Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy vegyem rá apámat, hogy...

Hogy vegyem rá apámat, hogy engedjen egyetemre menni?

Figyelt kérdés
Most fejeztem be a 11. osztályt. Jövő tanév februárjában kell beadni a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezést. Nagyon szeretem a magyart és a történelmet. Jogra szeretnék menni. Vágyom a jogászéletre. Apám nem akarja, hogy jogra (vagy egyáltalán egyetemre) menjek. Apu melós, utálja az értelmiségieket. Azt akarja, hogy én is melós legyek, szeretné, ha autószerelőnek tanulnék érettségi után, vagy elmennék dolgozni. Még abba is belemenne, hogy bolti eladónak tanuljak. De az egyetemről ne is merjek álmodozni, ezt kőkeményen kijelentette! Azt mondta, zavarná, ha "túlnőnék" rajta, és jogászként doktori címmel rendelkeznék. Azt is kijelentette, hogy amíg ő él, én nem leszek jogi doktor, ő ezt megakadályozza, ha kell, elé fekszik az úton. Nem azért csinált meg engem 18 évvel ezelőtt, hogy "úr" legyen belőlem, ő nem akar urat nevelni a gyerekéből. Meg tudom még néhány hónap alatt változtatni a felfogását? Az osztályfőnököm (aki a magyar- és a töritanárom is) a nyáron meg akarja apámat látogatni, hogy megpuhítsa. Félek, nem fog neki sikerülni.

2021. jún. 22. 22:24
1 2 3 4
 11/35 anonim válasza:
26%
Sereg? A katonai tanulmányi szerződésen nem gondolkodtál még?
2021. jún. 22. 23:17
 12/35 anonim ***** válasza:
95%
Beleegyezése nélkül is jelentkezhetsz.
2021. jún. 22. 23:19
 13/35 anonim ***** válasza:
44%
11.ezzel most hogy segítesz a kérdezőn?
2021. jún. 22. 23:28
 14/35 anonim ***** válasza:
13%
Katonáéknál is tanulhat jogot.
2021. jún. 22. 23:32
 15/35 anonim ***** válasza:
90%
Hát hajrá! Gondolom, 18 éves elmúlsz februárra, utána oda adod be a jelentkezésedet, ahova akarod, nem kell apád engedélye. Jó tanulmányi esetén mehetsz koliba, mellette meg hétvégén diákmelózol és nem nézel afelé a türhő felé.
2021. jún. 22. 23:38
 16/35 anonim ***** válasza:
95%

Próbáld meg megpuhítani, de nem kell őt meggyőzni semmiről, nem kell jó ötletnek tartania stb., csak elfogadnia és támogatnia a döntésedben. Szerintem az egy jó ötlet, ha az osztályfőnök is beszél vele. Valamint azt tudom még tanácsolni, hogy ne arra helyezzétek a hangsúlyt, hogy egyetem, jog, jogászélet, dr a neved előtt stb., hanem inkább azt magyarázd el neki, hogy téged ez érdekel leginkább, ezen a területen tudod elképzelni magad, ezzel szeretnél majd foglalkozni és mindezt próbáld minél őszintébben, szemléletesebben prezentálni. Így talán neki is szimpatikusabb lesz az ötlet, talán jobban megérti és elfogadja, ha látja rajtad, hogy tényleg ezt szeretnéd.

Emellett csak annyit fűznék hozzá, hogy azért az az “elmúlsz 18, azt csinálsz amit akarsz, menj, ott a koli, majd dolgozol meg kapsz ösztöndíjat” nem ilyen egyszerű. Nyilván mindenképpen államilag támogatott szakra kell jelentkezni, arra kell törekedni, hogy bejuss. Viszont van ott még bőven más költség is pl. lakhatás, kaja, közlekedés, higiénia, jegyzetek stb. Egyetem mellett pedig nagyon nehéz dolgozni, pláne annyit, hogy abból ténylegesen fedezni is tudd a megélhetèsed és minden költséged. A jog eleve egy nehezebb szak, de szerintem nem is feltétlenül ezen múlik, hanem inkább az órák számán, megoszlásán (én pl. büfészaknak mondott szakra jártam, de minden nap volt órám és össze-vissza, reggel, délben, este). A kollégiumba sem vesznek fel mindenkit, a legtöbb egyetemen kisebb harc megy a bejutásért és nehéz bekerülni, mert nincs elég férőhely. Valamint az ösztöndíj sem elég sok mindenre, ha egyáltalán kapsz (én 5 egész feletti kki-re kaptam 20 ezer forintot és ez volt a legmagasabb összeg, amit valaha kaptam). Ezzel csak azt akarom mondani, hogy majd jól át kell gondolni és számolni ezeket a dolgokat.

2021. jún. 22. 23:41
 17/35 anonim ***** válasza:
94%

Mivel nem az ő élete lesz, nincs joga eldönteni hová mész tanulni.

Nyáron próbálj dolgozni ha a pénz probléma. (Ha van erre időd)

Amúgy meg ha határozott vagy, látja rajtad nem inogsz meg, nem adod fel a terveidet egy percre sem, látok esélyt arra, hogy belemegy ő is.

2021. jún. 22. 23:41
 18/35 anonim válasza:
86%
Előkésziteném a felvételt és keresnék diákmunkát melette hogy ne tudjon zsarolni, majd amikor eljön az idő megkérdezném akar e gyerekével kapcsolatot, vagy ezen büszkesége fontosabb.
2021. jún. 23. 00:30
 19/35 anonim ***** válasza:
91%

Nagyon szomorú!

Ha van hozza lehetőseged tanulj. Igy is sokaig tart azt is elvegezni, vagj bele. Sajnalom h nincs aki tamogasson de megkell lepned, mert kesobb megbannad ha mégse.

2021. jún. 23. 00:50
 20/35 anonim ***** válasza:
93%
11es na megjött aki minden kérdés alá odaböfög a sereget. Én megpróbáltam, hatalmas szívás. Nem tudom mennyit fizetnek neked a propagandáért de nagy kamu.
2021. jún. 23. 05:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!