Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért alakul ki a gyerekben a...

Miért alakul ki a gyerekben a bizalom a szülő felé?

Figyelt kérdés

Felnőtt vagyok nincs gyerekem,de nagyon sok esetben azt tapasztalom, főleg az utóbbi időben,hogy a gyerek fél oda menni a szülőkhöz,ha baj és fogalmam sincs,hogy ennek mi az oka. Elsősorban a szülőkhöz szól a kérdésem,hogy ez miért van mitől alaluk ki egy gyerekben,kamaszban?

A ti 10-16-20 éves gyereketek szerintetek őszinte?

Teljesen mindegy,hogy mekkora a baj,itt most nem azon van a hangsúly,hanem azon,hogy nem megy oda segítséget kérni.

Értem én,hogy próbálod úgy nevelni,hogy bizalommal forduljon hozzád,de a gyerek mégsem teszi ezt meg és ez az ami érdekel,hogy miért?

2022. ápr. 30. 05:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A bizalom a megértésen és a biztonságérzeten alapul. Azon a tapasztalaton, hogy bármit tesz, téved, hibázik, a szülőre mindig számíthat. Hogy ha a szülő valamiért haragszik, a szeretetét akkor sem veszíti el, és mindig segíteni, vigasztalni fog.
2022. ápr. 30. 06:02
 2/16 A kérdező kommentje:
Bocsi a kérdés, hogy miért nem
2022. ápr. 30. 06:07
 3/16 anonim ***** válasza:
97%
Azért nem tud kialakulni a bizalom, mert többször megtapasztalta a gyerek, hogy a szülő nem áll ki mellette. Nem megy oda, ha sír, nem hallgatja meg, ha baja van, stb. Akkor miért bízzon? A feltétlen bizalom akkor alakul ki, ha a szülőre mindig lehet számítani. A nevelés egy más dolog, természetesen nem kell és nem is lehet mindig egyetérteni a gyerekkel, de azt éreznie kell, hogy ha haragszunk is, a bizalmunk felé töretlen.
2022. ápr. 30. 06:32
 4/16 anonim ***** válasza:
87%

"...fél oda menni a szülőkhöz,ha baj és fogalmam sincs,hogy ennek mi az oka."

Nálunk pl az, hogy mindig az volt bennem, csalódás okozok az anyamnak. Soha egy rossz szava nem volt semmire, mindig segített és támogatott mindenben, mégis próbáltam mindig addig húzni a dolgokat, amíg lehetett. Koze nem volt az egésznek a bizalomhoz, az meg volt és még is lesz mindig felé.

A gyerekem amúgy ugyanilyen, mint én. O sem mondja el a problémáit nekem, ellenben szerencsére a férjemmel megosztja őket. Az ok is ugyanaz, nem akar csalodast okozni nekem. Zavar, hogy nem mondja el nekem, de ahogy írtam, én is ilyen voltam, így megertem. Annak nagyon örülök, hogy a férjemnek elmomdja, ha van valami.

2022. ápr. 30. 07:01
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

16 éves vagyok, a komolyabb beszélgetéseimmel kerülöm apukámat. Ennek nem az az oka, hogy nem szeretném, vagy ne lenne fontos a számomra. Nem is volt velem sosem erőszakos, csupán kisebb koromban voltak olyan dolgok, amik nekem fontosak voltak, de ő nem úgy reagálta le. Emiatt kialakult egy fajta tartózkodás.

Pedig biztosan, ha úgy akadna a helyzetem, jó tanácsot fog adni :)

2022. ápr. 30. 07:28
 6/16 anonim ***** válasza:
98%

"Teljesen mindegy,hogy mekkora a baj,itt most nem azon van a hangsúly,hanem azon,hogy nem megy oda segítséget kérni."

Kisebb ügyek esetében az is lehet, hogy - bár te úgy érzékeled - nem nem mer odamenni a szülőhöz segítséget kérni, hanem szeretné egyedül megoldani, mert érzi már annyira önállónak magát.

2022. ápr. 30. 07:38
 7/16 anonim ***** válasza:
75%
Kamaszkor alapból egy nehéz időszak. Amit úgy érzem a szülő és tini is nehezen él meg. Hogy lyenkor jó legyen kapcsolat szülő tini között szerintem az tudja áthidalni, ha már csecsemő kortól igyekszünk gyermekünkkel megfelelő kommunikációt kialakítani. Ebbe a rohanó világba ez elmarad. Sőt egy felmérés szerint alig kommunikálnak a családtagok. Emlékszem szüleim sem igazán kommunikáltak velem. Ha valamit megtiltottak (pl elmenjek diszkóba) elintézték azzal, ha szülő leszel megtudod/megérted miért tiltjuk ahelyett, hogy elmondták volna öszintén féltünk stb. Így kb nekem az a torzkép alakult ki, hogy az én szüleim nem értenek meg meg hogy mindentöl tiltanak. Az xy-nak milyen jó őt megértik a szülei. Azt mikor kb "beléptem 25 év fölöttiek táborába" jöttem rá valójában én vagyok az aki nem érti meg a szüleit és ano jót akartak nekem. De viszont így 36 évesen is megmaradt, hogy bár nagyon sokat javult de mégsem tudok úgy velük kommunikálni ahogy szeretnék.
2022. ápr. 30. 08:28
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
A bizalom nem kialakul, hanem elveszik. Egy pici gyereknél alapvető a bizalom a szülő felé, de azt kitartó munkával lerombolják, aminek ez az eredménye.
2022. ápr. 30. 08:36
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

A gyerek, amikor szüksége lett volna a szülőre, nem volt ott (pl. elmegy érte az oviba/suliba, de nem tudott, mert közbejött valami a munkahelyen ez már bizalomvesztéssel jár).

Másik eset lehet, hogy amikor a gyermek a bizalmába fogad és elkezd a számára fontos dolgokról/problémákról beszélni, de azt a szülő elkezdi kritizálni vagy a gyerek problémáját relativizálni, hogy oh ez semmi,stb., felmerülhet, hogy amikor a gyerek megnyílik, akkor a szülő képtelen értő figyelemmel hallgatni és a gyerekre fókuszálni.

Esetleg erőszakosabb a szülő, ordibál,stb. Nem kap dicséretet, elismerést a szülői részről, nem hallja azt, hogy bármi is lesz, szeretni fogja,stb.

Sok esetben tényleg annyi a lényeg, hogy légy ott neki, érezze, hogy szereted,támogatod és a gyerek magától mesél/megnyílik, szinte nem is kell mondanod semmit. De ha ezek hiányoznak, akkor kialakulhat a gyerekben egyfajta távolságtartás vagy tudatalatt is az, hogy egyedül kell megoldanom a problémám, mert a szülőtől csak elutasítást/kritizálást kapok.

A tini kategória szerintem egészen sajátos, ott szerintem meg lehet érteni, ha nem rögtön a szülőhöz rohan, próbálgatja a szárnyait, igyekszik leválni, stb.

De az biztos, hogy kisgyerekkorban kell kialakítani ezt a fajta bizalmat. Későbbi életkorban (tini, fiatal felnőtt) szerintem már nagyon nagy tudatosságot és belátási képességet (saját hibák beismerése, elfogadása) igényel szülő és gyermek részről is.

2022. ápr. 30. 08:48
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg szomorú olvasni a rengeteg kérdést, ami pont erről tesz tanúságot, hogy a tinik nem mernek a szüleikhez fordulni. :(

Legyen az lányok kféle higiéniai - menstruációs kérdése, vagy akár ennél egyszerűbb dolgok. Nem tudom, hol mehet félre a dolog kiskorban.

2022. ápr. 30. 09:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!