Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Lányom bukdácsol az egyetemen....

Lányom bukdácsol az egyetemen. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

A lányomnak ez volt a hatodik éve az egyetemen. A képzés három éves lett volna. 10 éve elvàltunk az anyjával.

Az első két évben állami képzésen volt, majd a harmadik évben a gyenge tanulmányi eredménye miatt fizetni kellett tandíjat. Kollégium is megszünt e miatt, így az albérletet és a tandíjat együtt fizettük az anyjával.

A negyedik évtől aztán talált valamilyen munkahelyet, ahol gyakornok lett, de kötött tanulmányi szerződést is, így a munkahely fizeti a levelezős tandíjat azóta is. Ennek a részleteibe én nem vagyok beavatva. Főleg, hogy mennyi idő alatt kell végeznie, vissza kell-e a munkáltatónak fizetni ha nem sikerül. Kérdezem az anyját is, de ő csak annyit mond mindig, hogy ő már bele van ebbe fáradva, nem érdekli.

A héten keresett a lányom azzal, hogy pénz kellene, mert az első két év állami támogatását most vissza követeli az egyetem, mivel adott időre nem fejezte be a képzést. Az anyjával felesben kifizetnénk, mert a mi gyerekünk, hülye volt, mit tudok csinálni vele? Ez van.

Viszont a továbbiakban ezt nem akarom folytatni. A munkahelye, ahol most gyakornok, gondolom szintén támasztott valamilyen időbeli feltételt. Ha azt se teljesíti, akkor mi lesz? Fizessek megint?

Ráadásul a kisebbik lányom időközben ugyanazt a képzést elvégezte rendben időre, már a mester képzést csinálja. Ő azt mondja, hogy a nővérének még alap tárgyai is hiányoznak, amiket ráadásul már nem is fognak indítani, szerinte nem fogja tudni befejezni a képzést.

Én azt látom, hogy sose tanul. A kisebbik meg állandóan a könyv felett ült, nem lehetetlent várunk tőle.

Nem tudom, mit tegyek.

2022. máj. 15. 11:31
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

Márpedig két év után átkerült fizetősre, az erről szóló egyetemi döntést láttam, az anyja mutatta annak idején.

A mostani fizetési felhívást viszont nem.

2022. máj. 15. 12:37
 12/34 anonim ***** válasza:
96%
Ne fizess többet. Szívja meg maga azt, amit elrontott, mondom ezt úgy hogy én is egy három éves képzésen tanulok, jelen pillanatban az utolsó vizsgámra, a szakdoga előtt. Eddig nem érdekelte az egyetem? Mostmár titeket se érdekeljen. Segítettetek neki abban, amiben csak tudtatok, mostmár oldja meg egyedül. (És ne vonja bele a testvérét sem.)
2022. máj. 15. 12:37
 13/34 anonim ***** válasza:
95%

Ne fizess!

Egyreszt mert hulyenek nez, masreszt csesszett tanulni.

Vegyen fel diakhitelt!

2022. máj. 15. 12:40
 14/34 A kérdező kommentje:

Csakhogy ezt könnyű mondani h ne fizessek.

Persze. De utána mi lesz vele? Ki gondja marad? Az enyém meg az anyjáé.

Próbáltam neki mondani h hagyja abba. Próbáljon mást. Induljon üres lappal. De nem lehet vele beszélni, mintha süket lenne. Konyorogtem neki most január végén h már a februárban induló félévre ne iratkozzon be, semmi értelme nincs, de ha felhozom a témát, még a szobából is kimegy.

A kisebbik lányom azt mondja, hogy márpedig az egyetem tanulmányi szabályzatában szerepel ez. Mármint h vissza kell fizetni. De mondom, ezt még lenyelem.

De jár azóta is! Amit valaki megelőlegez neki, és mi van, ha ezt is visszakéri valaki egyszer. Mindegy hogy a munkáltató vagy a bank vagy akárki. Ki gondja lesz ez is?

27 évesen itt tart a gyerek.

2022. máj. 15. 12:47
 15/34 babyboom567 ***** válasza:
27%
Az itt elhangzottak alapján,saját magadnak kellene utánajárni személyesen a dolgoknak (mondjuk holnap).Szépen menj be holnap a hr-osztályra fizetési szándékkal,és ott mond el ,hogy xy apukája vagy, és jöttél megtudni, hogy akkor pontosan mennyit kell fizetni?,lehet e részletet kérni?van e határidő?stbstb
2022. máj. 15. 12:49
 16/34 babyboom567 ***** válasza:
67%
27 éves felnőtt nő,más ilyenkor már anya.Elmegy dolgozni és fizeti a dolgait,mint más felnőtt.Volt lehetősége, elszúrta,ha egyéb lehetőséget akar,megteremti magának.
2022. máj. 15. 12:52
 17/34 A kérdező kommentje:
De ha én bemegyek az egyetemre, adnak nekem infót? Mégiscsak nagykorú a gyerek.
2022. máj. 15. 12:52
 18/34 anonim ***** válasza:
93%

Felnőtt nő, valamikor el kellene kezdeni végre felelősséget vállalni a saját tetteiért.

Ültessétek le és kérjétek el tőle a tanulmányi szerződést, amit a céggel kötött, valamint szabjatok határt a támogatásotoknak.

2022. máj. 15. 12:55
 19/34 anonim ***** válasza:
92%

Hat akkor fizess.

27 ev esen egy 3 eves kepzesre jar, akkor van ertelme.

2022. máj. 15. 13:04
 20/34 anonim ***** válasza:
95%

A legtöbb egyetemen az állami támogatás addig él, amíg évente legalább 30 kreditet teljesít vki, tehát így át lehet kerülni fizetősre sorozatos bukásokkal. Ez az ajánlott mennyiség fele átlagosan.

És felnőtt ember szüleinek természetesen személyiségi jogok védelme miatt nem adnak felvilágosítást, kivéve, ha viszel írásbeli meghatalmazást az ügyintézéshez.

2022. máj. 15. 13:05
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!