Lányom bukdácsol az egyetemen. Mit tegyek?
A lányomnak ez volt a hatodik éve az egyetemen. A képzés három éves lett volna. 10 éve elvàltunk az anyjával.
Az első két évben állami képzésen volt, majd a harmadik évben a gyenge tanulmányi eredménye miatt fizetni kellett tandíjat. Kollégium is megszünt e miatt, így az albérletet és a tandíjat együtt fizettük az anyjával.
A negyedik évtől aztán talált valamilyen munkahelyet, ahol gyakornok lett, de kötött tanulmányi szerződést is, így a munkahely fizeti a levelezős tandíjat azóta is. Ennek a részleteibe én nem vagyok beavatva. Főleg, hogy mennyi idő alatt kell végeznie, vissza kell-e a munkáltatónak fizetni ha nem sikerül. Kérdezem az anyját is, de ő csak annyit mond mindig, hogy ő már bele van ebbe fáradva, nem érdekli.
A héten keresett a lányom azzal, hogy pénz kellene, mert az első két év állami támogatását most vissza követeli az egyetem, mivel adott időre nem fejezte be a képzést. Az anyjával felesben kifizetnénk, mert a mi gyerekünk, hülye volt, mit tudok csinálni vele? Ez van.
Viszont a továbbiakban ezt nem akarom folytatni. A munkahelye, ahol most gyakornok, gondolom szintén támasztott valamilyen időbeli feltételt. Ha azt se teljesíti, akkor mi lesz? Fizessek megint?
Ráadásul a kisebbik lányom időközben ugyanazt a képzést elvégezte rendben időre, már a mester képzést csinálja. Ő azt mondja, hogy a nővérének még alap tárgyai is hiányoznak, amiket ráadásul már nem is fognak indítani, szerinte nem fogja tudni befejezni a képzést.
Én azt látom, hogy sose tanul. A kisebbik meg állandóan a könyv felett ült, nem lehetetlent várunk tőle.
Nem tudom, mit tegyek.

Ne fizess.
Főleg, hogy kérted, hogy ne iratkozzon be.
Nem hallgatott rád, akkor vállalja a felelősséget.
Mondd, hogy nincs pénzed.
Felnőtt nő a lányod, oldja meg.

Én, ha fizetem a gyerekem tanulási költségeit, akkor az az egyetlen elvárásom, hogy tanuljon, és végezze el rendesen azt a szakot.
Én nem is értem, hogy eddig miért fizetted. Ennyire sok felesleges pénzed van?
Egyszer muszáj véget vetni a dolgoknak. Azt hiszem, ez most a megfelelő alkalom.
Legyél már határozott. Vagy félsz a saját gyerekedtől, nehogy sérüljön az az elkényeztetett kis lelke? Hány éves koráig akarod még eltartani?

Azért ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben. 30 éves vagyok, 21 évesen már a kezemben volt a diplomám (szintén a 3 éves alapképzés után). Közben dolgoztam 2 munkahelyen, anyáméktól minimális támogatást kaptam (értsd szó szerint).
27 évesen már a szakmámban dolgoztam évek óta, jól kerestem, volt megtakarításom, a pofámról lesült volna a bőr, ha a szüleimtől kellett volna kérnem pénzt bármire is, pedig van nekik... És akkor itt olvasom, hogy aki meg szarik bele nagy ívből mindenbe, kib.szatja magát az állami képzésről, 27 évesen még egy alapszakos diplomát sem tud megcsinálni, belehazudik anyja-apja képébe, kihasználja őket, lehúzza őket, és az ilyen trasht meg pénzelik.
Komolyan ilyenkor megkérdőjelezem, mennyire éri meg tisztességesnek meg felelősségteljesnek lenni, mert látszik, hogy hülyéknek áll a világ.

Saját páromból tudok kiindulni. Most fog végezni az egyetemmel, 7 év után, bár ő az utóbbi pár évet passziváltatta mert elkezdett dolgozni, és munka mellett nem tudott rendesen az egyetemre koncentrálni, viszont most lehetőséget kapott, hogy befejezze és él is vele. Nem tudom a te lányoddal ténylegesen mi van, viszont én 28 vagyok, párom 30, tehát nagyjából egyidősek a lányoddal, én kb fél évig voltam gyakornok, utána felvettek teljes állásban, párom pedig soha, mert őt egyből foglalkoztatták.
Szóval szerintem is sántít valami a lányodnál. Ha ennyire nem megy neki az a szak, választani kell másikat, párom is két évig rossz szakra járt, nem ment neki, és elkezdett másikat levelezőn, mellette pedig dolgozott. Apropó levelező, párom úgy tudom azért fizette a féléveit mert levelezős volt. Nem tudom pontosan ez hogy van, és lehet tévedek. Szerintem derítsd ki mi van pontosan a lányodnál, ha már pénzt kér, ennyit elvárhatsz. Azt is nehezen hiszem, hogy a munkahelye 2 éve csak gyakornokként foglalkoztatja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!