Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most akkor én vagyok a kegyetlen?

Most akkor én vagyok a kegyetlen?

Figyelt kérdés

Szegény családban nőttünk fel bátyámmal, napi 60 - 80 ezer forintból tartott el apánk.

Tudjuk milyen szar pénz nélkül, tudjuk milyen rossz látni, hogy ami másoknak alap, az nekünk aranyat ér. Például egészség.

Amikor mi beszéltünk ezekről, akkor én úgy vettem le mint közös megállapodás, hogyha felnövünk, akkor ahogyan tudjuk, kisegítjük a családunkat (ami már alapból 1 - 2 személyből áll, sajnos). Így beszéltünk ezekről a problémákról.

Báttyám felnőtt, mesterig eljutott informatikusként, majd kiment Amerikába, aztán Angliába, aztán Németországba. Jó banknál dolgozik, jó pénzért - ő mondta.

Emlegette hogy ne izguljak az anyagi helyzete miatt, milliók vannak félretéve neki, és olyan munkaszerződése van amivel nem fogják kirúgni őt.

Párszor szerett is felvágni a keresetével.

Amikor jött a covid, sajnos kellett kérnünk tőle, mert nem volt munkánk se nekem, sem apámnak. Félretéve 0 forint volt, szokás szerint, mert nem tudtunk. Az előtt dolgoztam, havi 100 000 ért kb., de azt is sajnos saját egészségemre kellett költenem (meg apám egészségére), meg felélni mert a helyzet úgy követelte.

Néha kellett kérnünk bátyámtól is, nagyjából ilyen havi 100 - 120 jött ki két főre, adott, bár mindig mondta hogy ezt biztos jól számoltuk-e ki, biztos annyi az annyi, jobban nézzünk utána - szóval ilyen szájhúzósan.

Megjegyzem, kajáról, rezsiről volt szó. Nem rendeltünk mindennap pizzát, közel sem, nem mentünk sehova, nem vettünk ruhákat, semmi.

De amikor neki kedve szottyan, mert éppen honvágya van neki, akkor apámat vagy engem hív. És akkor is azt mondja nem akarja hogy nála legyünk arra a pár napra, hanem külön kibérel 60 - 80 ezer forintért pár napra szállodát, meg fizeti a repjegyet, ami szép és jó.

Arra nem gondol, hogyha tényleg törődne velünk és nem azt nézi hogy most neki mi hiányzik, akkor azt a 100 - 150 ezer forintot küldhette volna apámnak hogy mehessen orvosokhoz. Hozzá is tette, hogy annyira nem is akarta látni apámat.

Sosem érdeklődik felőlünk, hogy mindenünk megvan-e, rendben van ez meg az. Csak akkor keres ha érzelmileg az adott pillanatban nincs kielégülve, mert unatkozik stb...

Tehát ilyen, ha úgy érzi szeretgetne valakit akkor mi legyünk ott, de amúgy meg nem törődik velünk, csak ameddig ki nem elégül érzelmileg, mert honvágya van, mert barátok nincsenek kint, stb...

Sajnos én még suliba járok, bár dolgoztam, most nem tudtam covid miatt.

Múltkor kértem tőle hogy küldjön ha tud apunak mert nagyon rosszul van már egy ideje. Eddig nélkülözéssel így úgy tudtunk találni olcsó magán szakembereket, mert tb-re nem volt időpont stb... de így is a kaján spórolunk meg ilyeneken.

Szokás szerint megint öklendezett amikor felvetettem a témát, hogy mi nézzük ki a legolcsóbbat, biztos annyi az annyi, jobban keresgéljünk, mert neki ez sok, például a fogorvosi kezelés 18 000 ft magánban amire apámnak szüksége van. Ami tudom hogy nagyon sok, de apunak szüksége van rá, és ezt ő is tudja, de sokszor leszarja. Meg ahogy él meg mondogatja hogy Spanyolországba fog menni nyaralgatni, meg ilyenek, nem arról árulkodik hogy nagyon felhúzná a gatyáját.

Párszor mondta, hogy majd ha baj van csak szóljunk majd küld pénzt, de ahogy írtam ezt is így felvágásból, hogy neki aztán van.

Ha neki milliók vannak félretéve, jól keres, euróban ráadásul Németországban egy jó banknál... nem tudom... csak törődne az apjával vagy én vagyok a kegyetlen?

2021. júl. 22. 13:19
 81/103 anonim ***** válasza:
78%
Vállalj másodállást, keress jobban fizető munkahelyet, végezz el levelezőn egy főiskolát, hirtelen ennyi jutott eszembe... Esetleg írjatok egy szerződést, hogy támogat titeket havi 100 ezer Ft-al, amit mondjuk 3 éven belül vissza kell fizetned, vagy valami ilyesmi.
2021. júl. 22. 18:48
 82/103 anonim ***** válasza:
100%
De téged mi tartott vissza attól, hogy tanulj? Mert, ha faterotokon segítene is, az mekkora pofátlan dolog már, hogy pumpolnád, mert neki úgyis van miből. De azért meg már rendesen honoráriumot várnál, hogy beszélsz vele egyáltalán. Azért ez undorító. Te szoktál érdeklődni? Kérdezed, hogy mi van vele? Vagy csak akkor, ha amúgy is kell valami. Azt a pofátlan mindenedet!
2021. júl. 22. 20:28
 83/103 anonim ***** válasza:
100%
Az egy dolog hogy gyerekkorotokban mit beszéltetek. Sok mindent mond az ember gyerekként, még jó hogy nem lehet mindennel zsarolni. Nyilván a testvéred most felnőtt fejjel jött rá a pénz értékére. Külföldön sincs ám kolbászból a kerítés, nyilván ő is félre akar tenni hogy legyen háza, autója, megtakarítása, hogy soha ne jusson vissza arra az eletszinvonalra. És lehet hogy jó fizetés mellett sem fér így bele hogy titeket rendszeresen penzeljen.
2021. júl. 22. 21:00
 84/103 anonim ***** válasza:
12%

Én picit mást olvasok ki a történetből, mint a többiek.

Gondolom, hogy apud ápolásra szorul, mert leszázalékolt/nem dolgozik stb. valószínűleg az életetek nagy részében segélyből éltetek.

Te most egyetem mellett dolgozol és ápolod apudat, a bátyád meg kiment külföldre és rád hagyta a munka nehezét. Gondolom, hogy apud leszázalékolt, és te fizeted kettôtök ellátását a diákmunkából, miközben a bátyád külföldre jár nyaralni.

Gondolom, hogy mondjuk ilyen mekis szintű munkáról van szó, és 200 -250 ezer forintból éltek ketten (a te fizud + apud segélye, ami az elmúlt években nem nagyon emelkedett), amiből apud gyógyszereit is fizetni kell.

Nekem is rosszul esne, ha azt érezném, hogy miközben én a teljes fizetésem kb. felét apumra költöm, a bátyám felvág azzal, hogy milyen gazdag, de közben pénzt nem adna.

Ez szerintem mindenkinek egy nehéz helyzet, és amit tudatosítanék magamban, hogy nem várható el tőled (sem), hogy eltartsd apukádat. Korábban javasolták, hogy jó lenne, ha bevonulna pszichiátriára vagy valamilyen gondozó intézménybe, ha van rá lehetőség. Talán a bátyád is szívesebben fizetné annak a költségeinek a felét. Mindenképp érdemes lenne végiggondolni ezt a verziót is, főleg, ha mondjuk csak fejenként 60-60 ezer forintot kell beleadnotok, vagy a budapesti lakásotok kiadása nagyjából fedezi a bentlakás költségeit.

Te akkor szociális alapon felvételizhetnél koliba, ami havi 10-15 ezer forint körül van, és te is tovább tudnál lépni.

2021. júl. 22. 21:27
 85/103 anonim ***** válasza:
97%
85, olyan full felesleges infókat osztott meg a kérdező, hogy gondolom, belefért volna, hogy leírja, az apja le van százalékolva, tehát jó eséllyel nem ez a helyzet.
2021. júl. 22. 21:45
 86/103 anonim ***** válasza:
71%
#86 60-80 ezer forintból éltek egy hónapban, és az apja mentális beteg. Kb. ennyire jöhet ki, ha valaki kap segélyt + gyereknevelési támogatást.
2021. júl. 22. 21:55
 87/103 anonim ***** válasza:
92%

Bocs de ez nevetseges. Neked is volt/van eselyed, ugyanannyi, mint a tesodnak, te nem elsz vele, nem akarsz kitorni, akkor igy jartal.

Ne tartsd a markod, ha akarsz valamit, szepen menj el dolgozni, ne eloskodj.

Testvered helyeben egy forintot nem adnek tobbet nektek.

2021. júl. 22. 21:59
 88/103 anonim ***** válasza:
12%

Szia! Nem olvastam el az összes választ, nem tudom kérdezte e valaki, hogy nem e tudnál ápolási díjat kérni apukádra? Vagy bármi támogatást? Több alapítvány van, akik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Ha már csak 4 órára felvennék, az már kb 60ezer asszem/hó. Ha pedig nem tud még így se dolgozni, akkor addig menjetek míg le nem százalékolják.

A fogorvosról annyit, hogy nekünk is sajna nagyon rossz a körzeti és egyszerűen nem engedik, hogy máshoz menjünk. De ha van ismerős fogorvos, akkor tb-re az át tud venni. Érdemes lenne facebookon vagy bárhol segítséget kérni, hátha tudna valaki olyan fogorvost ajánlani, aki átveszi sunyiban tb-re apudat. (rokonságban van fogorvos másik városban és szerencsére minket átvállal - bár nem tudom mennyire hivatalos.). Vagy azt tudod még megcsinálni, hogy legalább kipróbáljátok a dokit. Egy tömést csak nem tud annyira nagyon elrontani - a komplikáltabbakkal meg menjetek magánhoz.

Most nyáron sok amúgy az idénymunka, napi 10-15ezerért lehet menni meggyet szedni/paprikát/kumplit a mi környékünkön. Biztos vagyok benne, hogy te is tudnál ilyet bevállalni. Suli most úgy sincs. (Én lányként simán szedtem a krumplit, szóval kibírható). De gyárakba is folyamatosan van meló a covidtól függetlenül, ahol majd suli mellett is mehetsz - párszor bevállalsz 12 órát, hétvégi napokat és nem hiszem hogy rosszul járnál.

Tesód meg biztos sokat tanult azért, amit elért. Én megértem az ő álláspontját is egy szintig. Viszont, ha tudja, hogy apja beteg, akkor nem értem mit zsugorodkosik - persze azért évekig nem várhatod el tőle az anyagi támogatást, de amíg nem találsz újra melót, addig küldhetne. Deee, mivel távol van, nem tudhatja, hogy tényleg mizu otthon: lehet nem hisz neked vagy nem tudja milyen állapotban an apukátok. De ha találsz is melót, nem várhatja el, hogy csak te tartsd el apukádat. Szóval egyszer erről el kell beszélgetnetek komolyabban és újra megegyeznetek. Hisz az se pálya, ha csak te segítesz apádnak....

88asnak pedig üzenem, hogy pár éve még nem volt covid és nem emelkedtek így az árak egyik napról a másikra (egyik pékségben húsvét előtt 180Ft volt fél kiló kenyér, húsvét után 230Ft...) Az online oktatás, az ügyintézés, a sok stressz, az, hogy hiába van súlyos betegséged, nem kapsz időpontot, doki telefonon keresztül kurozsol és ha beteg vagy, akkor 2 hét táppénz (a munkahelyed közbe felvesz mást, tegéd elküldenek, mert a 2 hétből 3 hét lesz, mert nem tudtál eljutni teszteltetni, késett az eredmény és végül pozitív maradtál... - megtörtént eset sajnos).

2021. júl. 22. 22:29
 89/103 anonim ***** válasza:
100%
A sote-n ellátnak bárhonnan jöttél, a diákok és a magánban dolgozó rezidensek csinálják felváltva. A diákok sem rosszak, mert nagyon alaposak, bár még nem annyira tapasztaltak. A felhasznált anyagokat ki kell viszont fizetni.
2021. júl. 22. 22:33
 90/103 anonim ***** válasza:
84%

Honnan veszitek, hogy az apja a mentális beteg?

“Az előtt dolgoztam, havi 100 000 ért kb., de azt is sajnos saját egészségemre kellett költenem (meg apám egészségére), meg felélni mert a helyzet úgy követelte.”

Az apjáról csak annyi van, hogy lyukas a foga, ő viszont nem tűnik százasnak.

2021. júl. 22. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!