Szerintetek gáz, ha apámnak nincs meg a 8 általános?
64 éves. Egyszerű munkásember, reggel elmegy az építkezésre, hétvégente hazahozza a pénzt. Este leül a TV elé és megissza a párszáz forintos sörét.
Anyámnak a szakmunkás megvan.
Én mérnökhallgató vagyok jelenleg.
Régen a szegény családokban nem volt lehetőség tanulni
Miért lenne gáz?
Örülj hogy neked megadatott. Hálátlan vagy
Tudod Magyarországon még a 80-as években is ritkaságszámba ment, hogy valaki érettségizzen. Tanultak az emberek egy jó szakmát és abból megéltek.
Ellenben viszont manapság valóban sok helyen azt látni-hallani, hogy ha valakinek nincs diplomája azt kb. egy műveletlen szalagmunkás droidnak könyvelik el. Szerintem ez a látásmód próbál benned is meghonosodni.
Nekem is 9 osztályom van csak, de relatíve jól élek… És ha mindenáron az lenne a célom, hogy gazdag legyek, valószínűleg el tudnám érni azt is. Csak vannak fontosabb dolgok is az életben…
Én speciel nagyon sok szépirodalmat olvastam már 12 éves koromtól kezdve, fiatal felnőttként meg komolyabb filozófiai műveket is el tudtam olvasni és meg is értettem. Több mint ezer könyvet olvastam el… Persze egy idő után ez önmagában nem épített, de élveztem.
Most így a harmincas éveim közepe fele viszont már nem igazán tudok elolvasni egy könyvet sem, egyszerűen túlságosan felgyorsult az élet és emiatt nem tudok koncentrálni, elkalandozok.
Én nagyon sokáig úgy voltam vele amúgy, hogy majd azért leérettségizek, aztán talán egyetemre is megyek, de túl sokáig halasztgattam a dolgot és már nem is érzem szükségesnek, mert mint írtam jól meg tudok élni nélküle is, az intelligenciám me műveltségem pedig nem ezektől függ.
De amúgy engem még általánosban buktattak meg kétszer egymás után, mivel a hiányzásaim meghaladták a megengedett mennyiséget, mindkét évben… Otthon is és az iskolában is szekáltak ezért nem volt kedvem bemenni. Kijött a gyámügy is, de csak ijesztgettek és nem voltak kíváncsiak a problémámra, csak kijelentették, hogy én nem akarom hogy gondozásba vegyenek (pedig lehet az lett volna a jó), mert az nagyon rossz… Emiatt pedig letagadtam az otthoni problémákat.
Utána nagynehezen elvégeztem az általánost, majd 1 évet jártam a gimibe, de nagyon ciki volt hogy idősebb vagyok… Lehet hogy hülyeség volt, de akkoriban zavart.
Annyit hiányoztam, hogy kirúgtak onnan majd amikor már nem voltam tanköteles, nem jártam többé iskolába.
Először feketén dolgoztam egy keveset, aztán vállalkoztam.
Ha akarnék még érettségizni, minimum 2 évig kéne felnőtt oktatásba járnom… Ez szerintem hülyeség. Jobb lenne, ha valami osztalyozó vizsgával le lehetne ezt rövidíteni, sokkal. Az egyetemeken meg lehetne egy komolyabb felvételi rendszer, ne csak az érettségi pontszámokon múljék a dolog, hanem lehetne felvételi vizsga…
Az iskolának amúgy is csak annyi értelme van, hogy az alapvető szociális készségeket elsajátítsuk… Tanitashoz teljesen elavult a magyar oktatási rendszer.
Az én esetemben mondjuk szocializációra sem volt jó, olyan volt a légkör, hogy majdnem megölt.
Szerintem ha legális lenne a fegyvertartás, akkor Magyarországon lenne a legtöbb iskolai lövöldözés népesség arányosan…
Öregapámnak sem volt meg a 8 általános, de a bányánál befejezte és vájár képzésen is részt vett.
Ha abból indulok ki, ma mennyibe kerül egy képzés, és milyen lehetetlen tudást nyújtanak, ő nagy tudású volt. Több beton keverőt készített, fűrész gépet (nem sufni tuningosat), kazánt készített, emellett villanyt szerelt, burkolt, festett, még a Wartburgot is javította otthon. Hiába lehet neked bármekkora végzettséged, én a két szememmel láttam, hogy képes volt erre, és talán még ma is csendben vagyok, annak ellenére már, hogy nem él, mert hiába van egy szakmám, neki meg egy vájár iskolája volt, mégis lényegesen nagyobb tudású ember volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!