Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek mit csináljak...

Szerintetek mit csináljak ebben a kínos helyzetben?

Figyelt kérdés

Szóval a szüleim kitalálták hogy menjünk el együtt, nagycsaládilag, nyaralni augusztus közepén. Vagyis ők ketten, nővéremék, mi a párommal és anyu tesójáék, meg az ő két gyerekük családostul, ez összesen 15 ember ebből 3 gyerek. Azt kell tudni hogy a családban eddig is feszült helyzetet okozott az, hogy én és a párom nem keresünk annyit mint a többiek, mivel ők már mind diplomás emberek, de mi csak egyetem mellett dolgozunk, így nyilván összeségében kevesebbet is tudunk, meg nem a diplomás bérminimum felett keresünk. Mi otthon leültünk és kiszámoltuk hogy mennyi az a maximum összeg amennyi nekünk belefér nyaralás címszó alatt (mivel mindenki a saját részét fizeti). Konkrétan ha étteremben együtt eszünk 3 vagy 4 felé szedetjük szét a számlát mert mindenki maga fizet. Mikor anyuék elkezdték mondani a terveket, meg hogy hova megyünk miket nézünk még enyhén szólva sokkot kaptam az áraktól és ismét elmondtam anyunak hogy nekünk ez az összeg a max, ennyi, nincs több. Közölte hogy mindent ő akar csinálni bízzam rá, ő mindent megold. Mondta hogy persze persze, belefér a pénzbe, nyugodjunk meg, vegyük ki a szabit, stb.

Na anyu ma elküldte a végösszeget amennyi ránk esik, és ez a 1,5szerese a max összegünknek. Tiszta ideg vagyok amiatt hogy ilyen lazán kezeli a pénzt, nyilván mert neki van. Nekik emelték a fizujukat az árak emelkedése miatt, plusz apunak már van nyugdíja is a keresete mellett. Nekünk a párommal nem emelték a fizunkat, de a kaja meg minden nekünk is drágább. Ha nem megyünk el anyu megsértődik, meg akkor sérteget, meg nem veszi fel nekem a telefont, meg stb. Most ilyenkor mit csináljak? Mi ezt terveztük a nyaralásnak, még Balatonon sem voltunk, végig melóztunk.

21L előre nagyon köszi!

2022. júl. 28. 22:40
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
93%
Számomra szülőként elképzelhetetlen, hogy ha közös nyaralást tervezek az egyetemista gyerekemmel (függetlenül attól, hogy van diákmunkából bevétele, vagy nincs )akkor ne én álljam a nyaralása teljes költségét. Nálam ez alap volt mindig is.
2022. júl. 28. 23:41
 12/55 anonim ***** válasza:
98%

Kérdező, anyukád elég undok. Nem akarok csúnyábbat írni, na. Ez nagyon ronda dolog felétek.

Nekem még kicsi a gyerekem, de nagyon idegen ez a helyzet. Hát nem a pénz a fontosabb, hanem a gyerek boldogsága. Örülnie kéne, hogy meg tud hívni titeket, jól érzitek magatokat, és megmarad a pénzetek is.

2022. júl. 28. 23:44
 13/55 anonim ***** válasza:
95%

Én megkérdezném, hogy az hogy megoldja mit jelent, kifizeti -e a különbözetet.

És azért az is felmerül bennem, hogy az étkezést hogy tudja kalkulálni előre, ez akár a tervezett duplájába is kerülhet, nem beszélve, hogy ti nem abba az árfekvésű étterembe mennétek be, mint ők.

2022. júl. 29. 00:00
 14/55 anonim ***** válasza:
90%

Na, ez ám a csodálatos nyaralás, ahová azért megy az ember, mert különben megsértődnek rá! És esetleg kölcsön kell kérnie (vagy hitelt felvennie), mert a másik olyan programokat tervezett be, amit ő nem tud kifizetni.

Receptem a megoldásra:

Le kéne válni a szülőkről.

Vagyis nem félni attól, ha nem veszi fel a telefont sértődöttségből. Egyébként is, aki sérteget, annál én rakom le a telefont, nemhogy abból csináljak problémát, ha ő nem veszi fel.

Másrészt nem a gazdag pereputtyal nyaralni, pláne, ha pont az anyukád ennyire érzéketlen a ti anyagi viszonyotokra.

Nekem az volna a természetes, hogy ha egy fiatalnak párja van, akkor elsősorban vele kettesben szeretne elmenni nyaralni. Nekem pl. a párod helyében eleve égnek állna a hajam attól, hogy a párom szüleivel, testvérének családjával + még egy rokon családdal együtt kéne mennem.

Most rövid távon mondd meg anyukádnak, hogy nem tudjátok ezt finanszírozni, úgyhogy nem mentek. Pároddal meg vagy ugyanebben az időben elmentek kettesben egy nektek megfizethető helyre, vagy később, ősz elejére szerveztek magatoknak valamit.

2022. júl. 29. 00:30
 15/55 anonim ***** válasza:
100%
Oké hogy 1,5 szeres a vége, de arról beszélj vele hogy ezt ki fogja finanszírozni. Előre szóltál mennyi a keret, ha fizeti a különbözetet ÊS szeretnék menni mennék, ha nem nem. Ezt beszéljétek meg először a pároddal, utána anyuddal. Ha megsértődik, így járt. Eleve nem normális dolog hogy bármennyi pénzt is elfodagjon tőletek, meg tanultok.
2022. júl. 29. 00:33
 16/55 anonim ***** válasza:
98%

Kérdező: számomra is fura, hogy a közös nyaralásra elhívna, de anyagilag nem segítene be és kiszámolva, elküldi a "rátok eső részt".

"Nem megyünk, anyagilag nem fér bele." -> több magyarázatot nem fűznék hozzá.

Ha az a szokás van, hogy mindig kínosan szét van szedve a számla, senki senkinek nem segít, akkor ez van: "anyagilag nem fér bele, nem megyünk".

2022. júl. 29. 03:33
 17/55 anonim ***** válasza:
92%
Ki akar velem fogadni, hogy az összeg úgy jött ki, hogy a költségeket egyenlően elosztották a családok közt és a kérdezőék többet kellene perkáljanak, mint a valós költségük? Pl ők kicsi olcsó szobát kapnak, 3 gyerekesek egy sokkal drágább nagyobbat, de mondjuk nem a saját szoba költséget kellene fizessék, hanem mondjuk 3 szoba esetén a szobaköltség harmadát
2022. júl. 29. 06:21
 18/55 anonim ***** válasza:
100%
Semmi újat nem tudok mondani. Anyád nem törődött azzal, amit mondasz, akkor ez ennyi, neked miert kéne vele törődni? Megsertődik, es? Akkora segítség az eletben, vagy a tamaszod? Hát nem. Akkor? Hadd sértődjön, legalabb most megtanulja, hogy a gyereke felnőtt, akit nem rangathat, miközben még csak nem is támogatja. Termeszetesen meg kell neki mondani, hogy köszi, de így nem mentek. Ami azt illeti, nemszeretem emberekkel amúgy sem kell a nyaralást erőltetni.
2022. júl. 29. 07:17
 19/55 anonim ***** válasza:
76%
15 fős nyaralás???? Nevetséges. Már akkor nemet mondtam volna, amikor felmerul az ötlet.
2022. júl. 29. 07:37
 20/55 anonim ***** válasza:
95%

Eddig 18 válaszolt olvastam (lehet előttem jön még 19. is). Mindenki azt tanácsolja, hogy ne menjetek. Csatlakozom hozzájuk én is (nagyon idős, nyugdíjasként). A gyerekeink diplomások, de amíg tanultak (nagyon jó állami ösztöndíjjal, külföldön), eszünkbe nem jutott volna, hogy a nyaralásukat velük fizettessük meg. Az ösztöndíjuk mellett még dolgoztak is, nyáron pedig a barátaikkal jártak külföldre gyönyörködni az országok szépségeiben. Nem együtt jártak (korkülönbség van köztük, tehát a barátok is mások voltak).

Volt, amikor mi is belföldön 15-en nyaraltunk, a nagy család, de még a jó anyagi helyzetük mellett sem jutott eszünkbe, hogy fizessenek, akár egy fillért is.

Megáll az eszem, hogy ezt várja el tőled anyukád. (Apa csak hallgat?)

Azt tanácsolom, amit az eddigi 18 válaszoló, azaz NE MENJETEK. Nincs kellemetlenebb annál, mint amikor valaki keserű szájízzel, minket lenézőkkel nyaralni kell. Milyen nyaralás lenne az?

Ha valaki megsértődik - ő dolga. Idővel megbékél (ha akar).

Ha van olyan személy a családban, akiről gondolod, hogy megérti az indokaidat (biztosan akad, hisz anyukád meggondolatlanul tart igényt a pénzetekre és közülük sokan erről talán nem is tudnak), akkor neki mondd el az indokaidat. Talán majd elmondja a többieknek is, ha szóba jönnétek, mert nem vagytok velük. A nyáron pedig csináljátok azt, ami nektek megfelel, erre költsétek a pénzeteket és ne egy savanyú ízű nyaralásra. Szép nyarat!

2022. júl. 29. 07:59
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!