Szembesítettek már vele titeket a szüleitek, hogy mérgező gyerekek voltatok/vagytok?
Mi volt a reakciótok? Valóban utáltátok a szüleiteket és azért viselkedtetek így, vagy az egészből észre sem vettetek semmit?
Manapság ugye mindenért a szülő a hibás. A gyerek már 40 éves, de még mindig a szülőket okolja mindenért. De mi van olyankor, amikor a gyerek a hibás? Amikor a gyerek az, aki folyamatosan, szisztematikusan próbálja tönkretenni a szülőt?
Hja, tudom, a szülő nevelte ilyennek. Ez az elmélet mondjuk ott bukik, hogy ha így lenne, akkor egyetlen mérgező szülő gyérekének se lenne semmi gondja, hiszen ő így lett nevelve, ugyanilyen ember lesz belőle. Ja, nem. Ja, a gyereknek van saját személyisége születéstől fogja. Nem üres papírlap, amire azt írsz, amig akarsz, nem számítógép, amit úgy programozol, ahogy akarsz
#12:
"A gyerek nem üres lap, de azért borzasztóan sokat lehet rá írni." Azaz a szülő rengeteget alakíthat a gyereken. Pl. amelyik kezdetben bepisil minden idegentől, az olyanná nevelhető, hogy azért nem fut el, ha átjön a szomszéd, sőt még köszön is.
"akkor egyáltalán hogy merül fel később a gyerekben, hogy a szülei mérgezőek?" Ez általában fiatal felnőtt korban az érdemi elkülönülés (kollégium, elköltözés, első 18 feletti párkapcsolat idején) merül fel, mert az érintett elgondolkozik, hogy ha mások (szülei) jobban csinálják, akkor az ő szülei miért nem, vagy amit ő maga ront el/nem mer/durvul, annak mi az oka. A másik felismerés akkor szokik esni, amikor a gyerek (35+, 40 stb.) észrevesz valami nagy bajt magában, a párkapcsolatában és vagy a párjával beszéli át vagy terapeutával, és rájön, hogy az amit ő tesz/tett, az baj.
"kizárt, hogy homlokegyenest ellenkező legyen, mint amilyennek nevelték."
Pont ez az, hogy a gyerek, ha kellően tudatos/szerencsés, akkor felismeri, hogy sz@r az, amit csinál, és szembemegy a szülői elvárással, mert az káros neki (nem kellemetlen neki, hanem káros).
Pont ez az, hogy a mérgező szülő magas elvárásokat támaszt, de nem dicsér (hanem az ostor hiányával jutalmaz), és egy megfelelési mániás személyt nevel ki. Akinek aztán vagy az lesz a baja, hogy sz@r munkát vállal, mert nem tudja, hogy ő maga mit akar, mert a szülő irányította még akár az egyetem és a párválasztásban is. Vagy megfelelési, túlteljesítési mániás lesz, aki a munkába rokkan bele, és közben nem érti, miért nem boldog csak egy kicsit is tartósabban. Jobbik esetben ez a munkaholista lesz és vezető, mert akkor legalább pénze lesz. Mivel azonban sokat nincs otthon, a párkapcsolatát nem építi stb. emiatt az elhal vagy nincs is.
"Hagyjátok már, provokátor..."
Csupán érdeklődő, aki majdnem 50 év alatt nem találkozott a mérgező szülő jelenséggel, így kíváncsi rá.
21!
Köszi a kifejtést, így már érthetőbb.
22
Ha nem talalkoztal 50 ev alatt mergezo szulovel, akkor vagy nincs ismerosi korod, es egyes egyedul vagy, vagy te magad is az vagy/lennel, ezert nem latod a problemat. :)
"aki majdnem 50 év alatt nem találkozott a mérgező szülő jelenséggel"
Hol éltél te? Vagy teljesen vak vagy.
Amúgy a gyerek nem hülye, már gyerekként látja, hogy valami nem oké. Összehasonlítja a barátai, oszt.társai családjával a sajátját és elég hamar leesik neki, hogy mi van.
Ezt én se értem, ha még nem láttál ilyet akkor nincsenek mély kapcsolataid. Nekem normálisak voltak a szüleim, egy két hülyeséget kivéve. Amikor kisebb voltam úgy tűnt, hogy minden barátomnak is kb tökéletes családja van, minden szuper otthon. Aztán életem egyik nagy sokkja volt, amikor az egyik mintacsaládban élő barátom megnyílt az otthoni problémáival kapcsolatban. És sokan mások is. Ezt ilyen felületes kapcsolatból nem látod.
Most egy sokkal fiatalabb rokonunk van ebben a helyzetben, egész életében terrorban nőtt fel és végre elváltak a szülei. Az apját amúgy szeretik a kollégái, barátai, mindenkivel halál normális kivéve a feleségével és a gyerekeivel. A kollégák nem is értik, hogy miért nem tartja vele a kapcsolatot senki a családból.. mert ők csak azt látják, hogy a munkában milyen normális és csak az ő verzióját hallják.
Egyébként nyilván nem lehet örökre mindent arra fogni, hogy mérgező szüleid voltak, de hatalmas hátrányból indít az életben, különböző területeken is.
nem, de egyértelmű, főleg hogy milyen diagnózist kaptam.
egy szó, mint szaz, tudtam én magamtól:)
-Bpd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!