Mit tudunk tenni? Nagyon rosszul esik, hogy így reagált.
Figyelt kérdés
16 éves lányomnak ma mondtuk el, hogy kistesója lesz, de nagyon rosszul reagált. Eddig egyke volt. Kiabál, hogy utálja a gyerekeket, megőrül a sírástól, ő nem akar bármit foglalkozni a kicsivel, de még hallgatni sem.
Semmit. Nem ő vállalta a babát, joga van úgy reagálni, ahogy akar. Nem köteles neked segiteni sem. Bár azért esélyes, hogy ha meglatja a picit, megenyhül.
2022. júl. 17. 07:48
2/38 anonim válasza:
Egy kis reggeli herhelős kamu, de legyen:
Nézz a szemébe, és mondd neki úgy, hogy te is komolyan gondolod: nem kell szittelned a testvéredet.
Külön szoba lesz a babának.
2022. júl. 17. 07:50
3/38 anonim válasza:
Hát így reggel 7kor ezzel indítani napot...
Hagyjatok neki egy kis időt.
Utána beszélgess el vele róla, hogy természetesen nem az ő feladata lesz a kicsi ellátása, felvigyázása sem.
2022. júl. 17. 07:59
4/38 anonim válasza:
Az első gyereknek már kis korban is "trauma" szokott amikor bejön a kistesó a képbe, és már nem csak az első gyermek marad a középpontban, hiszen osztoznia kell.
A lányod ugye egész eddigi életében egyedül volt, így nagyon hozzászokott ahhoz, hogy nem kell mással megosztania a figyelmeteket. Tudom, ez már elég közhelyes dolog, de bízzátok az időre, hogt megbékéljen ezzel. Ugyanakkor biztosítsátok őt arról, hogy attól, hogy lesz egy kistesója, őt még ugyanúgy fogjátok szeretni. De ilyen tipikus testvérekre idealizált gondolatokat ne mondjatok neki (pl. Szeretned kell, mert ő a testvéred) ne monjdatok neki, mert ezzel csak rontanátom a helyzeten.
Amúgy ajánlom figyelmetekbe a Beszélnünk kell podcast - A testvéri kapcsolatokról szóló epizódját.
2022. júl. 17. 08:00
5/38 anonim válasza:
Én 12 éves koromig voltam egyke nagyon vártam a húgomat, imadtam már mikor megtudtam hogy lesz, később aztán mégis sokszor éreztem féltékenységet, haragot, ez természetes. Végül felnőttünk, jó kapcsolatunk van a mai napig.
Amúgy eddig semmit nem olvastál utána egy testvér érkezéséről a családban? Nem lehetsz túl felkészült a témában...
2022. júl. 17. 08:24
6/38 anonim válasza:
Egy 16 éves lány mellé egy újszülött kistestvér felér egy sorscsapással. Csak gondold végig, eddig egyedül volt, most az eddigi nyugodt kis élete fenekestül felfordul. Nem fog tudni tanulni, aludni, nem jöhetnek át a barátnői, mindent az új jövevénynek kell alárendelni. Két év múlva érettségizik, és pont ez a két év fog a csecsemő körüli felfordulásban eltelni. Ha alapból nem szereti a gyerekeket, nagyon nehéz lesz vele elfogadtatni. Erre számítani kellett volna.
2022. júl. 17. 08:31
7/38 anonim válasza:
Régebben - 10 éves korom körül - nyüsztöltem mutteromat egy kistesóért, ma már meg sajnálnám, hogy ha ebbe az elqrt családba jönne még egy ártatlan jövevény, aki semmiről nem tehet.
2022. júl. 17. 08:43
8/38 anonim válasza:
Azt tudjátok tenni, hogy elmagyarázzátok neki, hogy nem az ő nyakára hoztátok össze. És ezt be is tartjátok.
2022. júl. 17. 10:21
9/38 anonim válasza:
Beszélj vele sokat az érzéseiről. Próbáld megérteni, ne meggyőzni, érezze hogy vele is foglalkoznak most is, később is. De te is fejezd ki a saját gondolataid, hogy te boldog vagy, ti ezt szeretnétek, ez nem mindig egyezik meg a gyerek akaratával, és amíg egy családban vagytok igen is a gyereknek kell néha alkalmazkodnia a szülők döntéséhez, nem fordítva. A gyerekre pedig nem neki kell vigyáznia, az a ti dolgotok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!