 21:30
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/71 anonim ***** válasza:
74%
08.54, ez valóban lehet hátrány, de nem ok arra, hogy diplomásként lenézd az iskolázatlan szüleidet. Tény, hogy könnyebben tudnak érvényesülni azok, akik mögött ott annak a szakmai sikereket elérő, szerteágazó kapcsolati hálóval rendelkező szülők, de ez sem garancia az érvényesülésre. Sok magasan képzett ismerősöm van, akiknek a gyerekei a léc alatt rohangálnak, az alapszintet sem hozzák. Az, hogy manapság ki mit hoz ki magából, csak részben függ a szülei iskolai végzettségétől, mentalitásától.
2022. nov. 8. 10:28
 52/71 anonim ***** válasza:
100%

Semmiképpen se "gáz". Szerintem beszélgess el a szüleiddel, milyen volt a gyerekkoruk, miért is hagyták abba idő előtt az iskolát.

Nagyon sok oka lehet, hogy valaki 45-50 éve nem fejezte be a 8 osztályt. Akkor 16 éves korig tartott a tankötelezettség. Pl. évvesztesen kezdte az iskolát, jött egy komolyabb betegség, hosszan hiányzott, nem volt osztályozható és évet kellett ismételnie. Következő évben meg nem tudott beilleszkedni az osztályba, csavargott, nem járt be, és mikor 16 lett, nem volt csak 6 vagy 7 lezárt osztálya.

De az is lehet, hogy tényleg gyengébb értelmi képességekkel rendelkezett, ún. kisegítő iskolába járt, és az ott szerzett 8 osztály a többségi iskola 6 osztályának felelt meg akkoriban. (A gyenge értelmi képesség nem feltétlenül öröklődik, lehet olyan születés utáni oka is, ami az utódokra nyilvánvalóan nem hat.)

Vagy a szülők nem érezték fontosnak az iskolát, a nagytestvért otthon tartották, hogy vigyázzon a kistestvérekre, vagy idénymunkák idején menjen a felnőttekkel napszámba. Nem volt fontos, hogy legyen ideje tanulni, hogy ha megakad, valaki segítsen neki (nem is volt, aki segíteni tudott volna).

De az is lehet, hogy valaki diszlexiás vagy diszkalkúliás volt, amit nem ismertek fel, a gyereket elkönyvelték lustának, butának, és így is könnyen megtörténhetett, hogy egy -két bukás után 16 évesen kimaradt az iskolából. Persze ha a szülők rendszeresen kapcsolatot tartottak a pedagógusokkal, rengetegszer elmondták, hogy a Pisti/Julcsi nagyon igyekszik, gyakorol, stb, akkor könnyebben meglett a kegyelemkettes, de ha a családot se nagyon érdekelte, a gyerek magatartása se volt kifejezetten példás, akkor az iskola is könnyebben adta fel a dolgot, a gyerek bekerült a "lemorzsolódott" kategóriába.

2022. nov. 8. 10:32
 53/71 anonim ***** válasza:
81%
Ezek az iskolai végzettség és szakmai, képesítés stb kérdések mind-mind a társadalmi elvárásokon belüli -hoz -hez -höz képestiségről szólnak. Azért, mert nem seggelt évekig a sulipadban, attól még lehet egy őszinte, tiszta szívű, szerető apa, egy lelkiismeretes és a családjáért mindent megtévő családfő, lehet benne sok szeretet és odaadás. Ahogy rengeteg scheggfej van az agyoniskolázottak között, úgy az egyszerű ember is lehet kedves, jó fej, odaadó stb. A suli akkor számít csak, ha éppen állást keres valaki. Ő nyilván már nem.
2022. nov. 8. 10:49
 54/71 anonim ***** válasza:
30%
Szerintem az a gáz, hogy te ilyen vagy. Inkább költötték volna a felnevelésedre szánt pénzt magukra, jobban jártak volna.
2022. nov. 8. 11:13
 55/71 anonim ***** válasza:
22%
Mi rosszat írtam? #54 vagyok.
2022. nov. 8. 11:25
 56/71 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az lenne a gáz, ha szégyellnéd emiatt a szüleidet.

Ha becsületes emberek és téged felneveltek, akkor becsüld meg őket .

2022. nov. 8. 11:42
 57/71 anonim ***** válasza:
95%
Nem. Az számít milyen ember.
2022. nov. 8. 11:49
 58/71 anonim ***** válasza:
29%

az a gáz, hogy jársz talán fél éve a menő mérnök egyetemedre, de máris úgy kimosták az agyad, hogy azon aggódsz, milyen ciki hogy a szüleid még tisztességes emberek voltak.... egy gusztustalan kis szrcsimbók vagy, aki nem érdemelte meg, hogy ilyen jók legyenek hozzá a szülei.

csak őket sajnálom, jóhiszeműen iskoláztattak, mert ők még abban a régi világban nőttek fel, ahol ez volt egy szülő célja és álma, te meg ezt úgy hálálod meg, hogy valódi, huszonegyedik századi értelmiségi mocsokká alacsonyodsz...

2022. nov. 8. 12:27
 59/71 anonim ***** válasza:
69%
Már ez a kérdés is felháborító, hogy ciki. Miért is lenne az 64 évesen, mikor nemsokára nyugdíjba megy. Senki nem fogja megkérdezni tőle, hogy milyen végzettsége van, hisz nem fog már állást keresni. Az sokkal fontosabb hogy milyen ember, és biztos megvan a magához való józan paraszti esze.
2022. nov. 8. 12:38
 60/71 anonim ***** válasza:
83%

Nevelőapám (4 éves korom óta nevel), neki sincs meg.

6.és 8.ban megbuktatták, a 8at masodszor nem kezdte el, elment dolgozni.

18 évesen börtönbe is került, 20évesen szabadult.

24 volt, mikor anyát megismerte.

Ma 50 éves. Írni, olvasni, számolni nyilván tud.

Ma már egy építőipari vállalkozása van, 1 évre előre be vannak táblázva. Még a mai árak mellett sem kell megnézniük, mit vesznek a boltban, simán elmennek évi 2x nyaralni anyával.

Én is rengeteget köszönhetek neki, mindig mindent megkaptam, apám helyett apám volt. Tisztességgel felnevelt.

2022. nov. 8. 13:53
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!