Hogy tálaljam anyunak, hogy péntek délután nem akarok a koliban lenni?19l
Még gimnazista vagyok, és lesz szombaton "tanítás"(avagy pályaorientációs előadások lesznek. A kollégiumban az az elvárás, hogy ha egy diák nincs bent, akkor a szülő telefonáljon be, függetlenül attól, hogy a diák nagykorú-e vagy sem. Ha nincs szülői telefon tanszoba alatti távollét előtt, akkor felhívják a szülőt.
És egyik szobatársam/osztálytársam, aki amúgy közel lakik, csak a kötelező koli miatt kolis, felvetette, hogy ő úgyis hazamegy a délután és este visszajön, mi lenne ha vele mennék. Én őszintén szívesen benne lennék, csak ezt tálalni kéne anyunak, hogy be is telefonáljon. Csak ebből tuti sértődés lenne, hogy akkor inkább miért nem haza megyek, vagy ő ezt nem tartja vállalható indoknak, és ő nem hazudna a kollégiumi nevelőnek.(korábban volt ilyen, hogy vasárnap délután kellett volna telefonálni, hogy hétfőn megyek, de ugyanez volt az indok) Egyébként a koliban korlátlan szülői igazolás van, szóval az sincs, hogy feltétlenül a fontos eseményekre kell tartogatni.
Az nem opció, hogy szó nélkül megyek, mert akkor felhívják a koliból, és még abból is vita lesz, hogy "titkolózok".
Mit javasoltok, hogyan lehet ezt szépen tálalni neki, hogy bele is menjen?
Valóban teljesen jogtalan nagykorú ember esetében a szülő engedélye/értesítése. Elhiszem, hogy náluk ez a gyakorlat, és azt is, hogy jót akarnak ezzel, de törvénytelen, ha cselekvőképes vagy. Én a helyedben beszélnék erről a kollégium vezetőjével. (Tanár vagyok, tudom, miről beszélek.)
A konkrét helyzetedre meg: "Anyu! Szeretném a péntek délutánt Katival tölteni, kérlek telefonálj be a koleszba, hogy nem leszek bent. Estére már visszamegyek. Köszi szépen, szeretlek, puszi!"
Az már milyen durva, hogy nekünk már alsóban is magától értetődő volt, hogy néha a délutánt egymásnál töltöttük az egyik barátommal, vagy bicikliztünk, stb. A lényeg, hogy sötétedésre otthon legyünk. Egy 19 éves meg "kérezni" se mer...
Anyudnak megmondod, hogy hova mész, s ő betelefonál, hogy hol vagy (Mert miért is kell azt titkolni, hogy a péntek délutánt egy baráttal töltesz?), vagy pedig mikor felhívják, hogy nem vagy a koliban, megmondja, hogy "Tudom".
S hogy miért nem haza mész? Mert ott nincs ott a barátnő. Az meg különben is távolabb van.
Amúgy az ilyen sztorik miatt örülök, hogy én csak egyetemistaként lettem kolis. A szaktársaimtól is hallottam egy csomó rémtörténetet, hogy mennyire bekorlátozták őket. Nem kellett ingázzanak a városba, ott voltak mindig, de mégse voltak ott, mert jóformán kimenni se szabadott a koliból, s hasonló nyalánkságok...
Szerintem kérdezd meg, mit szól hozzá, nem vesztesz vele. Ne éld bele magad, akkor nem jársz rosszul biztosan :)
Szerintem gáz 19 évest ennyire korlátozni, hogy pár órára átugorjon egy barátnőhöz, boltba stb. se mehetsz el, hiába felnőtt vagy már?
Én 18 évesen főiskolai koliba cuccoltam, imádtam, ki-be mentem mindenféle igazoltatás nélkül, korlátlan szabadság, önállóság, nagyon hasznos időszak volt. Téged bekorlátozni 19 évesen viszont vicckategória, akkor is ha ez gimis koli. Akár ott is aludhatnál a barátnődnél, nem hogy átugrani pár órára.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!