Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyi lakbért szokás fizetni...

Mennyi lakbért szokás fizetni fiatal felnőttként a szülőknek?

Figyelt kérdés

Előre leszeretném szögezni, hogy alapvetően jó kapcsolatom van a szüleimmel, viszont elég késői gyerek vagyok így eléggé kibontakoznak a generációs különbségek,nem utálok itthon élni, de vonz az önállóság, hogy végre a magam ura lehessek.

Történetesen arról van szó, hogy tavaly érettségiztem, idén végeztem el a technikusi képzést, július óta pedig főállásban dolgozmk a szakmámban. Eddig megvolt beszélve az, hogy 50.000 Ft-tal hozzájárulok a költségekhez, teljesen normálisnak gondolom, hogy amennyiben már nem tanulok és keresőképes vagyok, - akkor beszállok a rezsi+kajába. Édesapám a minap pedzegette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel lehet, hogy a dupláját kéne bedobnom a családi kasszába.

Több barátom is keres magának jelenleg lakótársat, és azon töprengtem, hogy ebben az esetben meglépném a következő lépést a felnőtté vááashoz.. elköltöznék. Osztottam szoroztam, nagyjából 150e forintomba kerülne egy hónap, viszont végérvényesen a magam ura lehetnék. Alapvetően régóta fontolgattam, viszont úgy tekintettem az otthon maradásra, hogy minimalizálom a költségeim, spórolgatok amíg lehet, ezáltal összegyűjtve akár az önerőt későbbiekre egy ingatlanra.

Tulajdonképpen a szüleimnek se lenne rossz, kevesebb lenne a rezsi, kaja költség, viszont ebben a formában nem érzem relevánsnak azt, hogy maradjak.

19/F

2022. szept. 7. 17:18
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem ez esetben lehet jobb ha kipróbálod magad, milyen egyedül- főleg ha a szüleidhez vissza tudsz menni, ha gikszer van
2022. szept. 7. 17:23
 2/39 anonim ***** válasza:
89%
Egyszerűbb lenne emgvárni a számlákat s ugy számolgatni, nem epdig rögtön bedobni dupláját.
2022. szept. 7. 17:24
 3/39 anonim ***** válasza:
77%

Nézd, szerintem ez nem ennyire fekete fehér, nem hiszem hogy van rá egyetemes jó válasz. A szülő és a gyerek lehetőségeitől függ.

Ha engem megnézünk, 33 évesen, 18 éves korom óta nem élek otthon. Én jól keresek, megengedhetném magamnak hogy hazaadjak, annak ellenére hogy nem lakom otthon, de a szüleim meg nem szorulnak rá, úgyhogy nálunk egy ilyen gesztus értékű egyezmény van, én fizetem helyettük a tv/internet/telefon/2 mobil számlát, és kész. Felajánlottam, hogy 50-100 ezer forint havonta nekem nem probléma, ha ők úgy érzik hogy nekik segítség, de mondták hogy köszönik nem kérik.

Olyan helyzet is lehet, és szerintem a tiéd ilyen, bár nem írtál a szüleid anyagi helyzetéről, hogy a gyereknek jobban szüksége van a pénzre az élete indításához, mint a szüleinek. Ebben az esetben szerintem minimalizálni kell, amit a gyerektől várunk.

Olyan is lehet viszont, hogy otthon a szülőknek is szüksége van minden forintra. Ebben a helyzetben pedig a gyerek kötelessége szerintem az, hogy a saját anyagi lehetőségeihez képest a maximális összeget adja haza.

Meg nyilván ezeknek lehet százezer másik hibridje, tehát szerintem a helyzettől függ, hogy mi a válasz a kérdésre.

2022. szept. 7. 17:58
 4/39 anonim ***** válasza:
38%

"Mennyi lakbért szokás fizetni fiatal felnőttként a szülőknek?"

Amennyit a szülő kér....

Teljesen mindegy, hogy a válaszolok mennyit fizetnek, fizettek a szülőknek, vagy kértek, nem kértek a gyerekuktol, ha a TE szüleid X osszeget várnak, akkor vagy kifizeted azt az összeget, vagy elkoltozol.

Amit érdemes vegiggondolni a mérlegelésnél: mi van benne otthon ebben az összegben? Azon kívül, hogy ott laksz, mos rad anyad, takarít, főznek rád, stb? Mert alapból ugyan rengeteg lenne a havi 100e, de ha ebben benne van a teljes ellátásod is, akkor nem olyan sok ám az.

2022. szept. 7. 18:08
 5/39 anonim ***** válasza:
89%

Ez nagyon attól függ.

Jelenleg olyan ingatlanban lakunk, ami a szüleimé, nem fizetünk "albérletet", csak a rezsit. De több ingatlanjuk van és ráadásul üresen állnak, szóval még anyagi kár sem éri őket emiatt, hiszen amúgy se lennének kiadva. Amikor ki voltak, akkor én is albérletben éltem valahol és egy lakás árát már elköltöttem albérletre. Más lenne a helyzet, ha ki akarnák adni valakinek vagy rászorulnának arra, hogy a csóringer gyerekük anyagilag támogassa őket.

2022. szept. 7. 18:17
 6/39 anonim ***** válasza:
14%

Mszerintem maradj szüleiddek egy ébig úgy, higy felkészülsz a különválasra ez alstt az idő alatt.

- megtanulod beosztani a pénzed

- megtanulod kezelni a penzed (befizetesek, szamlak, kiadasok...)

- kitalálod, hogy albérletbe mész-e najd, vagy lakást veszel és a törlesztőt fizeted és hogy merre laknál egyáltalán, hogyan tovább.

Az, hogy hosszobb ideig spórolj Magyarországon, higy najd ha lesz soky akkor belevágsz valamibe, kb. dőreség. Ezt már nem érdemes.

2022. szept. 7. 18:19
 7/39 A kérdező kommentje:

3-asnak: Igazából van két felnőtt nővérem, ők régóta nem itt laknak, az általad említett bármiféle anyagi támogatás sem adott, nem is várják el tőlük, mindkettejük 3 gyermeket nevel, nekik is van elég bajuk. Az anyagi helyzetről: Anyukámnak néhány éve volt egy jelentősebb szívproblémája illetve az ízületi nem az igaziak, azóta előnyugdíjban van és az itthoni dolgokat látja el "főállásban", természetesen mi is besegítünk. Apukám dolgozik, magyar viszonylatban elég jó a fizetése, így kettejük bevétele nagyjából 4-500e Ft-ra tehető. Azt gondolom, hogy ennyi pénzből (eddig legalább is biztosan) meglehet élni probléma nélkül, nyilván más kérdés a jelenlegi helyzetben a megnövekedett rezsi árak, az infláció, valamint a jelentősen növekvő élelmiszer árak.

4-esnek: Nos igazából anyukám hozzá mérten a lehető legtöbbet megeszi amit tud, de azért apukám és jómagam is besegítünk a házimunkába.

2022. szept. 7. 18:24
 8/39 anonim ***** válasza:
73%
Én biztosan nem fizetnék ki ötvennel többet, hogy önálló legyek.
2022. szept. 7. 18:35
 9/39 anonim ***** válasza:
81%

De jure: 30000 ftot adok haza.

De fakto: mivel falun lakunk és én járok be a városba dolgozni, annyit amibe az adott hónapban került amiket pluszba hozattak a nagy bevásárláson kívül.

2022. szept. 7. 18:54
 10/39 anonim ***** válasza:
44%
A szüleid nem szeretnék, hogy tudjál spórolni saját lakásra?
2022. szept. 7. 19:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!